mandje is leeg
inloggen
 
 top email

Braadworst met een heerlijke curry-saus

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Deze maand wil ik het ogenschijnlijk eenvoudige braadworstje eens in het zonnetje zetten. Want braadworstjes, daar is iets bijzonders mee. Bij OKvlees.nl vindt u in de webshop diverse soorten: runderbraadworst; zowel in biologische als gras gevoerde kwaliteit, varkensbraadworst in scharrel of biologische kwaliteit, bbq worst die al heerlijk gekruid is, Chevon braadworst van geitenvlees, lamsworst met Griekse kruiding of de pikante merquez, de royale (300 grams) verse worst van Piggy’s Palace, runderbraadworst van de natuurboeren of tot slot vegetarische bratwurst van de Vegetarische Slager. Ik zou zeggen: voor elke dag van de week kunt u wel een worstje in de webshop vinden.

Braadworstjes zijn ideaal voor op de bbq. Maar stel dat u drie hoog woont, of dat het regent? Dan is bbq-en mogelijk geen optie. Dat is het fijne van braadworst: ook in de pan gebakken of in de grillpan bereid is het heerlijk. Bovendien is een braadworstje zowel ’s winters bij guur weer erg lekker alsook op een zonovergoten warme dag. Bij de warme maaltijd, op een broodje met mosterd, in een salade of wanneer u de worstjes uit het velletje haalt en de vulling als lekker gekruid en net iets grover gedraaid gehakt voor in een pastasaus gebruikt. Kortom de braadworst is een bescheiden, maar zeer getalenteerd, vleesproduct.

Onlangs at ik ergens braadworst met zelfgemaakte currysaus. Dat vond ik zo lekker dat ik het recept meekreeg. Dit recept paste ik geheel naar mijn aard natuurlijk weer een beetje aan en nu deel ik het met u. De saus is ook lekker bij kip, karbonade, of een vegetarisch alternatief. Kortom de ideale saus voor bij de bbq en koekenpan.


dot-line-431-01

 Voor 4 personen:
OKV april2016

  • 8 braadworsten (afhankelijk van de soort die u neemt kan dit meer of minder zijn)
  • olijfolie
  • 2 rode uien, fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • blik tomatenblokjes a 400 gram
  • 3 el balsamico azijn
  • 2 el honing
  • 1 el ketjap manis
  • 1 tl chilipoeder
  • 2 el kerriepoeder
  • ½ tl zout
 

dot-line-431-01

Maakt u eerst de saus, als die staat te pruttelen bakt u de worstjes.

  • Verhit een flinke scheut olijfolie in een diepe koeken- of hapjespan. Fruit hierin de ui en knoflook zachtjes aan gedurende 5-10 minuten, tot de ui glazig ziet.
  • Voeg het blikje tomatenpuree toe en laat al roerend, 1 minuut meebakken.
  • Voeg dan het blik tomatenblokjes en een half blikje water toe. Doe dan de azijn, honing, ketjap, chilipoeder, kerriepoeder en het zout erbij en roer alles goed door. Breng aan de kook en laat de saus 10 minuten pruttelen langer mag.

En dan nu de worst:

De baktijd is afhankelijk van de soort worst die u gebruikt. Ik ga hier uit van de gewone braadworst van varkensvlees gemaakt.

  • Wrijf de worstjes rondom in met olie. Prik met een coktailprikker een klein gaatje aan de uiteinden van de worst. (dit is om eventueel lucht en braadvocht te laten ontsnappen en spatten te voorkomen).
  • Verhit een koekenpan en braad de worstjes rondom mooi bruin aan. In totaal heeft een varkensbraadworstje 12-15 minuten nodig om gaar te worden.

Óf leg de worst op de bbq.

  • Snij de worst in schuine plakken en schep er wat van de currysaus bovenop. Brood of patatjes en een frisse salade smaken er erg lekker bij.

Boonappetit

 

Afdrukken

EKO-logo EU Organic Logo