01 RECEPTEN

Recepten

Kent u de verschillen tussen een plofkip en een OKvlees.nl kip? Dat zijn er vele. Waar een plofkip ‘geen’ leven heeft voor hij in de pan belandt, heeft een kip die u in het assortiment van de OKvlees.nl webshop aantreft wel geleefd en nog kipwaardig ook. Naast biologische- en scharrelkip heeft OKvlees.nl ook haantjes in het aanbod: het wat kleinere Haantje de Coq en de grotere Mechelse hoen. Deze haantjes zijn in mijn ogen het lichtende voorbeeld van hoe het kan en zou moeten: de haantjes die anders als eendagskuikens een nare dood sterven, laten scharrelen tot ze volwassen zijn. Kijk dat is niet alleen heel erg OK maar ook nog eens lekker, want als je een goed gevoel over je eten hebt dan proef je dat terug op je bord.

Een ander verschil tussen een plofkip en een OKvlees.nl kip is de prijs. Wie logisch nadenkt begrijpt dat een kip die een beter leven heeft gehad een andere prijs heeft: langer leven en meer ruimte kosten meer geld. Daarom is mijn credo dat als ik kip eet ik hem zo lekker mogelijk klaarmaak en we er echt van genieten. Toen ik een poosje terug het boek Gouden kip, 120 recepten voor elke dag en elk moment van Diana Henry kreeg, zag ik een heleboel lekkere kiprecepten. Ik koos als eerste het recept voor in melk gestoofde kip met laurier en nootmuskaat. En we smulden. Omdat er 10(!) tenen knoflook in dit recept gaan noemde ik het al snel knoflookkip. Sindsdien heb ik, ondanks mijn voornemen om meerdere recepten uit dit boek te gaan maken, alleen en heel vaak deze knoflookkip gemaakt. Omdat hij zo lekker is en omdat slechts een whatsapp berichtje aan mijn uitwonende zoon: ‘We eten knoflookkip’ voldoende is om hem naar huis te lokken. Dat is twee vliegen in een klap.

*Dit recept kunt u uitstekend maken met een Mechelse haan, dat is een echte ‘stoofhaan’ dus bij uitstek geschikt voor dit recept. Neemt u een Haantje de Coq, die kleiner is dan de kippen en Mechelse hoen, verkort u dan de stooftijd met 15-20 minuten. Bij deze kip eten wij rijst (lekker met de intens smakende saus) en een frisse salade en dat is een heerlijk combinatie. De kip gaat na het aanbraden in de oven, dus het is ook nog eens een lekker makkelijk ‘hands free’ recept.


dot-line-431-01

 Voor vier personen:
OKV augustus2016

  • 1 kip scharrel- of biologisch óf een haan* (lees opmerking bij *)
  • 25 gram boter
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout
  • 400 ml volle melk
  • 10 teentjes knoflook gepeld
  • 3 blaadjes laurier
  • versgeraspte nootmuskaat
  • de geraspte schil van 2 onbehandelde citroenen 

 

dot-line-431-01

Zo maakt u het:

  • Verhit de oven tot 180 graden.
  • Neem een braadpan met deksel die ook in de oven kan. Verhit de boter en olijfolie. Bestrooi de kip van binnen en van buiten royaal met peper en zout. (Ik meng van te voren wat in een klein bakje om zo met een lepeltje telkens wat van het peper-zout mengsel in en op de kip te kunnen strooien.)
  • Braad de kip rond aan, probeer om het vel tijdens het keren niet te beschadigen.
  • Doe de melk, de knoflook, de laurier, nootmuskaat en de geraspte citroenschil bij de kip in de pan. Laat aan de kook komen en sluit dan de pan met het deksel.
  • Zet de pan in het midden van de voorverwarmde oven. Laat de kip een uur stoven en neem dan het deksel eraf. Braad nog een half uur. Bedruip zo nu en dan met het braadvocht.
  • Aan het eind van de stooftijd is de saus enigszins geschift, dat zijn de vaste melkbestanddelen. Dit doet niets af aan de heerlijke smaak.
  • Dien de kip op een mooie schaal met de saus ernaast op. (Of zet gewoon de pan op tafel).

Boonappetit

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040