mandje is leeg
inloggen
 
 top email

Biefstukreepjes Stroganoff

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Misschien is het u ook opgevallen: de term grasgevoerd vlees die je steeds vaker tegenkomt. Ook in de webshop van OKvlees.nl kunt u naast scharrel- en biologisch vlees sinds een poosje grasgevoerd vlees kopen. Grasgevoerd vlees is afkomstig van koeien die niet bijgevoerd worden met krachtvoer. Het vlees is ontstaan vanuit gras en daarvan wordt beweerd dat het gezonder is dan graangevoerd vlees. Ook in kookboeken die een bewuste leef- en voedingsstijl propageren kom ik het steeds vaker tegen. Ik was wel benieuwd naar dit vlees en heb er deze maand een recept mee gemaakt. Ik vond het vlees erg mals, en passend bij het assortiment van OKvlees.nl, hoge kwaliteit en voor ieder wat wils.

Deze maand een klassiek recept. Een ‘gouwe ouwe’. Soms ben je ergens en dan eet je iets dat je al jaren niet meer hebt gegeten. Klassiekers noemen we dat. Dat overkwam mij onlangs in Kopenhagen. Wij waren daar een paar dagen en genoten van de stad en al het lekkers dat hier te eten valt. Voor de kijkers van series onder u: wij gingen eten in het restaurant van een van de schrijvers van Borgen, dat is een serie over het Deens parlement. Brdr Price heet dat restaurant om exact te zijn. Heel mooie omgeving, luxe. En daar stond het op de kaart: Beef Stroganoff. Wij bestelden het en aten óngelooflijk lekker. Deze Stroganoff onderscheidde zich door de toevoeging van knapperige spekjes.

U begrijpt het: thuis ging ik ermee aan de slag en maakte mijn eigen versie van Stroganoff, met biefreepjes van grasgevoerd rundvlees en coppa, gekruid mager spek van de nek van het varken. Ook verving ik de crème fraiche door een slanker alternatief, yoghurt met maïzena. Dat proeft u niet en geeft hetzelfde resultaat. De saus laat zich heel goed van tevoren bereiden en die maken we eerst (kan zelfs de avond ervoor). Vlak voor dat u gaat eten bakt u de coppa uit en vervolgens de biefstukreepjes, voor u het weet kunt u aan tafel. Groots effect weinig moeite.


dot-line-431-01

 Voor 2-3 personen :
OKV mei2016

 

  • +/- 300 gram biefstukreepjes grasgevoerd (dat is 1 OKvlees.nl verpakking). Het kan natuurlijk ook met scharrel of biologische biefstukreepjes!
  • 50 gram coppa (Okvlees.nl pakje à 100 gram)
  • 40 gram boter, u gebruikt dit in tweeën: 2x20 gram
  • 300 gram kastanje champignons (gewone mag ook)
  • 1 tl pimenton (gerookt paprikapoeder of zoet paprika poeder
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 2 tl Dijon mosterd
  • 125 ml volle of Turkse yogurt 3 % of crème fraiche
  • 2 tl maïzena indien u yoghurt gebruikt
  • 50 ml wodka
  • 2 el gehakte peterselie
 

dot-line-431-01

Zo maakt u het:

  • Begin met de saus. Verhit 20 gram boter in een diepe koekenpan of kleine braadpan en fruit hierin de sjalotjes en knoflook zachtjes aan, gedurende 5 minuten.
  • Snij de champignons in plakjes en voeg deze toe. Bak al omscheppend bruin in 5 min.
  • Voeg dan peper, zout en paprikapoeder het blikje tomatenpuree en de Dijonmosterd toe en schep alles goed door elkaar.
  • Voeg nu 100 ml water, de met maïzena losgeroerde yoghurt en de wodka toe en roer goed door elkaar. Doe er een eetlepel van de peterselie bij en laat in 3-5 minuten tot een saus binden op half hoog vuur. Roer regelmatig.
  • Tot hier kunt u de saus voorbereiden en af laten koelen. De volgende dag, of later eventueel met een scheutje water, weer opwarmen.

Afwerking:

  • Verhit een droge koekenpan en bak hierin de coppa plakjes zachtjes om en om bruin en knapperig.
  • Laat de plakjes op een bord met keukenpapier afkoelen en knapperig worden. Zet apart.
  • Haal de biefstukreepjes uit de verpakking. Dep ze droog met een stukje keukenpapier. Snij eventueel grotere stukjes nog wat kleiner. Bestrooi met peper en zout.
  • Verhit in dezelfde pan als waarin u de coppa heeft uitgebakken de andere 20 gram roomboter. Bak de biefstukreepjes op hoog vuur in 3-5 minuten al omscheppend bruin. Voeg ze met het bakvet aan de saus toe.
  • Verkruimel de coppa, schep deze door de saus. Bestrooi met de andere eetlepel peterselie. Dien op met rijst en een frisse salade.

Boonappetit

Afdrukken

EKO-logo EU Organic Logo