mandje is leeg
inloggen
 
 top email

Lamsboutschijven, zachtjes gestoofd

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Lang voordat OKvlees.nl een start maakte was Peter Kolster actief op Twitter. Hier poneerde hij allerlei stellingen of stelde hij vragen over vlees en dierenwelzijn. Altijd was hij daarbij bereid om vragen te beantwoorden en in discussie te gaan. Zo heb ik Peter leren kennen, omdat ik met hem in gesprek kwam over de toen heersende discussie rond het verdoofd/onverdoofd halal slachten. Ik heb daar een nogal stellige mening over en Peter bleek het op dat punt met mij eens te zijn. Ook mijn andere vragen, die altijd over dierenwelzijn gingen, beantwoordde Peter naar eer en geweten. Hierdoor kreeg ik vertrouwen in zijn visie en in OKvlees.nl. Toen de webshop eenmaal een gegeven was, ging ik met hem langs de boeren om te zien of het geen mooie praatjes waren. Ook hier mocht ik vragen wat ik wilde en kreeg ik eerlijk antwoord. Toen Okvlees.nl geiten- en weer wat later lamsvlees ging verkopen trok ik weer aan de bel. Hoe werd dat geslacht? Halal? Weer kreeg ik eerlijk antwoord, hoewel dit keer licht gepikeerd: ik wist toch hoe Peter daarover dacht? Nou dan.

Op de homepage van OKvlees.nl vindt u het kopje blogoverzichten. Eentje daarvan luidt: wanneer komt dat lamsvlees nou? Als je dat blog leest komt de sympathieke houding van OKvlees.nl als vanzelf naar voren. Geen commercieel geblaat, geen loze kreten of dikdoenerij, OKvlees.nl is gewoon helemaal oké.

In de webshop kunt u bij Bijzonder OK lamsvlees vinden. Dit lamsvlees is van een bijzonder schapenras: het Friese Melkschaap. Deze schapen worden gehouden op de Ouwendorperhoeve in Garderen waar men dierenwelzijn heel hoog in het vaandel heeft staan. Of zoals de boerin het zelf zegt als ze in het weiland tussen haar schapen loopt: ‘Ik moet er blij van worden. Dit wordt met name bepaald door het gedrag van de dieren te observeren: zijn ze op hun gemak, voelen ze zich goed in de groep, bewegen ze zich gemakkelijk en nemen ze de ruimte die ze krijgen, zien ze er stralend uit en zijn ze net zo blij om mij te zien als ik hen. Respect voor het dier, aandacht voor de kudde als geheel, maar ook door de kleinschalige manier van werken voor de individuele behoeften van het schaap.’

Dat leek me reden genoeg om met de lamsboutschijven eens een fijn gerecht te maken. Lamsboutschijven zijn plakken gesneden van de bout, met een stukje bot erin, dat geeft een fijne smaak. Ik stoofde ze langzaam gaar in een saus met kruiden, tomaat en een vleugje zoet: abrikoosjes en wat sinaasappelsap. Het gerecht is genoeg voor zes personen of om twee dagen van te eten, dat is ook fijn. Ik at er gestoomde couscous en een spinaziesalade bij, maar brood om de saus mee op te dippen of een kruimig aardappeltje is ook helemaal OK.

Pak een flinke pan, bind uw schortje voor en aan de slag.


dot-line-431-01

 Gestoofde lamsboutschijven in een fijne saus voor 6 personen:


  • +/- 1200 gram lamsboutschijven (dat zijn 2 OKvlees.nl verpakkingen)
  • 1 grote of 2 kleine uien
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 el vers geraspte gemberwortel
  • 1 ½ tl kaneel
  • 1 ½ tl gemalen komijn
  • versgemalen peper
  • 2 tl zout
  • 2 el olijfolie
  • Olie en boter om in te bakken
  • 2 teentjes knoflook
  • 125 ml vers geperst sinaasappelsap
  • 2 winter wortelen, geschild en in dunne plakjes
  • 75 gram gedroogde abrikozen
  • 1 blik tomaatblokjes op sap (400 ml)
  • 1 bouillonblokje (vlees- of groente-)
  • 4 takjes tijm
OKV januari2016

dot-line-431-01

Zo maakt u het: 

  • Begin vier uur van tevoren, omdat het vlees even moet marineren.
  • Pel de ui en snijd hem in stukken. Verkruimel de laurierblaadjes. Doe de ui, de laurier, het paprikapoeder, de gemberwortel, kaneel, komijn, flink gemalen peper (1/2 tl) en 2 tl zout samen met 2 el olijfolie in een keukenmachine en draai tot een pasta. (Geen keukenmachine? Rasp de ui dan grof en meng alles goed door elkaar.)
  • Dep de lamsboutschijven droog met keukenpapier. Wrijf het vlees royaal in met de pasta en leg het in een schaal die in de koelkast past. Gebruik vooral alle pasta, dek de schaal af en zet deze vier uur in de koelkast om te marineren.
  • Neem een grote braadpan en verhit hierin een klont boter samen met een scheut olie. Snij de knoflook in dunne plakjes en fruit ze zachtjes gedurende een minuut. Braad het vlees in het hete vet om en om aan, waarschijnlijk zult u dit in twee keer moeten doen.
  • Voeg als al het vlees is aangebraden het sinaasappelsap, de wortel, de abrikozen en de tomaatblokjes toe. Verkruimel het bouillonblokje erboven en voeg de takjes tijm toe. Voeg achtergebleven marinade toe en schep alles om. Laat een uurtje zachtjes pruttelen en dien op met couscous, rijst, brood of aardappelen.

 

Boonappetite!

Afdrukken

EKO-logo EU Organic Logo