mandje is leeg
inloggen
 
 top email

Gehaktbrood

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Gehaktbrood is veelzijdig. Ik voeg er harissa aan toe, een Tunesische peperpasta, die enigszins op sambal lijkt. De smaak verschilt van gewone sambal omdat er onder andere komijn, koriander en soms ook paprika of tomaat aan toegevoegd wordt. Het is in tubes te koop in Marokkaanse en Turkse winkels. Het geeft dit gehaktbrood warmte en pit, terwijl de geitenkaas en tomaat voor het genoeglijke gevoel zorgen dat umami veroorzaakt. De pijnboompitten geven het gerecht een onverwachte crunch. Het gehaktbrood is warm erg lekker, maar ook koud smaakt het prima. Een restje is heerlijk op brood.


dot-line-431-01

Benodigdheden
voor vier personen:

  • 600 gram mager rundergehakt
  • 1 ei
  • 3 (volkoren) beschuiten, verkruimeld
  • zout en peper of gehaktkruiden
  • 100 gram zachte geitenkaas verkruimeld
  • 1 tl harissa
  • 1 tl gemalen komijn
  • 50 gram pijnboompitten in de koekenpan geroosterd
  • 1/2 blik tomatenblokjes met oregano en basilicum gekruidĀ 
  • 75 gram geraspte jong belegen kaas
gehaktbrood_def
dot-line-431-01


Bereiding:

Verwarm de oven voor 180 graden. Vet een cakevorm in.

Maak het gehakt aan met het ei, de beschuiten, een theelepel zout en wat peper of gehaktkruiden. Meng er de verbrokkelde geitenkaas, de harissa, de komijn en de pijnboompitten doorheen. Vorm er een stevig langwerpig brood van en leg dit in de ingevette cakevorm. Schep er de tomatenblokjes met het sap overheen en bestrooi met gerapte kaas.

Bak in het midden van de oven gedurende 45 minuten gaar en bruin. Tussendoor even kijken of het niet te bruin wordt; dek zo nodig af met een stukje aluminiumfolie.

Laat als het brood klaar is, een paar minuten rusten voor je het uit de vorm haalt. Snij het in dikke plakken.

Afdrukken

EKO-logo EU Organic Logo