inloggen
 
Mandje is leeg
 top email

okvlees-biologisch-en-scharrel-vlees

Het is weer herfst

Wat vliegt de tijd…zo drijf ik in een zwemband in zee, mijmerend over een pan vol hachee en zo staat er daadwerkelijk een pan zacht te pruttelen op mijn fornuis.
Het is herfst, de dagen worden korter en het weer is wisselvallig. Zo nu en dan schijnt de zon als een laatste toegift nog heel even uitbundig, om kort daarna plaats te maken voor felle regen- en onweersbuien. Dit jaar duurde het echt eventjes voor ik me er bij neer kon leggen dat de herfst onvermijdelijk is, en ik kon inzien dat de herfst ook zijn knusse momenten heeft. Bijvoorbeeld in de zin van verwarmende, voedzame maaltijden die het huis heerlijk doen geuren en een gevoel van geborgenheid oproepen omdat ze zachtjes langere tijd op het fornuis staan te pruttelen. Eén zo’n gerecht dat bij mij het gevoel van geborgenheid oproept is de hachee naar het recept van mijn moeder. Heerlijk met een kruimig aardappeltje en fruitige rodekool. En omdat het weer guurder wordt schep ik lekker nog een keer op.

Met enkele van u deelde ik het recept inmiddels en alle reacties waren unaniem: dit is heerlijke hachee, Boonappetite!

Het menu bestaat uit:

Hachee volgens het recept van mijn moeder

De hachee van mijn moeder is onovertroffen. Het heeft voor mij de smaak van thuis en van vroeger.  Met dit gerecht is het zeker zo dat het de volgende dag nóg lekkerder is…dus regeren is beslist vooruitzien in dit geval.

dot-line-431-01

DIT RECEPT IS VOOR 4 PERSONEN            
  • 750 gram riblapjes of stooflappen (rund)
  • 500 gram uien gesnipperd
  • 1 laurierblad
  • 50 gram boter
  • 1 el bloem
  • zout en peper
  • 2 el azijn 
  • 1 1/2 tl suiker
  • 1 el ketjap
  • 1 dikke plak ontbijtkoek grof verkruimeld
  • 1 el maïzena
Hache-grootmoeder-LRG
dot-line-431-01
BEREIDING

Smelt de boter in een braadpan met dikke bodem. Knip of snij het vlees in kleine blokjes strooi de bloem, 2 tl zout en peper erover en hussel door goed door. (Dit gaat heel goed met de hand.)
Als de boter bruist het vlees in kleine porties aanbraden op hoog vuur terwijl je goed om blijft scheppen. Bak zo tot al het vlees bruin gebraden is.  
Voeg de uien toe en bak deze al omscheppend mee. Voeg nu laurierblad, de azijn, de suiker, de verbrokkelde ontbijtkoek en een scheutje ketjap (voor de kleur) toe. Schenk er net zoveel kokend(!) water bij tot het vlees bijna onder staat. (Van koud water schrikt het vlees waardoor het taai wordt.) Roer goed door en zet als het pruttelt de pan op een vlamverdeler. Laat minstens 2 uur, maar liever langer sudderen, roer af en toe om. Proef of er zo nodig wat zout of peper bij moet en voeg dat toe. Bind bij met wat aangelengde maïzena.

Eet met kleurig aardappelkruim en fruitige rodekool.


Vegetarische hachee

De producten van de vegetarische slager zijn onderscheidend wat betreft hun bite. Stevig en lekker mals. De kipstukjes zijn gemaakt van Beeter, meer info hierover lees je in het volgende artikel: http://www.trendtree.nl/koken/vleesalternatief-beeter-is-plant-aardig-en-dier-aardig.html. Ze lenen zich goed voor de verwerking in een stoofschotel zoals hachee. Echter: lang stoven is niet nodig. Daarom bereiden we eerst de saus met uien en kruiderij om vervolgens de vegetarische stukjes daarin te garen en de smaken aan te laten nemen.
 
dot-line-431-01

VOOR 2 PERSONEN OF 2 DAGEN
  • 2 flinke rode uien, fijngesnipperd
  • 1 pakje vegetarische kipstukjes plm 165 gram
  • 25 gram boter
  • ½ laurierblad
  • 11/2 tl azijn
  • 11/2 tl ketjap
  • 1 tl bloem
  • ¼ plak ontbijtkoek
  • ½ tl suiker
  • zout, peper
  • eventueel: 1 tl maïzena


Hache-vega-LRG

dot-line-431-01


BEREIDING

Snij de kipstukjes een beetje kleiner. Smelt boter in de pan en bak de kipstukjes rondom bruin, (de kipstukjes zijn al licht gezouten) maal er wat peper over. Haal uit de pan op een bord en zet even apart. Voeg eventueel nog wat boter toe in de pan en bak de ui al omscheppend bruin en gaar. Strooi de bloem erover en bak even mee. Voeg nu al roerend wat water toe zodat er een licht gebonden saus ontstaat. Voeg laurierblad, azijn, ketjap, suiker, ontbijtkoek toe en laat 20 minuten zachtjes sudderen. Voeg dan de kipstukjes toe en laat nog 10 a 15 minuten mee sudderen. Maak op smaak met zout en peper, bind eventueel bij met wat aangelengde maïzena.


Kleurig aardappelkruim

Kruimige aardappelen horen bij hachee. Deze aardappelen zijn na het koken grof gestampt en omgeschept met een sierlijk rood cressje, een klein plantje dat de gekookte aardappelen een prachtige verschijning laten worden die goed kleurt bij het geheel. Ook voegen de cressjes extra vitaminen en mineralen toe en dat is met guur weer mooi meegenomen. Ze zijn te bestellen via de betere groenteman, www.bestelvers.nl, of een van deze verkooppunten.

dot-line-431-01

 
  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 2 doosjes scarlett cress
  • Zout


aardappelkruim-LRG
dot-line-431-01

BEREIDING
Schil en was de aardappelen. Snij ze in even grote stukken. Kook in water met wat zout helemaal gaar in plm 15-20 minuten. Giet af en laat even droogstomen. Plet de aardappelen grof met de stamper knip de scarlett cress erboven en schep deze luchtig door het aardappelkruim.
 


Fruitige rode kool met appleblossom

 
dot-line-431-01

VOORVIER PERSONEN ALS BIJGERECHT
  • 750 gram rode kool (een kleine of een halve grote) fijn geschaafd
  • 50 gram roomboter
  • Hand rozijnen
  • 1 kleine zoetzure appel, geschild en in blokjes
  • 1 el suiker
  • 1 tl zout
  • 1 flinke el appelstroop
  • 2 el balsamico azijn
  • peper
rode-kool-appel-blossom-LRG

dot-line-431-01


BEREIDING

Neem een braadpan of flinke hapjes pan. Smelt de boter en voeg de flinterdun geschaafde rodekool, de rozijnen, de appelstukjes, de suiker en het zout erdoor en bak al omscheppend in 10 -15 minuten gaar. Voeg de appelstroop, de azijn en versgemalen peper toe en roer deze er goed doorheen. Bak nog een minuut en serveer.


Ananas-appelmoes met munt

Prachtig zonnig geel van kleur, zoet zuur van smaak met een frisse toon van de munt. Zachte moes van appel met stukjes ananas.

 
dot-line-431-01

BENODIGDHEDEN

Voor 4 personen als bijgerecht

  • 250 gram (bij voorkeur verse) ananas
  • 250 gram zacht zure appel bijv Jona Gold of Elstar (schoon gewicht)
  • 1/2 biologische citroen sap en rasp
  • 2 tl gedroogde munt
  • 30 gram suiker
  • 1 el custard poeder losgeroerd met wat water
  • 1 bakje Apple blossom ter garnering

appelmoes-LRG
dot-line-431-01

BEREIDING

Snij de appel en de ananas in kleine stukjes. Schep om met het citroensap, de rasp, de munt en de suiker. Voeg 100 ml water toe en breng aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes koken waarbij je af en toe roert. Voeg dan de aangelengde custard toe en kook nog een 4 minuten door tot de moes gebonden is. Serveer warm, koud of lauw. Garneer met een toefje Apple-blossom, verkrijgbaar bij de beter gesorteerde groenteman, www.bestelvers.nl, of een van deze verkooppunten.



EKO-logo EU Organic Logo