01 RECEPTEN

Recepten

Jaren geleden werkte ik als verpleegkundige en had ik regelmatig nachtdienst, toen waren dat nog zeven nachten achter elkaar. Om de week door te komen en ’s nachts alert te blijven, gingen we vaak met zijn allen eten. Op een nacht had een collega een pan bamisoep gemaakt die heerlijk en pittig van smaak was. Terwijl ik zat te kauwen op een nogal taai stukje vlees, vroeg ik om het recept. Het bleek dat er kippenmaagjes en kippenhartjes aan te pas kwamen. Opeens kreeg het taaie stukje vlees waar ik driftig op zat te kauwen een geheel andere dimensie. Ik parkeerde het in mijn wangzak en had opeens geen honger meer. Ik keek in mijn soepkom en meende dat ik een stukje aorta aan een kippenhartje parmantig uit mijn soep omhoog zag steken. Hoewel het misschien grote onzin was -want vlees is vlees- maakte het toch dat ik de soep opeens heel anders beleefde.

Ik heb het recept later nog vele malen gebruikt. In plaats van maag en hart gebruik ik andere delen van de kip. Graag geef ik het recept van deze heerlijke, verwarmende soep die tevreden stemt en voldoening geeft.

dot-line-431-01

Benodigdheden
voor vier personen:

  • 750 gram kippenbouten of kipkarbonades
  • peper en zout
  • 2 schijven verse gemberworel van 2 cm
  • 500 gram prei
  • 3 bouillonblokjes (groente of kip)
  • drie handen vol mie, een beetje verkruimeld
  • ketjap manis
  • sambal badjak (gebakken sambal)
  • 4 eieren
  • gebakken uitjes
Bezorgen

 
dot-line-431-01


Bereiding:

Trek een bouillon van de kippenbouten, door de kip met koud water, zout en peper en de gemberwortel op te zetten en aan de kook te brengen. Laat een uurtje zachtjes op een laag vuur trekken. Pluis het vlees dan van de botjes en zeef de bouillon. Meet het volume en vul dit met water aan tot anderhalve liter.
Doe de kip, de in ringen gesneden prei, de bouillonblokjes en de mie bij de bouillon, samen met twee eetlepels ketjap en een theelepel sambal badjak en laat dit zachtjes aan de kook komen. Laat het geheel gedurende een half uur koken tot de prei gaar is. Kook de eieren hard en pel ze.
Leg in ieder bord een hard gekookt ei, schep de soep erop. Garneer met gefruite uitjes. Zet sambal en ketjap op tafel.

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040