mandje is leeg
inloggen
 
 top email

Elke dag kan Gehaktdag worden

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Gehakt is niet voor niets zo populair: het is behalve goedkoop ook iets waar je écht alle kanten mee op kunt. Iedere windstreek en ieder keuken kent wel gerechten waarin gehakt wordt gebruikt. Je kunt er een gehaktbal van maken, kleine balletjes voor in de soep, een gehaktbrood, een vulling voor in bladerdeeg als saucijzenbroodje of goedkope variant van Beef Wellington, of je bakt het rul als onderdeel van een Bolognese saus of het beroemde prutje: gehakt met groenten voor bij stokbrood of rijst. Gehakt is gemalen vlees en is in verschillende variëteiten te koop: rundergehakt, half rund half varken: het zogenaamde half om half, varkensgehakt, lamsgehakt, kipgehakt en kalkoengehakt. Kortom voor elk wat wils. Vroeger, toen vlees eten een niet alledaags gebeuren was, at men op woensdag vaak gehakt. De slager deed het gehakt in de aanbieding en zo werd woensdag gehaktdag. Vandaag de dag is het gehakt bij OKvlees.nl zo lekker en voordelig geprijsd dat élke dag gehaktdag kan worden.

Tijdens een kookles op Kreta leerde ik de heerlijke authentieke gehaktballetjes in tomatensaus maken die Soutzoukakia heten. Maar als u het gewoon gehaktballetjes in tomatensaus noemt is dat natuurlijk ook OK hoor.


dot-line-431-01


Soutzoukakia
(gehaktballetjes in tomatensaus)
Maak eerst de gehaktballetjes. Als deze in de koelkast op staan te stijven, maak je de saus.


Benodigdheden
voor vier personen:

  • 1/2 rode paprika zonder zaad- en zaadlijsten
  • 1 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • ½ tomaat zonder pitjes en vocht
  • 1 flinke el gehakte peterselie (koop een bos en gebruik de rest voor de saus en garnering)
  • 500 gram rundergehakt (of gehakt naar keus)
  • 1tl zout
  • 1 tl gedroogde oregano
  • Versgemalen peper
  • 4 el paneermeel
  • ½ geklopt ei

Olijf- of zonnebloemolie om in te frituren

Voor de tomatensaus

  • Olijfolie
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 geroosterde paprika uit een pot (uitgelekt)
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 flinke el peterselie
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl suiker
  • Peper en zout
Ballen-in-saus- Joke -LRG
 
dot-line-431-01


Bereiding:

Gehaktballetjes: Pureer in de keukenmachine of met de staafmixer de paprika, sjalot, knoflook, tomaat en peterselie. Doe het gehakt in een grote kom en meng met dit paprika/uimengsel, zout, oregano, peper, paneermeel en het ei. Meng goed door en vorm er dan gehaktballetjes van ter grootte van een pingpongbal. Laat deze een half uurtje in de koelkast opstijven.
Maak ondertussen de tomatensaus: Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan, snipper de ui en de knoflook en fruit deze zachtjes goudbruin. Pureer de paprika, de tomaten, de peterselie, komijn, suiker met wat peper en zout in de keukenmachine of met de staafmixer. Doe over in een flinke pan en laat zachtjes warm worden. Voeg de ui en knoflook toe als deze bruin zijn samen met 100 ml water en laat zachtjes pruttelen.

Haal na een half uur de balletjes uit de koelkast. Verhit de olie tot 180 graden en frituur de balletjes in porties rondom bruin en krokant. Laat even uitlekken op keukenpapier en bak de rest. Doe alle balletjes in de tomatensaus en laat ze in een kwartier zachtjes gaar worden. Bestrooi met wat gehakte peterselie en dien op.

Eet met brood en een salade waar je de overgebleven paprika in kunt doen, samen met wat feta, komkommer, tomaat en olijven. Kali Orexi Einai of gewoon op zijn Hollands eet smakelijk.

Afdrukken

EKO-logo EU Organic Logo