01 RECEPTEN

Recepten

Koken met drank is in sommige landen heel gebruikelijk, denk aan Zwitserse kaasfondue, Franse coq au vin, boeuf bourguignon of Italiaanse risotto. Alcohol werkt als smaakversterker en haalt de zogenaamde vijfde en hartige smaak, umami omhoog. Je zou dus kunnen zeggen dat een glaasje alcohol in het eten dat nog lekkerder maakt.

Marsala is een Italiaanse versterkte wijn die gemaakt wordt in Marsala dat in het westelijk deel van Sicilië ligt. Er worden zowel blauwe als witte druiven voor gebruikt. Behalve gedronken wordt er in de Italiaanse keuken ook met deze wijn gekookt, zowel in desserts als tiramisu als in hartige gerechten. Deze wijn koopt u in Nederland bij de slijter. Mocht u hem niet kunnen vinden dan is medium dry sherry een goed alternatief. Ik maak er een heerlijke saus mee waarin u champignons en schnitzelreepjes vindt. Dat combineert heel goed met puree of brood om de saus mee op te dippen. Afhankelijk van wat u erbij serveert en of u een soepje vooraf eet is dit gerecht voor vier of twee tot drie personen geschikt. Wij aten het met zijn tweeën.

De schnitzel kunt u ook vervangen door kipfilet of -dij. Ik nam echter schnitzelreepjes van Piggy’s Palace, daar hebben varkens een leuk leven en dat proef je terug in de smaak en het malse karakter van het vlees.

Boonappetit!

OKV maart2018
dot-line-431-01

  Voor 2-3 personen:

  • 1 verpakking varkensschnitzels van Piggy’s Palace à 330 gram, ontdooid

  • Peper en zout

  • 1 el bloem

  • 100 gram kastanjechampignons, in plakjes

  • 1 kleine rode ui, gesnipperd

  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd

  • 40 gram boter, in tweeën

  • 100 ml Marsala wijn

  • 50 ml slagroom

  • 1 tl maizena

  • 1 el gehakte peterselie 

 

dot-line-431-01

Zo maakt u het:

    • Dep de schnitzels droog en snij ze in 1 cm brede reepjes. Bestrooi ze met peper en zout en bestuif met de bloem.

    • Verhit de helft van de boter in een ruime koeken- of hapjespan. Bak het vlees in 3 minuten rondom bruin op middelhoog vuur. Haal het vlees uit de pan en zet even opzij.

    • Verhit de andere helft van de boter in de pan en fruit ui, knoflook en champignons 5 minuten al omscheppend op middelhoog vuur.

    • Voeg als de champignons bruin zijn de Marsala en de slagroom toe en roer goed door. Bind de saus met een tl met water losgeroerde maïzena en laat even pruttelen.

    • Doe de schnitzelreepjes bij de saus in de pan en laat nog 5 minuten garen in de saus.

    • Bestrooi met de gehakte peterselie en serveer. Brood of puree en een frisse salade smaken er erg lekker bij.

       Boonappetit!
 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040