01 RECEPTEN

Recepten

Goede wijn behoeft geen krans. Een waarheid als een koe eh als een vis deze maand. Want ook voor vis, namelijk forel kunt u bij OKvlees.nl terecht. Forel die afkomstig is uit de vijvers van forellenkwekerij ‘t Smallert, een betrouwbaar adres met 110 jaar ervaring in het kweken van forellen. Dat is vis van goede komaf, en past daarom precies bij OKvlees.nl. Ik bestel altijd een aantal forellen en gerookte forelfilets, want dat is erg lekker om in huis te hebben. Een forel, even gebakken in de roomboter met wat geroosterd amandelschaafsel is simpel, maar zo geweldig lekker dat u er verder niets mee moet doen. Een uiterst simpel gerecht voor de feestmaand, waardoor u stressvrij een feestelijk gerecht op tafel zet. Completeer het met groen-rode kerstpuree en uw kersthoofdgerecht is heerlijk en compleet. 

Ik wens u fijne, gezellige en smakelijke kerstdagen.

PS: Die kerstpuree smaakt ook op alle andere dagen van het jaar geweldig hoor.

Boonappetit!

OKV december2017 kopie
dot-line-431-01

  Voor 4 personen:

  • 4 OKvlees.nl forellen, ontdooid

  • 75 gram amandelschaafsel

  • zout en versgemalen peper

  • 40 gram roomboter en 2 el olie

    kerstpuree

  • 250 gram diepvriesdoperwtjes

  • 15 blaadjes verse munt, fijngehakt

  • 2x 50 ml slagroom ongeklopt, ongezoet

  • 800 gram kruimige aardappelen

  • 150 gram snoeptomaatjes

  • 25 gram roomboter

  • zout en versgemalen peper

 

dot-line-431-01

Zo maakt u het:

  • Rooster in een droge koekenpan het amandelschaafsel. Schud de pan regelmatig en blijf erbij opeens gaat het erg snel. Doe de amandelen over in een schaaltje en zet apart.
  • Omdat de forel snel klaar is beginnen we eerst met de puree.
  • Kook de doperwtjes met wat water en een snufje zout in 5-7 minuten gaar. Giet de doperwtjes af en vang een kopje kookvocht op. Pureer met de staafmixer of in de keukenmachine/blender de doperwtjes met de gehakte verse munt en +/- 3 el kookvocht en 50 ml slagroom tot een romig geheel. Voeg eventueel wat extra kookvocht toe, het moet een dikke crème worden.
  • Snij de tomaatjes in vieren en schep deze door de doperwtjes crème.
  • Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Kook ze in water met zout gaar. Giet af en laat even droogstomen. Stamp of knijp met de pureeknijper de aardappelen fijn. Maak er een smeuïge puree van met de boter en 50 ml slagroom. Maak op smaak met versgemalen peper. Schep de doperwtjes crème met tomaat er goed door en hou warm terwijl u de vis bakt.
  • Was de forel onder stromend koud water van binnen en van buiten. De vis voelt een beetje ‘slijmerig’, maar dat is normaal. Dep de vis met keukenpapier van binnen en van buiten goed droog.
  • Meng in een klein kommetje zout en flink versgemalen peper. Neem een theelepeltje. De vis kunt u zo makkelijk kruiden door met een hand de buikholte open te houden en met het lepeltje het zout en peper in de buikholte en aan de buitenzijde van de vis te strooien. Kruid alle forellen op deze wijze.
  • Verhit in een of twee royale koekenpannen de boter en olie. Laat deze niet al te bruin worden. Doe de forel in de pan en bak op middelhoog vuur 4-5 minuten. Keer de vis met behulp van een spatel of twee lepels voorzichtig om en bak de andere kant nog 3-4 minuten. Als u een vork of prikker in het dikste deel van de vis steekt moet het vocht dat er uitkomt helder zijn; dan is de vis gaar.
  • Schep op elk bord een laag van de kerstpuree en schep de gebakken forel erboven op. Bestrooi met de amandelen en dien op.

Gekookte worteltjes smaken er erg lekker bij.

Boonappetit!

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040