01 RECEPTEN

Recepten

Het recept van deze maand heb ik toverballen genoemd, naar het snoepje dat mij als kind zo fascineerde. Zo’n toverbal was uit verschillende laagjes opgebouwd en binnenin zat een verrassende kern. In mijn tovergehaktballen is de buitenste laag knapperig pancetta, dan volgen twee sappige gehaktsoorten: kip- en varkensgehakt en binnenin zit een klein gekookt kwarteleitje.

 In de webshop van Ovlees.nl vindt u diverse gehaktsoorten zoals: lams-, rundergehakt van natuurboeren, kalfs-, herten-, rund-, varkens-, het alom bekende half om half-, en kipgehakt. Voor elke dag in de week is wel een soort gehakt te vinden. Gehakt is enorm veelzijdig en kun je voor heel veel gerechten gebruiken. Bij toeval ontdekte ik de combinatie van varkens- en kippengehakt. Dat is verrassend lekker, een soort half om half nieuwe stijl: sappig, mager en vooral smakelijk. Pancetta is mager buikspek in dunne plakjes dat lijkt op ontbijtspek maar een net even andere – Italiaanse – bereidingswijze kent, waardoor het lekker vol van smaak wordt.

Kwarteleitjes kun je bij de poelier, de grote supermarkt en de Turkse of Marokkaanse supermarkt kopen. Ze zijn iets duurder dan gewone eieren. Het recept is voor acht ballen. Daar kunt u alle kanten mee uit. U kunt ze tijdens de feestdagen als borrelhapje of onderdeel van een buffet serveren. U kunt er bij een meer gangen diner een à anderhalf per persoon serveren, of gewoon op een zondagse avond twee per persoon. Ik zei het al het zijn toverballen.

Tijd om aan de slag te gaan.


dot-line-431-01

  Nodig voor 8 ‘toverballen’:

OKV oktober2016

  • 250 gram kipgehakt, ontdooid (dat is 1 OKvlees.nl verpakking)
  • 250 gram varkensgehakt, ontdooid (dat is 1 OKvlees.nl verpakking)
  • 100 gram OKvlees.nl pancetta, ontdooid
  • 8 kwarteleitjes
  • 2 volle el vers gehakte bieslook
  • versgemalen peper, 3 draaien
  • 1 tl zout
  • 2 tl kerriepoeder
  • 5 el paneermeel
  • boter en of olie om in te bakken  
 

dot-line-431-01

Zo maakt u het:

  • Kook de kwarteleitjes vier minuten. Laat ze schrikken en pel ze voorzichtig, bewaar ze tot gebruik in een kommetje met koud water.
  • Doe de beide gehaktsoorten in een kom en voeg de bieslook, peper, zout, kerriepoeder en het paneermeel toe en kneed zorgvuldig door elkaar.
  • Verdeel het gehakt in acht gelijke porties.
  • Neem een klein kommetje en leg daar een stukje plastic folie in. Rol van 1/8 gehaktmengsel een bal en druk deze met de hand iets platter. Druk het gehakt in het met plastic beklede kommetje en zorg dat er een kuiltje ontstaat. Leg een (afgedroogd) kwarteleitje in de holte. Vlei het gehakt er een beetje overheen. Vorm met behulp van het plastic folie, terwijl u dat aan de bovenkant aandraait, een balletje.
  • Op deze manier vouwt u heel eenvoudig het gehakt om het eitje. Haal het gevulde gehaktballetje uit het plastic en sluit zo nodig de naadjes in het gehakt, zodat het een gladde bal wordt.
  • Ga door met de rest van het gehakt en de eitjes.
  • Leg een plakje pancetta op een snijplank en rol hier het balletje grotendeel in. Niet al het gehakt zal bedekt zijn. Doe dit met alle ballen.

 

  • Verhit boter, olie of een combinatie van deze in een koekenpan en braad de balletjes rondom bruin en gaar in tien minuten. l.  

Boonappetit

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040