Lang geleden had ik een vriend en die had een bijzondere moeder. Bijzonder in de zin dat ze zo geheel anders was dan mijn eigen moeder. Zij kunstschilderde en dat deed ze vooral ’s nacht, ook deed ze bij voorkeur niet veel in het huishouden en kon volgens eigen zeggen alleen water koken. Maar dat kon ze heel goed maskeren door min of meer kant en klaar eten práchtig op schalen te draperen, zodat het leek of ze uren in de keuken had gestaan. Een heel enkele keer kookte ze en dan bleek dat ze veel te bescheiden was over haar eigen kunnen, zo at ik bij haar voor het eerst een artisjok. Als ze kookte dan waren het beproefde recepten die ze kreeg van vriendinnen, zoals deze Indische hachee. Heerlijk vond ik het en ik plakte het recept in mijn receptenschriftje.

Een poos geleden ging ik naar haar begrafenis en niet veel later kwam ik dat oude receptenschriftje tegen en viel mijn oog op haar recept voor Indische hachee. Gek dat ik dat een beetje vergeten was. Ik maakte het en we smulden. 

Nu de dagen weer korter worden en aan de eindeloze zomer een eind lijkt gekomen, wordt het weer tijd voor de grote braadpan. Die staat bij mij boven in de kast en mijn man klimt op een kruk om hem voor mij te pakken. Dat doet hij zonder morren want hij weet dat die pan synoniem is voor heerlijk eten.  

Stoven is een manier om vlees samen met kruiden en vocht zoals bouillon of wijn langzaam gaar te stoven op niet al te hoge temperatuur. Vooral vlees met veel bindweefsel zoals in het geval van rundvlees rib-, sukade-, stoof- of braadlappen. In de webshop van OKvlees.nl treft u al deze soorten in biologische of grasgevoerde varianten aan. Ik gebruikte voor dit recept stooflappen, maar voel u vrij om een andere stoofvleessoort te gebruiken. Deze Indische hachee is lekker met rijst, maar kan ook heel goed met gekookte aardappelen of puree. Een frisse komkommersalade en wat geroerbakte groenten of gekookte boontjes smaken er lekker bij.

Ik wens u een smakelijk begin van de stooftijd!

Boonappetit!

OKV september2018

  Voor 4-6 personen:

  • 25 gram boter

  • 600 gram (dat zijn 2 OKvlees.nl verpakkingen) stooflappen ontdooid

  • 6 uien, gesnipperd

  • 1 teen knoflook, fijngehakt

  • Peper en zout

  • 2 el tomaten puree

  • 2 tomaten in stukjes gesneden

  • 2 laurierblaadjes

  • 4 kruidnagels

  • 2 el rode wijn

  • 1 el ketjap manis

  • 1 el rodewijnazijn

  • 1½ tl sambal oelek

  • 1 bouillonblokje (vlees- of groenten-)

  • 250 ml kokend water 

     
       

dot-line-431-01

Zo maakt u het:

  • Snij of doe zoals ik knip het vlees met de keukenschaar in kleine blokjes. Bestrooi met peper en zout. 

  • Smelt de boter in een flinke braadpan en als deze begint te bruinen voeg dan het vlees in porties toe. Bak al omscheppend op middelhoog vuur bruin aan.

  • Voeg als het vlees begint te kleuren de uien en knoflook toe en bak deze al omscheppend 10 minuten mee.

  • Doe dan de tomaten en tomatenpuree erbij en bak al omscheppend een minuut mee. Voeg dan de laurier, kruidnagel, ketjap, wijn, azijn en het bouillonblokje toe samen met 250 ml kokend water. 

  • Laat het vlees op een sudderplaatje of op een heel klein vlammetje drie uur of langer sudderen. Of zet de pan in de op 100 graden verwarmde oven en laat het daar 4-6 uur staan. 

  • Verwijder voor het opdienen de laurierblaadjes en attendeer uw tafelgenoten op kruidnagel. 

 

 

Boonappetit!