mandje is leeg
inloggen
 
 top email

Roulade van rode biet en forel

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Deze maand geef ik u een bijzonder fijn recept dat ook geschikt is op warme dagen. Een recept met gerookte forelfilet van forelkwekerij ’t Smallert. Want ook voor vis kunt u uitstekend terecht bij Okvlees.nl, waar het visassortiment in de webshop zich langzaam aan het uitbreiden is. Met deze forelfilet maken we een roulade.

Een roulade, dat is een eierversie van een vleesrollade. Je bakt een grote, luchtige omelet in de oven. Daarover verdeel je een vulling gemaakt met de heerlijke gerookte forelfilets van forelkwekerij t Smallert en die rol je op. Vervolgens snij je er met een scherp mes mooie plakken van, en voilà. Dit recept komt uit mijn kookboek Koken met kleur! e deel ik graag met u.

We kregen een déjà vu aan onze kindertijd toen we dit voor het eerst aten. Aan de mierzoete Zwitserse rolletjes: cake gevuld met creme en jam. O wat vond ik die als kind lekker! Deze bietenroulade is écht andere koek. Dit is een hartige versie die bovendien beslist gezonder is dan die cakerolletjes.

We kregen eters en ik serveerde dit als voorgerecht. “Wat mooi”, zeiden ze en “ik heb nog nooit zoiets gegeten.” Weer even later klonk het: “Wat lekker!”

Een dag eerder aten we het op een warme dag als hoofdgerecht. “Kan zo in een restaurant”, zei mijn man. Daar hou ik van: gerechten die je zowel als voor- of hoofdgerecht of lunch kunt eten, gewoon door de portiegrootte aan te passen.

Boonappetit!

OKV augustus2018
dot-line-431-01

  Afhankelijk van het eetmoment voor 6-12 personen:

  • 250 gram gare rode biet

  • 6 eieren, gescheiden in dooiers en wit

  • 3 el maïzena

  • Zout en peper

  • 200 gram roomkaas Philadelphia

  • 2 el zwart sesamzaad

  • 150 gram hüttenkase

  • 2 el mierikswortel uit een potje

  • 200 gram gerookte forelfilets (Okvlees-vis ontdooid)

  • 2 el bietensap: ontstaat na het raspen van de bietjes hierboven

  • half bosje dille: 2 flinke el fijngehakt, de rest om te garneren

  • peper en zout

 

dot-line-431-01

Zo maakt u het:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.
  • Rasp de bietjes op de fijne rasp. Doe ze in een zeef en druk zoveel mogelijk van het vocht eruit. (bewaar het vocht)

  • Doe geraspte biet, eidooiers, maïzena, peper, zout en 1 el van de roomkaas in de keukenmachine en pureer gedurende 2 minuten helemaal glad.

  • Klop in een andere kom met de handmixer de eiwitten met een snuf zout helemaal stijf.

  • Spatel het bietenmengsel behoedzaam (roer niet te hard want dan sla je alle lucht uit het eiwit) door de eiwitten.

  • Giet dit mengsel op de met bakpapier beklede bakplaat en maak er met een spatel een vierkant van. Strooi het sesamzaad erover en zet de bakplaat 1 richel boven het midden in de oven. Bak in 15 minuten lichtbruin en gaar.

  • Maak terwijl dit in de oven staat de vulling. Meng in een kom de rest van de roomkaas met de hüttenkase, mierikswortel, in kleine stukjes losgemaakte forel, bietensap, dille, peper en zout. 

  • Haal de luchtige omelet na de baktijd uit de oven en leg er een vel bakpapier op. Keer de omelet (dit is even een spannend moment!)  de bakplaat om zodat de bovenkant onder komt. Pel het bakpapier van de onderkant. Laat afkoelen.

  • Verdeel de vulling er in een gelijkmatige laag over tot aan de randen.

  • Rol de bietenomelet met behulp van het onderste vel bakpapier op; stevig maar niet te. Laat de roulade opstijven in de koelkast, gedurende minstens 30 minuten. 

  • Snij de roulade in dikke of dunne plakken, al naar gelang het serveermoment en garneer met een toefje dille. Lekker met een friszure salade van bietenblad en zure bietblokjes.


Boonappetit!

Afdrukken

EKO-logo EU Organic Logo