01 RECEPTEN

Recepten


In de tijd dat ik nog vaak uitging om te dansen tot diep in de nacht at ik het heel vaak: shoarma. Van dansen word je hongerig en dan was zo’n broodje met warm vlees en veel knoflooksaus precies wat ik nodig had om de weg terug naar huis te fietsen.

Shoarma, in dunne reepjes gesneden gekruid vlees vindt zijn oorsprong in het Midden Oosten, waar men het traditioneel van lamsvlees maakt. Het kruidenmengsel waarmee het vlees op smaak gemaakt wordt, bevat onder andere komijn, kardemon, kaneel en nootmuskaat. Traditioneel wordt het in een pitabroodje met wat sla opgediend. Een aantal jaar geleden verscheen daar een variant op: de kapsalon. Een in mijn ogen schrikbarende opstapeling van shoarmavlees, gebakken ui, patat, salade, knoflooksaus en royaal jonge kaas wordt even onder de grill gezet en opgediend. Het werd een hit. Mijn zoon, destijds een puber, wilde een kapsalon, dus ik ging met hem ‘’uit eten’’. Ik zat aan een spa rood en zag hoe hij met smaak die enorme vette calorierijke hap naar binnen werkte. Dit was beslist een zwaarder verhaal dan het broodje shoarma dat ik destijds verslond.

In januari letten veel mensen weer op de lijn, de portemonnee en hun eetgewoonten. Het mag in tegenstelling tot december allemaal wel wat minder. In dat licht straalt mijn kleurige shoarmaschotel als een echte ster: heerlijk, kleurig, mager en zó klaar met een minimum aan afwas. In de webshop van OKvlees.nl treft u zowel shoarma van lamsvlees als van varkensvlees gemaakt, allebei heerlijk gekruid. Ook kunt u van naturel kipreepjes zelf kipshoarma maken, door shoarmakruiden te kopen en de kip zelf te kruiden. Ik hoop dat u net zo zult genieten van mijn kleurige shoarmaschotel als wij dat doen. Heerlijk met een frisse salade erbij.

OKV januari2017
dot-line-431-01

   Nodig voor 2-3 personen:

  • 300 gram varkensshoarma ontdooid (dat is 1 verpakking OKvlees.nl)
  • 350 gram pompoen zonder schil en pitten, in stukken van 2 x 2 cm (dat kan zowel flespompoen als de gewone oranje bolvormige zijn)
  • 2 zoete aardappelen, (300 gram) geschild en in stukken van 2 x 2 cm
  • 1 rode ui, in grove stukken
  • 4 tenen knoflook, gepeld en in grove stukjes gesneden
  • 2 el olijfolie
  • 1 el chili olie (in elke supermarkt verkrijgbaar)
  • 1/2 tl zout, versgemalen peper
  • 2 takjes rozemarijn in stukjes van 3 centimeter geknipt
  • 1 bol mozzarella
  • bakplaat met bakpapier

 

dot-line-431-01

Zo maakt u het:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Haal het shoarmavlees met je handen uit elkaar zodat de reepjes los van elkaar zijn. Doe ze in een ruime kom.
  • Voeg pompoen, zoete aardappel, ui, knoflook, zout, peper, de chili olie en de olijfolie toe en hussel alles met je handen goed door elkaar. Doe het mengsel op de bakplaat en spreid het uit tot een egale laag. Schik de takjes rozemarijn ertussen.
  • Zet de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak gedurende 20 minuten. Schep tussentijds eenmaal om.
  • Snij de bol mozzarella doormidden en elke helft in dunne plakjes. Verdeel na de 20 minuten baktijd de mozzarella over het shoarma pompoenmengsel en bak nog 10 minuten.
  • Dien op, ik doe dat door de bakplaat gewoon op tafel te zetten, en serveer er een frisse salade naast.

Boonappetit

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040