01 RECEPTEN

Recepten

Het is ruim acht jaar geleden dat ik op social media Peter Kolster plannen zag maken voor een online slagerij. Ik - immer fanatiek als het om dierenwelzijn gaat- raakte met hem in gesprek door kritische vragen te stellen. En te blijven stellen. Elk antwoord leverde nieuwe vragen op, die ook weer eerlijk beantwoord werden. Peter Kolster nodigde mij uit om een rondgang te maken langs de boeren die aan OKvlees.nl leveren. Dat was voor een stadsmens een geweldige ervaring die mij een mooie kijk op het boerenleven gaf en de dillema’s liet zien waarmee de boeren kampten. Ik mocht hen immers vragen wat ik wilde weten. 

Van het een kwam het ander: ik zag dat OKvlees echt oké was en raakte enthousiast door Peter Kolster zijn bevlogenheid. Dat hij daarbij soms een Don Quichot leek was niet aan hem, maar aan de logge vleeswereld te wijten. Al die jaren leverde ik maandelijks een recept dat ik thuis eerst aan een kritisch testpanel had voorgeschoteld.  Zo goed en kwaad als dat ging fotografeerde ik het gerecht. Vaak in de achtertuin omdat daglicht het mooist is, dat had ik inmiddels geleerd.

Nu gaat Peter een andere koers varen. Pas getrouwd, wonend in een andere provincie, een inmiddels volwassen dochter en de bevlogenheid van destijds misschien onderweg een beetje verloren.

Nu is er in die acht jaar natuurlijk het een en ander veranderd, waaronder de kijk op vleesconsumptie, het milieu en onze gezondheid. Elke dag vlees eten is iets wat voor veel mensen niet meer in deze tijd past. Ook daarin ging Peter mee: zo bood hij de producten van de Vegetarische Slager en paneer van de Stoerderij aan. 

Nu is het tijd voor een vaarwel. Ook voor mij. Soms kreeg ik heel leuke reacties van u op mijn recepten. Vaak via social media, soms via Peter doorgestuurd. Dank u wel daarvoor. 

Afgelopen jaar verscheen er een nieuw kookboek van mijn hand: De Vega Optie, 50 homemade vleesvervangers. Hierin laat ik zien welke opties er zijn voor een vleesloze dag. Wil ik daarmee bewerkstelligen dat iedereen vegetariër wordt? Nee. Ik wil laten zien dat een vleesloze dag een smakelijke optie kán zijn, die je eenvoudig zelf kunt maken.

Nu Peter een andere weg kiest bied ik u als laatste recept graag zo’n optie: Babi ketjap met varkensvlees of een veganistische versie: Zwammie ketjap met oesterzammen. Aan u de keus. Laat het u in ieder geval smaken. En u kunt mij blijven volgen op social media (facebook, twitter en instagram) of mailen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Dan gaan nu we nu nog éenmaal samen aan de kook!

Boonappetit!

OKVjuni2019

Babi of Zwammie ketjap.

Babi ketjap is een erg populair gerecht waarvoor varkensvlees wordt gebruikt. Ik geef u ook een versie waarin het vlees door oesterzwammen vervangen wordt, een erg lekkere variatie. Oesterzwammen hebben een ‘vlezige’ structuur die zich daarom goed lenen als alternatief.

Je kunt het gerecht goed van tevoren klaarmaken. Eten er kinderen mee? Voeg dan wat minder sambal toe.

 

 

Nodig voor 4 personen

 • 300 gram magere varkenslappen in blokjes of 400 gram oesterzwammen
 • 2 gele uien
 • 2 rode uien
 • 2 teentjes knoflook
 • olie
 • 1 tl Chinees 5 kruiden poeder
 • 1 el sambal badjak
 • 65 gram santen (blok)
 • 130 ml ketjap manis
 • 220 ml water
 • Peper en zout
 
   
   

Zo maakt u het:

Paddenstoelen moet je nooit met water wassen: dan zuigen ze zich vol met water en dan krijg je een zompig resultaat. Veeg de oesterzwammen zo nodig met een (licht bevochtigd) stukje keukenrol schoon. Scheur de ‘zwammen in stukjes. 

Pel de beide ui soorten en snij ze in kwarten. Snij elk kwart in dunne plakjes. Pel de knoflook en hak de teentjes fijn.

Verhit in een diepe hapjes of braadpan 2 el olie en bak het varkensvlees of de oesterzwammen in (2) porties al omscheppend bruin gedurende 3-5 minuten. Haal uit de pan en zet even apart.

Verhit in dezelfde pan nog 2 el olie en fruit de ui en knoflook af en toe omscheppend op middelhoog vuur in 10 minuten lichtbruin en gaar.

Voeg dan het vijf kruiden poeder, de sambal badjak, de santen, ketjap en het water toe en roer goed door. 

Laat 5 minuten zachtjes pruttelen tot een gebonden saus, roer af en toe.

Voeg nu  de gebakken  blokjes vlees of de oesterzwammen toe en warm nog 2 minuten goed door.

Lekker met gekookte rijst of noedels en roergebakken groenten of sperzieboontjes.

   

dot-line-431-01

 

Boonappetit!

 

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040