mandje is leeg
inloggen
 
 top email

Joke's recepten

Lauwwarme salade van gans en krokante linzen

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Bij het woord salade zullen veel mensen aan zomerse dagen denken. Toch is een salade ook op een gure, winderige en regenachtige herfstdag heel fijn om te eten. Deze maand geef ik u het recept voor een lauwwarme salade van gekonfijte gans en krokante linzen. Een heel fijne en verrassende combinatie.

In de webshop van OKvlees.nl kunt u kiezen uit een aantal producten van gans. Het eten van gans dat kennen en doen we in Nederland bijna niet. Ganzen kennen we uit sprookjes en uit de verhalen over overlast en schade die deze dieren rond Schiphol en in natuurgebieden veroorzaken. De gans werd op deze manier een ‘plaagbeest’ genoemd. Er is veel over te doen geweest hoe deze overlast, en bij Schiphol ook het gevaar, aan te pakken. Nu mogen ze op gecontroleerde wijze bejaagd worden. Omdat wij in Nederland weinig gans eten worden de dieren veelal vernietigd. En dat is in mijn ogen pure verspilling. Als je een dier doodt, eer het dan door het op te eten. Dat gaan we in dit recept doen.

In de webshop van OKvlees.nl treft u verschillende ‘gansproducten’ De ganzen zijn geschoten door jagers in de Nederlandse polders. Dit alles wordt streng gecontroleerd en het vlees wordt betrokken van jagers die Hollands Wild kent. Hier kunt u er meer over lezen. 

Deze maand een recept van een heerlijke lauwwarme salade van gekonfijte ganzenbout. Konfijten is het langzaam garen van de bouten op lage temperatuur in olie of vet. De ganzenbout wordt hierdoor heerlijk mals en fijn van smaak. Linzen die je eerst kookt en daarna bakt worden lekker krokant en gaan voor een lekker smaakaccentje door de salade die u zo op tafel tovert. Ik gaf er gesmoorde groene kool bij, maar geroosterde pompoen, zoete aardappelpuree of gekookte worteltjes ernaast zijn ook een fijne combinatie.

Lees meer

Afdrukken

Groene kool met spekjes en tomaat

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Het is als ik dit schrijf regenachtig en het waait daarbij ook nog eens hard. Echt weer om gezellig met zijn allen aan tafel te zitten en lekkere voedzame gerechten te eten. Winter en kool horen bij elkaar. Kool is erg gezond en met kool kun je heel veel lekkere gerechten maken. Natuurlijk kent iedereen zuurkool en boerenkoolstamppot met worst. Maar er is zoveel meer. Kool in combinatie met gehakt of spek is heel erg lekker. In de webshop van OKvlees.nl treft u behalve gerookte spekreepjes bij de vleeswaren diverse speksoorten aan.

Groene kool wordt ook wel savooiekool genoemd en is een van de oudste koolsoorten. Je kunt er veel lekkere recepten mee maken. Zo vult men in Oost Europa de voorgekookte bladeren met een mengsel van gehakt en rijst en zet dit daarna in de oven, wat een fijn gerecht is. Zie mijn OKvleesrecept

Ik geef u dit keer een recept voor groene kool met spekjes en tomaat. Ik gebruik van die kleine tomaatjes die je tegenwoordig in verschillende kleurtjes kunt kopen. Heel erg lekker en een heel simpel gerecht om te maken, mooi om te zien en met een gekookt aardappeltje ernaast een volledig hoofdgerecht.

Lees meer

Afdrukken

Schnitzel 2.0

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Toen mijn – inmiddels volwassen – kinderen nog klein waren aten wij geregeld schnitzels. Zelf gepaneerde schnitzels om precies te zijn. Dat had een heleboel redenen. Een daarvan was dat mijn kinderen dat heel erg lekker vonden, een tweede was een meer persoonlijke. Soms, zo aan het eind van de dag, was ik het opvoeden in combinatie met werken en de rest van het moderne leven een beetje zat. Mijn kinderen waren vaak aan het eind van de dag ook niet op hun best dus u begrijpt: irritatie alom. Schnitzels maken is in dat geval heel erg heilzaam en bijna meditatief heb ik gemerkt. Neem een lapje varkensschnitzel, of kipfilet (de OKvlees.nl webshop heeft ruime keus) leg dat tussen een flink stuk plastic folie. Neem vervolgens een middelzware steelpan en sla. Deel die schnitzel een paar ferme klappen uit en voel wat het met u doet: volkomen beheerst zit u even later aan tafel. Dat is ontladen in optima forma.

Nu mijn kinderen groot zijn biedt het leven weer andere uitdagingen. Daarom is het tijd voor een nieuwe versie van de schnitzel, een 2.0 versie. Schnitzel in reepjes, in een romige saus met druiven, hetgeen mogelijk vreemd klinkt maar heerlijk smaakt. Druiven zijn tegenwoordig het hele jaar verkrijgbaar, dus u hoeft niet te wachten tot het oogstseizoen dat zo eind augustus begint. Het gerecht is heerlijk met rijst, pasta of zoals ik doe met gekookte boekweit, te koop bij de natuurvoedingswinkel. Geef er een salade bij die fris zuur is aangemaakt als tegenwicht voor het romige karakter van de saus. Daarom pak uw schortje en ga aan de slag. Boonappetit!

Lees meer

Afdrukken

Meer artikelen...

EKO-logo EU Organic Logo