mandje is leeg
inloggen
 
 top email

Een verrassend menu met Olympische allure

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
OKvlees.nl bestaat een jaar. Dat is een heuglijk feit én een topprestatie in een tijd waarin veel nieuwe initiatieven het niet lijken te redden door het slechte economische getij. Peter Kolster van OKvlees.nl heeft zijn bedrijf langzaam én doelgericht opgebouwd. Door de tijd te nemen en zich niet op te laten jagen ontstond een evenwichtig bedrijf. Opgebouwd met oog voor de wensen van de klant waarbij de ouderwetse degelijke service en kwaliteit nooit uit het oog werden verloren.
Tijdens de Olympische Spelen kunt u met dit menu zelf ook een prestatie van formaat neerzetten. U maakt zelf een overheerlijke rollade met verrassende vulling of vegetarische worst. Als u het in stijl wilt houden dan snijdt u de rollade in plakjes en legt deze als de vijf Olympische ringen op een bord. De bijgerechten vormen een zomers en kleurrijk geheel. Ik zou zeggen: Boonappetite.

 

 

Het menu bestaat uit:


Zelfgemaakte minirollade met een verrassende vulling

Een heel erg smaakvolle minirollade met een verrassende vulling en een heerlijke appelroomsaus. Zelf rollade maken wordt een fluitje van een cent met dit recept. Rolladetouw kun je kopen bij de kookwinkel (of mee bestellen via OKvlees.nl).

dot-line-431-01

DIT RECEPT IS VOOR TWEE MINIROLLADES, VOOR 2 OF 4 PERSONEN            
  • 2 varkensschnitzels á plm 150 gram per stuk
  • 2 el appelstroop
  • 50 gram oude kaas in een dikke plak
  • 1 zacht zure appel jonagold of elstar
  • 1 bakje tuinkers
  • Peper en zout
  • Gerookte ham 4-6 plakken plm 100 gram (afhankelijk van het formaat schnitzel)
  • roomboter
  • 100 ml slagroom
  • 2 el cognac
  • Rolladetouw (opbindtouw)
  • Plastic folie
  • Garneren met Kikuna leaves
Rollade-LRG
dot-line-431-01
BEREIDING

Leg een schnitzel tussen een stuk plastic folie, leg hem op een snijplank  en sla de schnitzel met een zware pan nog wat platter. Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snij twee dunne schijfjes van de appel af en snij de rest in blokjes.

Leg twee plakken ham met iets overlap op elkaar op een snijplank en daarop het vlees (zonder folie). De ham moet het vlees helemaal bedekken. Bestrooi de andere zijde van het vlees met peper en zout en bestrijk met een lepel appelstroop; dit mag best royaal! Leg nu aan de bovenkant in de breedte (zodat je het op kunt rollen) de kaas in reepjes en hierop een schijfje appel, verdeel hier een half bakje tuinkers over. Rol de rollade op en bind er aan beide zijden een touwtje om. Knoop dit dicht en knip de uiteinde af. Verhit een klont boter in een pan en braad de rollade op matig vuur rondom bruin en gaar in 20-25 minuten (afhankelijk van de dikte). Voeg na 10 minuten de appelblokjes toe en bak deze zachtjes mee. Haal de rollade als deze gaar is uit de pan en houdt hem warm op een bord onder aluminiumfolie. Bak de appel nog even op hoog vuur en voeg cognac en slagroom toe, roer goed door tot een saus en maak op smaak met peper. Doe de saus in een kom en snij de rollade doormidden of in plakken. Geef de saus apart bij de rollade. Garneer met een sierlijk Kikuna leave (Koppert Cress verkrijgbaar bij de beter gesorteerde groenteman, www.bestelvers.nl, of een van deze verkooppunten.

 


Appelroomsaus met cognac

 
dot-line-431-01

VOOR VIER PERSONEN ALS BIJGERECHT
  • zie recept voor minirollade of de vegetarische worstjes 

     

Appel-Roomsaus-LRG

dot-line-431-01


BEREIDING

Bak de in de pan achtergebleven appel nog even op hoog vuur en voeg cognac en slagroom toe, roer goed door tot een saus en maak op smaak met peper. Doe de saus in een kom en snij de rollade doormidden of in plakken. Geef de saus apart bij de rollade.

Voor de vegetarische worstjes: bak de appel in een andere pan en volg verder het recept voor de saus zoals beschreven. Serveer de saus apart bij de worstjes.

Garneer met een sierlijk Kikuna leave (Koppert Cress, verkrijgbaar bij de beter gesorteerde groenteman, www.bestelvers.nl, of een van deze verkooppunten


Vegetarische worstjes met appel, gecaramelliseerde ui en kaas

Verrukkelijke worstjes met een knapperig noten-paneer korstje en een verrassende vulling van appel, ui en kaas. Makkelijk om te maken en erg lekker en karaktervol van smaak.

dot-line-431-01

VOOR 4 WORSTJES (4 PERSONEN OF 2 MET HONGER)
  • 200 gram aardappelen
  • ½ rode ui heel fijn gesnipperd
  • 2 eieren waarvan een half ei voor de aardappelen en 1 1/2 voor het paneren
  • 1 flinke el fijngeknipte tuinkers
  • Zout en peper
  • Boter
  • ¼ appel  zacht zuur jonagold of elstar
  • 2 theelepels appelstroop
  • 100 gram grof geraspte pittige oude kaas
  • 1 oude volkoren boterham
  • 4-5 el paneermeel (bij voorkeur zelfgemaakt van oud brood)
  • 1 flinke el amandelschaafsel
  • garneren met Kikuna leaves

Veg-worstje-LRG
dot-line-431-01

BEREIDING
Snij de geschilde aardappelen in stukken en kook deze in water met wat zout gaar. Giet af en laat even uitdampen. Stamp of prak met een vork fijn en meng er de tuinkers en een half losgeklopt ei door. Zet even apart.
Smelt een klontje boter in een koekenpan en fruit de gesnipperde ui zachtjes aan. Snij de appel in kleine blokjes en bak deze mee. Als de ui zacht is, voeg dan de appelstroop toe en bak deze ook al omscheppend mee. Maal er wat peper over.
Maal de volkoren boterham in de keukenmachine tot grof kruim. Meng het uimengsel, het volkoren broodkruim, en de kaas door het aardappelpureemengsel. Roer goed door en zet een half uurtje koel weg.
Maal het amandelschaafsel samen met het paneermeel even kort in de keukenmachine tot het schaafsel grof verkruimeld is. Doe het mengsel op een bord.Klop in een ander diep bord het ei los.
Vorm van het aardappel-uimengsel vier even grote porties. Vorm er ballen van en modelleer deze met koele hand tot worstjes. Haal eerst door het ei en daarna door het paneermeel zorg dat ze overal bedekt zijn. Verhit een flinke scheut boter of olie in een koekenpan en bak de worstjes aan alle kanten bruin en knapperig in ongeveer 10 minuten. Garneer met een sierlijk Kikuna leave (Koppert Cress, verkrijgbaar bij de beter gesorteerde groenteman, www.bestelvers.nl, of een van deze verkooppunten. Serveer met een trotse lach.

 


{mooblock=Groene tagliatelle

 
dot-line-431-01

VOOR VIER PERSONEN ALS BIJGERECHT
  • 300 gram tagliatelle
  • 3 el extra vergine Olijfolie
  • 1 bakje tuinkers

     

Tagliatelle-LRG

dot-line-431-01


BEREIDING

Kook de tagliatelle volgens de aangegeven tijd op de verpakking. Giet af en meng de olijfolie erdoor, knip de tuinkers erboven fijn en schep luchtig door.


Wortelsalade

Een heerlijk frisse zoetzure wortelsalade die er vrolijk uitziet en lekker structuur heeft.

 
dot-line-431-01

BENODIGDHEDEN

Voor 4 personen als bijgerecht

  • 500 gram (winter) wortel geschild
  • 1 appel elstar of jonagold
  • ½ rode ui
  • 75 gram (blauwe) rozijnen
  • 1 zakje zoethoutthee
  • 2 el honing
  • 1 (biologische) citroen rasp en sap
  • ½ tl gedroogde munt
  • 2 el gehakte platte peterselie
  • 1 doosje Affilla cress
  • 2 el olijfolie
  • Peper en zout

Wortelsalade-LRG
dot-line-431-01

BEREIDING

Doe de rozijnen in een kommetje doe het theezakje erbij en overgiet met zoveel kokend water dat rozijnen en zakje net onder water staan. Laat een half uur wellen.

Rasp (dit gaat vliegensvlug in de keukenmachine) de wortel, appel en rode ui fijn. Rasp de schil van de citroen hierboven af. Laat de rozijnen uitlekken. Meng in een kommetje het citroensap, de honing, de olie, de munt en wat zout en peper. Klop tot een dressing en schep deze samen met de peterselie en de rozijnen luchtig door het wortelmengsel. Garneer de salade met affila cress en dien op. (Koppert Cress, verkrijgbaar bij de beter gesorteerde groenteman, www.bestelvers.nl, of een van deze verkooppunten

Doe over in een mooie schaal.

 



Afdrukken

EKO-logo EU Organic Logo