01 RECEPTEN

Recepten


Het zal u niet zijn ontgaan: de berichten van het RIVM over vlees eten en de schade daarvan voor het milieu. We moeten als we de aarde willen behouden minder vlees gaan eten. Dieren produceren mest en dat bevat methaan; een krachtig broeikasgas. In 2015 is tijdens de klimaattop in Parijs afgesproken dat we in 2020 onze CO2 uitstoot met 25% gereduceerd hebben. Stichting Urgenda, die zich bezighoudt met duurzaamheid en innovatie, dwong via de rechter de Nederlandse staat om hier haast mee te maken. Een van de drie grote maatregelen om dit te behalen is de veestapel terug te dringen en minder vlees te gaan eten. Als we allemaal een of twee dagen per week geen vlees eten dan scheelt dat al heel erg veel. U en ik kunnen echt ons steentje bijdragen. Flexitarisch eten is onze toekomst. Lang voordat dit woord uitgevonden was werd ik flexitarisch opgevoed. Niet omdat mijn ouders hippies waren maar omdat we niet genoeg geld hadden om elke dag vlees te eten. Op zondag en woensdag aten wij vlees, en dat moest dan goed en lekker vlees zijn, afkomstig van de slager. Verder aten we eieren, peulvruchten en soms vis als bron van eiwit.

Dit is een lange inleiding voor een recept. Ik realiseer het me terdege. Niks zeggen zou – gezien mijn passie voor het onderwerp – nog vreemder zijn. Ik blijf van mening: eet minder vlees en als je vlees eet zorg dan dat het goed en lekker vlees is. Vlees waarvan alle stappen in de keten transparant zijn en waarover goede afspraken gemaakt kunnen worden. Dát vlees verkoopt Okvlees.nl en dat is ook waar Okvlees.nl voor staat en waarom ik mij er van harte aan verbindt.

Gevulde koolrolletjes met gehakt en spek, dat maken we deze maand. Heel erg lekker en leuk om te maken. De pinda’s in het gehakt zijn verrassend en zorgen voor een chruncy bite. De koolrolletjes worden in een tomatensaus gestoofd en kunt u samen met rijst of pasta eten.

OKV februari2017
dot-line-431-01

   Voor vier personen:

  • 8-12 bladeren van een groene kool (ook wel savooie kool genoemd)
  • 250 gram rundergehakt of gehakt naar keus (dat is 1 Okvlees.nl verpakking) ontdooid
  • 100 gram coppa, pancetta, bacon of ontbijtspek (1 Okvlees.nl verpakking) ontdooid
  • 60 gram zoute pinda’s
  • 1 ei
  • zout en peper
  • 600 ml tomatensaus, zelf gemaakt of gekocht (bijvoorbeeld passata of eenvoudige tomatensaus)
 

dot-line-431-01

Zo maakt u het:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Neem afhankelijk van de grootte van de kool 8-12 bladeren. Haal ze voorzichtig los. Kook in een ruime pan water met wat zout en blancheer hierin de koolbladeren 2 minuten. Laat ze goed uitlekken.
  • Maal voor de vulling de pinda’s grof in de keukenmachine of hak ze fijn met een mes. Meng het gehakt met de pinda’s, het ei, een snuf zout en peper. Het mengsel zal wat vochtig blijven. Verdeel het gehaktmengsel in net zoveel porties als er koolbladeren zijn.
  • Leg een koolblad op een snijplank. Snij de dikke nerf eruit en zorg dat het blad aan de bovenkant aan elkaar blijft zitten. leg een deel van het gehakt op het koolblad, vouw de zijkantjes naar binnen en maak er een rolletje van. Het is een beetje priegelen maar u kunt het. Ga zo door tot alle koolbladeren en gehakt rolletjes zijn. Vouw om elk rolletje een plakje spek.
  • Doe de tomatensaus in een ovenschaal en leg de rolletjes er bovenop, de spekkant naar boven. Dek af met aluminiumfolie en bak 30 minuten in het midden van de oven. Haal dan het folie eraf en bak nogmaals 15 minuten.
  • Dien op, met rijst of pasta en een frisse salade. Boonappetit!

Boonappetit

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040