01 RECEPTEN

Recepten

Ik heb op deze plaats al eerder mijn passie voor gehakt met u gedeeld. Het –in mijn ogen – meest veelzijdige vlees dat er is én voor elk wat wils. Wie het mager wil kiest rund of kip, wie van romig en wat vetter houdt kiest varkens- of lamsgehakt, en wie niet kan kiezen neemt half om half gehakt. In de webshop van OKvlees vindt u een ruim assortiment; scharrel, biologisch en bij de rundervariant ook grasgevoerd.

Als u gekozen hebt kunt u er vervolgens alle kanten en winstreken mee op. Zoals Bobotie, een heerlijk gerecht uit de Zuid Afrikaanse keuken dat in de oven wordt gebakken en bestaat uit gehakt met kruiden en een laagje van melk met ei. Dit gerecht wordt, vergelijkbaar met onze erwtensoep, als traditioneel Zuid Afrikaans beschouwd. Het heeft echter Nederlandse wortels en is met de VOC-schepen die de Kaap aandeden in Zuid Afrika terechtgekomen. Uit oude geschriften blijkt dat de Nederlanders in die tijd al wisten hoe je een kerrievleesschotel moest bereiden. Het is een gerecht waarvan je, als je al genoeg hebt gegeten, steeds nog een beetje van opschept. Omdat het zo geweldig lekker is. Met gekookte sperziebonen ernaast een mooi, kleurrijk en geweldig gerecht voor een zomeravond buiten of een winteravond binnen. Ik geef toe, de ingrediëntenlijst is langer dan u van mij gewend bent. Toch staat er niks tussen dat u niet vaker zult gebruiken, het meeste heeft u mogelijk al in huis. Tip: zet alles van tevoren klaar, dan staat het gerecht voor u het weet in de oven.

OKV juli2017
dot-line-431-01

  Bobotie hoofdgerecht voor 4-6 personen:

  • 500 gram gehakt naar keuze, ik nam: 250 gram rundergehakt (1 OKvlees.nl verpakking, ontdooid) 250 gram varkensgehakt (1 OKvlees.nl verpakking ontdooid)
  • 2 el olie
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 grote appel, zoetzuur bijvoorbeeld Elstar
  • stukje verse gemberwortel van 3 cm
  • kruidenmix
  • 2 tl kerriepoeder
  • 1 tl kurkuma
  • ½ tl kaneel
  • ½ tl chiliflakes (gedroogde vermalen chilipepers, supermarkt) te vervangen door sambal oelek
  • ½ tl gemalen koriander
  • 2 tl zout
  • ½ tl gemalen peper
  • 200 ml melk (2x 100 ml)
  • 2 oude bruine boterhammen
  • 50 gram rozijnen
  • 50 gram amandelschaafsel
  • 2 el citroensap
  • 1 el gembersnippers op siroop (bakgember)
  • 600 gram zoete aardappel
  • 2 eieren
  • 4 laurierblaadjes
  • flinke ovenschaal
 

dot-line-431-01

Zo maakt u het:

  • Pel de ui en snij deze in stukken, pel de knoflook en schil de gember. Schil de appel en verwijder het klokhuis. Hak dit allemaal in de keukenmachine fijn. Zet even apart. Geen keukenmachine? Hak of rasp met de hand alles fijn.
  • Scheur het brood in stukjes en week dit met 100 ml van de melk.
  • Wel de rozijnen in wat kokend water.
  • Schil de zoete aardappelen en snij ze in blokjes van 1x1 cm. Kook ze in gezouten water 2 minuten. Giet ze af en zet even apart.
  • Verhit in een ruime braadpan de olie en bak het gehakt rul met een vork of pollepel. Voeg het ui-appelmengsel toe en bak 2 minuten mee.
  • Voeg dan de kruidenmix, de gembersnippers, de amandelen, het citroensap, en het brood+ de melk toe en bak alles al omscheppend 3 minuten. Schep de aardappelblokjes erdoor en zet het gas uit.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een ruime ovenschaal in met wat olie.
  • Doe het gehakt aardappelmengsel over in de ovenschaal en strijk de bovenkant glad.
  • Klop de 2 eieren los met peper, zout en de andere 100 ml melk. Giet dit over het gehakt, teek de laurierblaadjes erin en zet in het midden van de oven.
  • Bak in 30 minuten bruin en gaar. Serveer met gekookte sperziebonen.

Boonappetit!

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040