mandje is leeg
inloggen
 
 top email

Ham met honing mosterdsaus

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Wat was ik blij toen ik een poosje geleden beenhammetjes in de webshop van OKvlees.nl aantrof. Ik ben namelijk dól op ham. Lekkere ham vind ik nu echt een schoolvoorbeeld van een allemansvriend. Zowel koud als warm is ham lekker, op een boterham of broodje, in een salade of slaatje, in een soep of als begeleider van een warme maaltijd of koude schotel. Met of zonder een begeleidende saus, alles kan. Als het eenmaal weer mooi weer is dan is ham ook een fijn onderdeel van een picknick. Kortom wij gaan deze maand aan de slag met beenham. De beenham van OKvlees.nl is van biologische kwaliteit en al voorgegaard, slechts dertig minuten opwarmen in water van 90 graden is voldoende. Dus deze ham klaarmaken kan iedereen die water koken kan. De saus die ik bij deze ham heb bedacht is heerlijk romig en ondanks dat niet vet. Ik vind het een fijn gerecht voor Pasen, als variatie op het meer traditionele lam met muntsaus. Mocht u een restje over hebben: een pistoletje met even opgewarmde ham en saus is erg lekker, of snij de ham in blokjes en maak er een ouderwets macaronischoteltje van.

Maar nu: bind u schortje voor en ga aan de slag.


dot-line-431-01

 Voor 4 personen:

  • 1 stuk beenham a 600 gram (dat is 1 verpakking OKvlees.nl biologische beenham), ontdooid

saus

  • 200 ml volle melk
  • 2 takjes tijm of 1 volle tl gedroogde
  • 1 blaadje laurier
  • 40 gram roomboter
  • 40 gram (spelt)bloem
  • 250 ml bouillon, zelf getrokken of van een blokje
  • 40 gram grove mosterd
  • 35 honing, neem een milde soort
  • ½ tl kurkuma
  • 50 ml slagroom
  • ½ el gehakte peterselie
  • peper en zout
OKV maart2016

dot-line-431-01

Zo maakt u het:

  • Breng in een pan waarin de ham past, ruim water aan de kook. Draai de warmtebron laag zodat het water niet meer kookt en doe de ham mét de verpakking in het water. laat de ham zo 30 minuten wellen/warm worden. Maak ondertussen de saus.
  • Doe de melk in een steelpan samen met de takjes tijm en het laurierblaadje. Breng aan de kook en draai de warmtebron dan uit. Laat 20 minuten trekken en zeef vervolgens de melk.
  • Smelt de boter in een pan en roer zodra de boter gesmolten is de bloem er in een keer doorheen. Laat even garen terwijl je roert en giet dan in een keer de gezeefde melk erbij. Roer goed met een garde tot het één geheel wordt.
  • Voeg terwijl u goed blijft roeren de bouillon in kleine scheutjes toe en roer tot er een gladde saus ontstaat.
  • Voeg de mosterd, honing, kurkuma en slagroom toe en roer goed door. 
  • Roer de peterselie erdoor en maak de saus op smaak met versgemalen peper en zout.
  • Haal de ham uit de verpakking, snij in plakken en serveer de saus naast de ham.

Gestoofde prei of bloemkool zijn hier erg lekker bij, evenals een gebakken aardappeltje of gekookte rijst.

Boonappetite!

Afdrukken

EKO-logo EU Organic Logo