mandje is leeg
inloggen
 
 top email

Spaanse vleugeltjes

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Deze aprilmaand krijgt vleugeltjes. Kipvleugeltjes wel te verstaan. Met kipvleugeltjes is iets bijzonders aan de hand: het is een relatief goedkoop stukje kip, je kunt er heel veel mee en toch maken niet zoveel mensen ze zelf klaar. En dat is ontstellend jammer, want juist kipvleugels lenen zich voor de lekkerste gerechten én je kunt ze altijd op tafel zetten. Kipvleugels worden ook wel tv-sticks genoemd. Dat is omdat ze zo lekker wegkluiven als snack maar ook bij de hoofdmaaltijd, de bbq, de borrel of als onderdeel van een tapas of mezze maaltijd. OKvlees.nl heeft zowel scharrel- als biologische kipvleugeltjes in de webshop.

Ik verbaas me er soms over hoe ogenschijnlijk eenvoudige ingrediënten als ze samen komen een meer dan geweldig recept kunnen vormen, waarin het eindresultaat meer is dan de som der delen. Dat is zo met het recept dat ik u deze maand voorschotel, afkomstig uit Basque, een Spaans kookboek geschreven door José Pizarro. Het is eigenlijk een tapas of pinxto: een klein hapje voor bij een drankje. Ik kan u verzekeren, hier lust je een bord vol van (!) dus we maken er een hoofdmaaltijd van. Een frisse salade erbij en u bent een gevleugeld mens. Schortje voor en aan de slag.

Begin ruim van tevoren, de kipvleugels moeten marineren, minstens 4 uur maar langer mag ook.

OKV april2017
dot-line-431-01

   Voor vier personen:

  • 3 verpakkingen OKvlees.nl kipvleugeltjes, ontdooid
  • 6 teentjes knoflook, gepeld en fijngehakt
  • 1/2 tl chilivlokken (te vervangen door sambal oelek)
  • 2 tl gerookt paprikapoeder pimentón (supermarkt) te vervangen door zoet paprikapoeder
  • 1 tl gedroogde oregano
  • olijfolie
  • 750 gram kruimige aardappels
  • zout en peper
 

dot-line-431-01

Zo maakt u het:

  • Snijd de ontdooide kipvleugels op het gewricht door zodat er twee delen ontstaan. Meng in een kommetje de knoflook, chilivlokken, pimentón, oregano, een ½ tl zout en een paar lepels olijfolie. Verdeel dit mengsel zorgvuldig over de kipvleugels en laat ze op een koele plaats marineren, minstens 4 uur maar langer mag zeker.
  • Was de aardappelen en snijd ze met schil in blokjes van 2x2 cm. Kook ze in water met zout 5 minuten en giet dan af.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de aardappelblokjes over de bakplaat en verdeel daar de gemarineerde kipvleugeltjes overheen. Bestrooi met zout en peper en sprenkel er royaal olijfolie overheen.
  • Bak in het midden van de oven in 45 -50 minuten goudbruin en gaar. Ik zet de bakplaat daarna gewoon midden op tafel, samen met een stapel servetten. Want kip kluiven met je handen is een waar genoegen.

Boonappetit

Afdrukken

EKO-logo EU Organic Logo