mandje is leeg
inloggen
 
 top email

okvlees-biologisch-en-scharrel-vlees

Koningsoep met kokoskip

Sinds een poosje zijn er bij OKvlees.nl kip karkassen te koop. Biologische karkassen van kippen waar de file, poten, dijen en vleugeltjes vanaf zijn gehaald om los te verkopen. Wat overblijft is een goed bevleesd karkas waar je een heerlijke bouillon van kunt trekken en vervolgens een Koninklijke soep met kokoskip van kunt maken. Mijn man kreeg bij zijn eerste bord van deze soep een déjà vu: ‘Koninginnesoep’, zei hij enthousiast.’ Nee’, Koningsoep zei ik met 30 april in gedachten.

Over de karkassen is meer informatie te lezen op mijn blog.

Wij gaan met de karkassen aan de slag; eerst een krachtige kippenbouillon trekken om daar vervolgens een echte Koningsoep met kokoskip van te maken.


dot-line-431-01


Koningsoep met kokoskip voor 4 personen als maaltijdsoep

Nodig voor de bouillon:

  • 2 kip karkassen
  • 2 worteltjes in stukken
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 laurierblaadjes
  • 5 peperkorrels
  • 1 steranijs
  • 2 1/2 tl zout
  • 1.5 liter water


Nodig voor de koningsoep

  • De bouillon met het kippenvlees
  • 500 gram bosworteltjes geschrapt en in dunne plakjes
  • 250 gram diepvriesdoperwten
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 el maizena
  • Zout en peper
  • 2 tl citroensap
  • 125 gram (half pak) mihoen verkruimeld
  • 4 enkele of twee dubbele kipfilets
  • 4 el gemalen gedroogd kokos
  • 1tl kurkuma (geelwortel of koenjit) dit is voor de kleur, kan eventueel weggelaten worden
  • Olie om in te bakken
  • Eventueel een lente-ui in ringetjes om te garneren.
  OKVLS-kokos-kerrie-kip soep  
     
 

dot-line-431-01

Bereiding bouillon:

Doe de karkassen, de wortel, ui, laurier, peperkorrels, steranijs en het zout in een ruime pan en doe daar het koude water bij. Zorg dat de karkassen min of meer onder staan. Breng aan de kook en zet de pan dan op een klein pitje waardoor het zachtjes blijft pruttelen. Laat zo minstens twee uur, maar liever nog langer zachtjes trekken. Laat de bouillon iets afkoelen, zeef hem boven een pan en haal de karkassen eruit om het vlees er vanaf te pluizen, dit gaat het makkelijkst met je handen. Doe het kippenvlees bij de bouillon. Gooi wortel, ui en kruiden weg.

Bereiding koningsoep:

Doe de wortel, erwten en kokosroom bij de iets afgekoelde bouillon en roer goed door. Breng zachtjes aan de kook en voeg al roerend de met wat water aangelengde maizena toe. Breng op smaak met peper, zout en het citroensap en laat 5 minuutjes zacht koken. Voeg dan de verkruimelde mihoen toe en laat deze gaar worden.
Meng op een bord het kokos met de kurkuma. Bestrooi de kipfilets met peper en zout en wentel ze door het kokosmengsel. Verhit de olie in een koekenpan en bak de kipfilet in 10-15 minuten bruin en gaar. Haal uit de pan en snij in dikke repen.
Sschep de soep in diepe borden, leg de reepjes kokoskip in het midden en garneer eventueel met wat ringetjes lente-ui.

Boonappetite.


EKO-logo EU Organic Logo