mandje is leeg
inloggen
 
 top email

Scandinavisch gehaktbrood

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

U heeft het vast gelezen en gehoord: de alarmerende staat waarin ons milieu verkeert. We bevinden ons in een gevarenzone en er zal iets moeten gebeuren willen we het tij nog enigszins keren en de wereld behouden voor de generaties die na ons komen. Een van de dwingende adviezen om de CO2-uitstoot te verlagen, een van de grote boosdoeners, is om de vleesconsumptie sterk te minderen. Het feit dat u bij OKvlees.nl bestelt geeft al aan dat u niet voor de kiloknallers gaat en een meer bewuste consument bent. Dat stemt positief. Moeten we nu allemaal stoppen met vlees eten? Ik denk en vind dat dit een persoonlijke keuze is die je niemand mag en moet opdringen/dwingen. Tegelijk met de roep om minder vlees te eten komen er dwingende adviezen om meer groenten en fruit te eten. Slechts zes procent van alle Nederlanders komt aan de aanbevolen norm van 250 gram groenten per dag.

Als we aan de ene kant met vlees moeten minderen en aan de andere kant meer groenten moeten eten is er een logische oplossing: voeg groenten aan vlees toe waardoor je minder vlees nodig hebt. Aan de hand van het hiernavolgende recept wordt het u helemaal duidelijk: ik voeg rode biet toe aan gehakt en dat tezamen vormt een heel erg lekker, zeer verrassend gehaktbrood dat u in de oven bereidt. Mocht u van plan zijn de bbq aan te steken, dan vormt u gewoon burgers van het mengsel, dat kan heel goed, eerst gehaktballen rollen en die plat drukken. In Scandinavië is het overigens heel gebruikelijk om bieten aan gehakt toe te voegen, misschien niet om voornoemde reden ontstaan maar wel omdat dit heel erg lekker is. 

In de webwinkel van Okvlees.nl treft u verschillende soorten gehakt aan, ik koos voor dit recept varkensgehakt, dat is erg lekker en sappig. U zou ook lamsgehakt, kipgehakt of half om half gehakt kunnen gebruiken. Rundergehakt is misschien een minder goede keus omdat er geen vet in dit recept wordt gebruikt en het eindresultaat dan mogelijk te droog wordt.

Het Scandinavische gehaktbrood is erg lekker met (oven)gebakken aardappelen en een frisse salade ernaast. 

Boonappetit!

OKV mei2018
dot-line-431-01

  Voor 4 personen:

  • 1 verpakking OKvlees.nl varkensgehakt (250 gram) ontdooid

  • 100 gram fijn geraspte rode biet (kan zowel ongekookt als gekookt)

  • 50 gram havermout, de goedkoopste soort is prima

  • 2 tl venkelzaad

  • 1 tl gedroogde tijm

  • 1 tl zeezout

  • ½ tl gemalen zwarte peper

  • 2 tl mierikswortel uit een potje

  • 2 laurierblaadjes

  • 1 tl olie om te bestrijken

  • Kleine ovenschaal of bakblikelie 

 

dot-line-431-01

Zo maakt u het:

    • Verwarm de oven voor op 200 graden.

    • Doe het gehakt, de fijn geraspte biet, havermout, het zout en de kruiden in een grote kom en kneed met de handen alles goed door elkaar. 

    • Vorm er een langwerpige gehaktbal van. Leg deze in een kleine ovenschaal. (Bij varkensgehakt is invetten van de vorm niet nodig.) Leg de laurierblaadjes op de bovenkant en druk ze zachtjes in het brood. Kwast er een klein beetje olie over.

    • Zet het gehaktbrood in het midden van de oven (eventueel met aardappelen ernaast) en bak in 40 minuten gaar en lichtbruin.

    • Haal het gehaktbrood uit de vorm. Laat het iets afkoelen voordat u het aansnijdt.

      Boonappetit!

Afdrukken

EKO-logo EU Organic Logo