01 RECEPTEN

Recepten

Bij het woord salade zullen veel mensen aan zomerse dagen denken. Toch is een salade ook op een gure, winderige en regenachtige herfstdag heel fijn om te eten. Deze maand geef ik u het recept voor een lauwwarme salade van gekonfijte gans en krokante linzen. Een heel fijne en verrassende combinatie.

In de webshop van OKvlees.nl kunt u kiezen uit een aantal producten van gans. Het eten van gans dat kennen en doen we in Nederland bijna niet. Ganzen kennen we uit sprookjes en uit de verhalen over overlast en schade die deze dieren rond Schiphol en in natuurgebieden veroorzaken. De gans werd op deze manier een ‘plaagbeest’ genoemd. Er is veel over te doen geweest hoe deze overlast, en bij Schiphol ook het gevaar, aan te pakken. Nu mogen ze op gecontroleerde wijze bejaagd worden. Omdat wij in Nederland weinig gans eten worden de dieren veelal vernietigd. En dat is in mijn ogen pure verspilling. Als je een dier doodt, eer het dan door het op te eten. Dat gaan we in dit recept doen.

In de webshop van OKvlees.nl treft u verschillende ‘gansproducten’ De ganzen zijn geschoten door jagers in de Nederlandse polders. Dit alles wordt streng gecontroleerd en het vlees wordt betrokken van jagers die Hollands Wild kent. Hier kunt u er meer over lezen. 

Deze maand een recept van een heerlijke lauwwarme salade van gekonfijte ganzenbout. Konfijten is het langzaam garen van de bouten op lage temperatuur in olie of vet. De ganzenbout wordt hierdoor heerlijk mals en fijn van smaak. Linzen die je eerst kookt en daarna bakt worden lekker krokant en gaan voor een lekker smaakaccentje door de salade die u zo op tafel tovert. Ik gaf er gesmoorde groene kool bij, maar geroosterde pompoen, zoete aardappelpuree of gekookte worteltjes ernaast zijn ook een fijne combinatie.

OKV oktober2017
dot-line-431-01

  Voor 2 personen:

  • 1 gekonfijte ganzenbout ontdooid (shop: Bijzonder OK)
  • 125 gram Du Puy linzen (Franse berglinzen) óf een ander soort dat heel blijft na het koken
  • 50 gram gedroogde abrikozen
  • 2 uien gesnipperd
  • 2-3 el olijfolie
  • 1 limoen, uitgeperst
  • Peper en zout
  • 1 el gehakte peterselie om te garneren
 

dot-line-431-01

Zo maakt u het:

  • Begin met de linzen: was ze in een bolzeef onder koud stromend water. Kook ze in ruim water in 18-20 minuten beetgaar. Controleer dit door er een te proeven; de kooktijd kan per soort verschillen. Giet af in een zeef en laat goed uitlekken.

  • Pluis het vlees van de botjes. Ik verwijder daarbij ook het vel maar dat kunt u naar smaak ook eten. Snij het vlees in kleine stukjes en zet even apart.

  • Verhit de olijfolie in een ruime koekenpan en fruit de ui hierin aan gedurende 5 minuten. Voeg dan de linzen toe en bak deze op middelhoog vuur al omscheppend 20 minuten mee tot ze krokant worden. Voeg peper en een flinke snuf zout toe.

  • Voeg als de linzen krokant gebakken zijn, de gans en de abrikozen toe en schep deze door de linzen. Warm  al omscheppend 3 minuten mee. Vermeng met het limoensap en bestrooi met peterselie. Dien op en:

Boonappetit!

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040