mandje is leeg
inloggen
 
 top email

Speklapjesschotel

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

U heeft er vast in min of meerdere mate over gelezen: voedseltrends. Telkens wordt ons voorgehouden wat we wel of juist helemaal niet moeten eten om zo gezond mogelijk te blijven. Wat er allemaal verboden is dat wisselt nogal eens. Ook het eten van vlees komt hierbij ter sprake. Vooral varkensvlees heeft jarenlang onder vuur gelegen, je cholesterol zou er schrikbarend van stijgen om maar een van de nadelen te noemen. Nu lees ik recent in allerlei gerenommeerde dagbladen en nieuwssites dat vet ten onrecht als ongezond wordt beschouwd. Vet, zo is gebleken, is helemaal niet zo slecht als jarenlang gedacht en beweerd is. Nu moet ik u bekennen dat ik altijd gewoon heb gegeten wat ik lekker vind. Vet beschouw ik als een smaakdrager en als essentieel onderdeel van mijn voeding. Vlees moet vet bevatten; dat geeft smaak en een malse structuur. En van varkensvlees ben ik groot fan. Niets zo lekker als uitgebakken spekjes: een simpele salade, een pastasaus, een puree of stamppot, alles wordt er gewoon zo veel lekkerder van. Gelukkig is er op het gebied van varkensvlees veel te koop bij OKvlees.nl, en alles in fijne scharrel- of biologische kwaliteit. Er is naast het gewone aanbod ook nog het assortiment dat te vinden is onder het kopje Bijzonder OK. Daar vindt u Piggy’s Palace en het vlees van Vair Varkenshuis. Van allebei ben ik groot liefhebber, want het vlees is heel erg mals en smakelijk. Ik maak deze maand met speklapjes een heerlijke ovenschotel die nog een beetje naar de zomer smaakt. Aardappeltjes, ui, speklapjes en tomaatjes. Als u ze kunt vinden, op de markt of in de supermarkt, neem dan van die kleine tomaatjes die soms nog aan een trosje zitten. Vindt u die niet: snij dan gewone tomaten in kwarten. Het kan allemaal en zorgt voor een heerlijk gerecht. Stroop uw mouwen op, bindt een schortje voor en aan de slag!


dot-line-431-01

 Speklapjesschotel voor 4 personen:


  • 500 gram OKvlees.nl speklapjes (dat zijn twee verpakkingen)
  • 800 gram kleine aardappeltjes in de schil, bijvoorbeeld krieltjes
  • 800 gram kleine tomaatjes
  • 800 gram uien
  • olijfolie
  • zout en peper
  • flnke ovenschaal
OKV september2015 kopie

dot-line-431-01

Zo maakt u het:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Snijd de speklapjes in flinke dobbelstenen.
  • Was de aardappeltjes en snij ze eenmaal doormidden.
  • Was de tomaatjes en snij grotere exemplaren doormidden of in vieren
  • Pel de uien en snij deze in vieren.
  • Doe speklapjes, aardappel, tomaat en ui in de oven schaal, bestrooi met 1 tl zout en versgemalen peper en giet er 4 eetlepels olijfolie over. Meng met de hand of een lepel grof door elkaar.
  • Zet de ovenschaal in het midden van de voorverwarmde oven en bak in 45-60 minuten bruin en gaar. De oventijd is mede afhankelijk van het formaat van de ingrediënten en van uw oven, iedere oven is anders. U kunt dit controleren door in een aardappeltje te prikken als deze gaar is dan is de schotel klaar om te serveren. Een groene salade ernaast mag maar is niet echt nodig.

Boonappetit!

  

Afdrukken

EKO-logo EU Organic Logo