01 RECEPTEN

Recepten

Deze vrolijk gekleurde salade is een maaltijd op zich of een perfect onderdeel voor een buffet. Gans eten, dat kennen we bijna niet in Nederland. Gans kennen we uit sprookjes en uit de verhalen over overlast en schade die deze dieren rond Schiphol en in natuurgebieden veroorzaken. De gans werd op deze manier een ‘plaagbeest’ genoemd. Er is veel over te doen geweest hoe deze overlast, en bij Schiphol ook gevaar, aan te pakken. Nu mogen ze op gecontroleerde wijze bejaagd worden. Omdat wij in Nederland weinig gans eten worden de dieren veelal vernietigd. En dat is in mijn ogen pure verspilling. Als je een dier doodt, eer het dan door het op te eten. Dat gaan we in dit recept doen.

In de webshop van OKvlees.nl treft u verschillende ‘gansproducten’ van Hollands Wild aan. De ganzen zijn geschoten door jagers in de Nederlandse polders. Dit alles wordt streng gecontroleerd en het vlees wordt betrokken van jagers die Hollands Wild kent. Hier kunt u er meer over lezen.  De gerookte filet van ganzenborst is diep rood van kleur. Het is mager en erg smaakvol vlees dat u met een scherp mes in mooie plakjes of blokjes kunt snijden.

Pak u schortje en ga aan de slag!

OKV juni2017
dot-line-431-01

   Voor 4 personen of een grote schaal voor op een buffet:

  • 1 gerookte ganzenborstfilet plm 150 gram, ontdooid (1 OKvlees.nl verpakking)
  • 150 gram gerookte spekreepjes ontdooid (dat is 1 OKvlees.nl verpakking)
  • 200 gram Basmati of andere witte droogkokende rijst
  • 1 rode biet ongekookt, geschild en in kleine blokjes van 1 cm gesneden
  • 150 gram wortel, in kleine blokjes
  • 100 gram diepvries doperwtjes
  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en gesnipperd
  • 2 tl koekkruiden
  • klein blikje mais, uitlekgewicht 140 gram
  • 50 gram rozijnen
  • 2 stengels bleekselderij, in dunne plakjes gesneden
  • een flinke hand sla- of spinazieblaadjes per persoon

Dressing:

  • 55 ml versgeperst citroensap +/- 2 citroenen
  • 30 ml olijfolie
  • flinke snuf zout en peper
  • 1 el honing
  • om te garneren 1 bakje tuinkers of 4 el gehakte peterselie
 

dot-line-431-01

Zo maakt u het:

  • Snij de ganzenborstfilet in dunne plakjes en hou 4 plakjes apart voor de garnering. Snij de rest van de plakjes in kleine blokjes.
  • Doe 400 ml koud water in een pan met een snuf zout en de in blokjes gesneden biet. Breng aan de kook en voeg dan de rijst toe. Roer goed door en breng weer aan de kook. Kook 12 minuten of volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet eventueel vocht af en laat de rijst even rusten. Kook terwijl de rijst opstaat de erwtjes en de wortelblokjes gedurende 3-5 minuten in water met een snufje zout. Ze moeten beetgaar zijn. Giet af en zet even apart.
  • Verhit een scheut olie in een koekenpan en fruit hierin de spekblokjes zachtjes aan. Voeg na 5 minuten de gesnipperde ui en de koekkruiden toe en bak nog 3-5 minuten tot de ui zacht begint te worden.
  • Maak de rijst met daarin de bietblokjes los met een vork, deze zal licht roze gekleurd zijn door de biet. Doe de rijst en biet in een grote saladeschaal en voeg de blokjes ganzenborstfilet, de doperwten en wortelblokjes toe, het spek-ui mengsel, de maiskorrels, de rozijnen en de bleekselderij toe.
  • Klop in een kommetje het citroensap, de olie, de honing met wat peper en zout tot een dressing en schenk dit over het rijst mengsel in de saladeschaal. Schep alles luchtig door elkaar.
  • Leg op saladeborden of in één grote slakom de sla- of spinazieblaadjes. Schep de rijstsalade erbovenop en garneer met een plakje ganzenborstfilet. Knip er wat tuinkers boven of bestrooi met gehakte peterselie.

    Laat het u smaken: Boonappetit!

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040