01 RECEPTEN

Recepten

Shortrib is een deel van het rund dat weinig mensen kennen. Wel als riblappen die ervan gesneden worden, maar niet aan één stuk met het bot eraan. Het zijn als het ware spareribs van het rund. Shortrib moet langzaam gegaard worden en daarvoor is de oven natuurlijk heel erg geschikt. Eenmaal gaar valt het vlees vanzelf van het bot. En dan wacht er een wérkelijk heerlijk mals en smakelijk stukje vlees.

In de webshop van OKvlees.nl vindt u biologische shortrib van 1000 gram. Dat is vlees aan een stuk een beetje dooraderd, net zoals een riblap, met een groot bot eraan. Wij waren met zijn tweeën en ik dacht voor twee dagen te koken. U begrijpt het mogelijk al…wij aten gewoon alles op dag één op. Het vraagt wat voorbereiding en oventijd om dit recept te maken, maar het is beslist die moeite heel erg waard. Het vlees moet gemarineerd worden; het fijne van de OKvlees.nl verpakking is dat de zak zó stevig is dat je de marinade gewoon in de verpakking bij het vlees kunt gieten. Deze Vietnamese pepermarinade kunt u – heel makkelijk – al eerder maken. Hij blijft lang (een paar maanden) goed in de koelkast. U maakt meer marinade dan nodig; maar u kunt die overal voor gebruiken: over kip, vis of een paar lepels van de marinade door roergebakken groenten.

Begin de dag van tevoren door het vlees uit de vriezer te halen en te laten ontdooien. ’s Avonds giet u de marinade bij het vlees in de verpakking, zet het in de koelkast en de volgende dag maakt u het verder klaar.

OKV mei2017
dot-line-431-01

   Voor 2 tot 4 personen:

  • 1 short rib (plm 1000 gram dat is 1 OKvlees.nl verpakking)
  • 7 el Vietnamese pepermarinade*
  • zout
  • 1 ui, fijn gesnipperd
  • 2 steranijs
  • 2 el ketjap asin
  • 50 ml sherry
  • 1 dikke plak ontbijtkoek
  • 300 ml vlees of groentenbouillon (zelfgemaakt of van een blokje)
  • 2 lente uitjes in ringetjes om te garneren
  • 1 el boter, 2 el olie
  • 1 tl maïzena

Vietnamese pepermarinade maakt u zo:

  • 1 rode peper

  • 80 ml Thaise vissaus (Nam Pla) verkrijgbaar in toko en supermarkt

  • 80 ml blanke azijn

  • 80 gram kristalsuiker

  • 160 ml kokend water

  • schone glazen pot om de marinade in te bewaren

 

dot-line-431-01

Zo maakt u het:

  • Verwijder de zaadjes uit de peper en hak de peper in kleine stukjes. Doe peper, azijn, vissaus, suiker in een pot en giet er de afgemeten hoeveelheid kokend water op. Even schudden en af laten koelen voordat u het in de koelkast zet.

    De bereiding van de short rib

  • De avond van tevoren: knip de verpakking van het vlees open en giet er 7 el van de Vietnamese pepermarinade over. Vouw de verpakking dicht en leg deze in een schaal, zet in de koelkast en laat minstens 12 uur, langer mag, marineren.

  • Volgende dag: verwarm de oven voor op 160 graden. Haal het vlees uit de marinade (bewaar deze!) en bestrooi rondom met zout. Verhit olie en boter in een ovenbestendige braadpan en braad het vlees rond bruin.

  • Voeg de ui toe en bak deze 3 minuten mee. Voeg steranijs, ketjap, de marinade, sherry, ontbijtkoek en bouillon toe en breng aan de kook.

  • Plaats het deksel op de pan en zet in het midden van de oven, gedurende 2 ½ - 3 uur. Haal het vlees uit de pan en leg op een mooie schaal. Bindt het braadvocht eventueel met een tl aangelengde maïzena en serveer de saus in een kom naast het vlees. Heerlijk met rijst en groenten.

Boonappetit

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040