mandje is leeg
inloggen
 
 top email

Wiener Schnitzel in een nieuw jasje

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

Een schnitzel is een dun stukje vlees van kalf, varken of kip. Daarbij is vooral de schnitzel uit Oostenrijk bekend als wienerschnitzel. Wie wel eens in Oostenrijk op zomer- of wintersportvakantie is geweest. zal daar mogelijk een schnitzel besteld hebben: een bord vullend groot, dun gepaneerd stukje vlees dat op zich al een maaltijd is. Ik kan me mijn eerste schnitzel in Oostenrijk nóg heugen: zo lekker. De wienerschnitzel is momenteel bezig aan een soort comeback. Niet dat hij echt weg geweest is, maar de laatste tijd staat hij wat meer in de schijnwerpers. Dat is in mijn ogen terecht.

Bij OKvlees.nl vindt u in de webshop verschillende soorten ongepaneerde schnitzels: de varkensschnitzel, scharrel of biologisch of van het Vair Varkenshuis, kipfilet die u zelf platter kunt slaan en kalfsschnitzel. De échte Wienerschnitzel wordt traditioneel van mager kalfsvlees van de fricandeau gemaakt. Het vlees wordt heel plat geslagen, vervolgens met meel, ei en paneermeel gepaneerd en in een laag olie of reuzel gebakken en geserveerd met een schijfje citroen. De paneerlaag die een heerlijk korstje na het bakken vormt, geeft het gerecht een heerlijke smaak. Dat is meteen ook nog een reden om bij OKvlees.nl te kopen. Bij supermarkten verhult deze paneerlaag vaak een goedkopere en mindere soort vlees. Omdat OKvlees.nl ongepaneerde schnitzels verkoopt gaan we lekker zelf aan het paneren. Ik koos varkensschnitzels van het Vair Varkenshuis maar voelt u zich vooral vrij om dat soort vlees te nemen dat u lekker vindt. In het geval van kipfilet neemt u een enkele kipfilet, legt u deze tussen twee velletjes plastic folie en ‘leeft u zich daarna even lekker uit’ door de filet plat te slaan. Ik zal dat ‘uitleven’ even uitleggen. Toen mijn kinderen klein waren was het rond etenstijd vaak druk en hectisch. En soms was ik aan het eind van de dag weleens wat geïrriteerd. Dan maakte ik bij voorkeur schnitzels. Ik nam een zware steelpan en mepte mijn dag van me af door driftig op het tussen plastic velletjes gelegen vlees te meppen, dat daardoor erg mooi plat en dun werd. Ik maakte de heerlijke schnitzels waardoor iedereen aan tafel weer helemaal tevreden werd. En ik inmiddels weer mijn kalme zelf.

Van schnitzels bestaan naast de Wienerschnitzel vele varianten. De schnitzel Wiener Art, dat is een gepaneerde varkensschnitzel, de Zigeunerschnitzel met paprika gekruid, de Jägerschnitzel overgoten met een saus van champignons, de Roomschnitzel met een witte roomsaus en de hamburger schnitzel met een spiegelei. Ik voeg daar mijn variant aan toe: de amandelschnitzel. Schnitzel gepaneerd met amandel, dat geeft een heerlijk knapperig notenlaagje. Bijkomend voordeel is dat het amandelkorstje tijdens het bakken veel minder vet opzuigt dan paneermeel. Ik gebruik varkensvlees, maar voel je vrij om een andere soort te gebruiken, als het maar een dun, mals stukje vlees is. Wie niet van noten houdt, neemt gewoon paneermeel en volgt verder het recept.

Nu aan de slag.


dot-line-431-01

Amandelschnitzel voor 4 personen:


  • 4 varkensschnitzels (ik nam 2 verpakkingen uit de OKvlees.nl webshop van Vair Varkenshuis)

  • 150 gram amandelschaafsel (te koop bij de notenkraam en de supermarkt)

  • Zout en peper

  • 4 el bloem

  • 2 eieren

  • Olie of boter, of zoals ik doe een combinatie van deze

OKV juli2015

dot-line-431-01

Zo maakt u het:

  • Dep de schnitzels droog met keukenpapier.
  • Bestrooi het vlees met zout en versgemalen peper.
  • Maal het amandelschaafsel grof in de keukenmachine, het hoeft beslist niet fijn te worden.
  • Neem drie diepe borden. Doe in een bord de bloem, klop in het andere bord de eieren los en doe in het derde bord het amandelschaafsel.
  • Neem een schnitzel en haal deze door de bloem, druk goed aan een schud de schnitzel dan uit. Zodat de overtollige bloem er vanaf valt.
  • Doe de schnitzel nu in het bord met losgeklopt ei en zorg dat beide kanten van het vlees hiermee bedekt worden.
  • Leg de schnitzel in het bord met amandelschaafsel en bedek beide kanten met de amandel. Druk goed aan en kijk of de hele schnitzel van een laagje is voorzien.
  • Ga zo door tot alle schnitzels gepaneerd zijn.
  • Verhit olie of boter of olie met een klontje boter en bak de schnitzels 2-3 minuten aan iedere kant (afhankelijk van de dikte van het vlees), bruin en krokant.
  • Dien op met een klein schijfje citroen en een glimlach.

Boonappetite!

Afdrukken

EKO-logo EU Organic Logo