01 RECEPTEN

Recepten

Joke's recepten

De vorm van ons eten is vaak heel bepalend voor het mondgevoel en de belevenis daarvan. Persoonlijk vind ik een op normale dikte gesneden speklapje maar zozo, zijn ze echter dun gesneden dan vind ik ze plots onweerstaanbaar lekker. Een dun gesneden speklapje op mijn manier bereid wordt knapperig, licht pittig van smaak, krokant en smaakt vooral naar meer. Veel meer. Ooit had ik een flinke rest en die stond op een bordje voor de volgende dag af te koelen. Toen ik  later die avond het bordje in de koelkast wilde zetten was het bord leeg. We hadden allemaal steeds een stukje genomen tot alles op was. Gek genoeg combineert mijn recept voor krokante speklapjes lekker bij gerechten uit alle windstreken, zowel bij een heerlijke romig stamppotje van andijvie of (als ze er zijn) raapsteeltjes maar ook bij een bordje nasi goreng of bami. Of gewoon zo uit het vuistje, dat is ook helemaal OK.

Speklapjes worden gesneden van buikspek. Zoals het woord spek al aangeeft is dat niet het meest magere deel van het varken. Maar vet is een smaakdrager en mits met mate gegeten helemaal niet ongezond. De bereidingswijze van speklapjes is vetarm, je kunt ze zelfs zonder vetstof in de pan bakken. De speklapjes van OKvlees.nl zijn verkrijgbaar in twee diktes: de gewone speklap die op een dikte van een centimeter wordt afgesneden en het dunne speklapje dat liefst de helft zo dun is.

Gehakt is niet voor niets zo populair: het is behalve goedkoop ook iets waar je écht alle kanten mee op kunt. Iedere windstreek en ieder keuken kent wel gerechten waarin gehakt wordt gebruikt. Je kunt er een gehaktbal van maken, kleine balletjes voor in de soep, een gehaktbrood, een vulling voor in bladerdeeg als saucijzenbroodje of goedkope variant van Beef Wellington, of je bakt het rul als onderdeel van een Bolognese saus of het beroemde prutje: gehakt met groenten voor bij stokbrood of rijst. Gehakt is gemalen vlees en is in verschillende variëteiten te koop: rundergehakt, half rund half varken: het zogenaamde half om half, varkensgehakt, lamsgehakt, kipgehakt en kalkoengehakt. Kortom voor elk wat wils. Vroeger, toen vlees eten een niet alledaags gebeuren was, at men op woensdag vaak gehakt. De slager deed het gehakt in de aanbieding en zo werd woensdag gehaktdag. Vandaag de dag is het gehakt bij OKvlees.nl zo lekker en voordelig geprijsd dat élke dag gehaktdag kan worden.

Tijdens een kookles op Kreta leerde ik de heerlijke authentieke gehaktballetjes in tomatensaus maken die Soutzoukakia heten. Maar als u het gewoon gehaktballetjes in tomatensaus noemt is dat natuurlijk ook OK hoor.

Jaren geleden werkte ik als verpleegkundige en had ik regelmatig nachtdienst, toen waren dat nog zeven nachten achter elkaar. Om de week door te komen en ’s nachts alert te blijven, gingen we vaak met zijn allen eten. Op een nacht had een collega een pan bamisoep gemaakt die heerlijk en pittig van smaak was. Terwijl ik zat te kauwen op een nogal taai stukje vlees, vroeg ik om het recept. Het bleek dat er kippenmaagjes en kippenhartjes aan te pas kwamen. Opeens kreeg het taaie stukje vlees waar ik driftig op zat te kauwen een geheel andere dimensie. Ik parkeerde het in mijn wangzak en had opeens geen honger meer. Ik keek in mijn soepkom en meende dat ik een stukje aorta aan een kippenhartje parmantig uit mijn soep omhoog zag steken. Hoewel het misschien grote onzin was -want vlees is vlees- maakte het toch dat ik de soep opeens heel anders beleefde.

Ik heb het recept later nog vele malen gebruikt. In plaats van maag en hart gebruik ik andere delen van de kip. Graag geef ik het recept van deze heerlijke, verwarmende soep die tevreden stemt en voldoening geeft.

Het volgende gerecht is zo eenvoudig om te maken dat écht iedereen het kan. Na het snijden hoef je namelijk helemaal niets meer te doen. Het is een gerecht dat je uitstekend al eerder kunt maken, bijvoorbeeld de avond van te voren, zodat  je de volgende dag een bijna kant en klare maaltijd uit je koelkast kunt vissen. De smaken zijn intens, kruidig, hartig (umami) en blijven nog heel lang als een prettig gevoel achter in de keel hangen. Een absolute aanrader.

De marinade bij deze kip noem ik haarlemmeroliemarinade, omdat het voor heel veel bruikbaar is. Zo maakt het deze kipkarbonade onweerstaanbaar - pittig, krokant en sappig.

Honing en tijm zijn een geliefde combinatie bij (lams)vlees. Ik voeg er in dit recept ook nog mosterd aan toe en dat zorgt voor een heerlijk sappig karbonaadje met een volle smaak.

Gehaktbrood is veelzijdig. Ik voeg er harissa aan toe, een Tunesische peperpasta, die enigszins op sambal lijkt. De smaak verschilt van gewone sambal omdat er onder andere komijn, koriander en soms ook paprika of tomaat aan toegevoegd wordt. Het is in tubes te koop in Marokkaanse en Turkse winkels. Het geeft dit gehaktbrood warmte en pit, terwijl de geitenkaas en tomaat voor het genoeglijke gevoel zorgen dat umami veroorzaakt. De pijnboompitten geven het gerecht een onverwachte crunch. Het gehaktbrood is warm erg lekker, maar ook koud smaakt het prima. Een restje is heerlijk op brood.

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040