mandje is leeg
inloggen
 
 top email

Ouderwetsch lekkere bruine bonensoep

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

In de winter, als het koud is, heb je behoefte aan stevige en voedzame kost. Nu lijkt het of de winters langzaam warmer worden. Op het moment dat ik dit schrijf wordt er in de noordelijke provincies van ons land op straat geschaatst om dat het zo enorm ijzelt. We weten aan het begin van de winter dus niet wat ons nog te wachten staat. Deze soep, een familierecept dat al heel erg lang in grote pannen gekookt wordt, is een winters voedzaam recept uit de tijd dat winters nog écht koud waren. De soep is rijk gevuld met bonen, gort en vlees. De bouillon wordt onder andere van ossenstaart getrokken. En dat past prima in het ‘nose to tail’ principe, waarbij we alles van het dier gebruiken. OKvlees.nl heeft natuurlijk alles in huis om deze soep te maken.

Mijn moeder kookt al zo lang ik me kan heugen enórme pannen soep. En daar deelt ze royaal van uit. Nog steeds als ze deze soep maakt, belt ze op om te zeggen dat er een pannetje voor me klaarstaat. Heerlijk, deze soep is een echte maaltijd en voor mij synoniem aan geborgen zijn. De hoeveelheden van dit recept zijn voor zo’n enorme pan bedoeld. Geef een pannetje weg of vries een deel in. Want een soep als deze is de volgende dag(en) nog lekkerder. Ik nam dit recept op in mijn kookboek Bonen! en Peter Kolster werd meteen enthousiast toen hij het recept las. Daarom deel ik het deze maand met u. Eet er maar lekker van!


dot-line-431-01

 Voor een grote pan 6-7 liter ouderwetsch lekkere bruine bonensoep:


  • 1000 gram gedroogde bruine bonen
  • 3 stukken ossenstaart plm 500 gram (dat is 1 OKvlees.nl verpakking)
  • 750 gram schouderkarbonade (dat zijn 3 OKvlees.nl verpakkingen)

  • 250 gram gerookt ontbijtspekblokjes (dat is 1 OKvlees.nl verpakking)

  • Flinke bos selderij fijngehakt (Turkse winkel, daar zijn de bossen groot en goedkoop)
  • Flinke bos peterselie fijngehakt

  • 500 gram prei in dunne ringen

  • 3 uien fijngehakt
  • 5 stengels bleekselderij grof gehakt

  • 2 laurierblaadjes

  • 3 vleesbouillonblokjes

  • 1½ kopje gort, bij voorkeur vluggort (reform- of Turkse winkel)

  • 1 pakje tomato fritto (Heinz)

  • Flinke scheut tomatenketchup

  • Zout en peper

  • 1 a 2 Rookworst(en) (OKvlees.nl heeft heerlijke varkensrookworst

  • Begin de avond van tevoren door de bonen in de week te zetten
OKV januari2016

dot-line-431-01

Zo maakt u het:


  • De avond ervoor: Was de bruine bonen goed en zet ze in ruim water in de week. Laat de stukken ossenstaart in ruim gezouten water in de koelkast schoon trekken. (Het bloed gaat er op deze manier uit.)
  • Breng de volgende dag, in een grote soeppan (circa 6 liter) de bruine bonen in het weekwater zonder zout aan de kook en laat deze 60 minuten zachtjes koken.
  • Spoel ondertussen de ossenstaart af en kook de stukken in ruim water samen met de schouderkarbonade in 2 uur zachtjes gaar.
  • Doe als de bonen 60 minuten hebben gekookt, de spekblokjes, selderij, peterselie, prei, ui, bleekselderij en laurierblaadjes, bouillonblokjes en de gort erbij.
  • Haal het vlees van de botten als dit gaar is en snijd het klein. Zeef het kookvocht en doe dit samen met het fijngesneden vlees bij het bonen-groente mengsel. Voeg de tomato fritto en de ketchup toe. Wel de rookworst (in een aparte pan of doe deze bij de soep) 20 minuten..
  • Roer de soep regelmatig goed door. Gebruik eventueel een sudderplaatje. Bonen en gort hebben de neiging om aan te zetten en dan aan te branden.
  • Maak op smaak met peper en eventueel wat zout.

 

Boonappetite!

Afdrukken

EKO-logo EU Organic Logo