01 RECEPTEN

Recepten

Een stukje vlees dat snel klaar is door een korte bereidingstijd noemen we gemakshalve: snel-klaar-vlees. Ook bij OKvlees.nl vindt u hiervan een ruim assortiment in de webshop. Zoals het vertrouwde tartaartje, lekker gekruide hamburgers, de grover gemalen beefburger, braadworsten, shoarma of een al voorgegaarde gekruide drumstick. Mijn persoonlijke favorieten zijn, naast het tartaartje, de satéstokjes en slavinken. Ik ben dol op de combinatie van varkensgehakt en zout spek, dat knapperig wordt tijdens het bakken.

Nu is er niks mis met kant en klaar gemak, maar een zelfgemaakte variant op de vertrouwde slavink zorgde toch laatst voor een geluksmomentje. Mijn eigen baconvinkjes. Ik had van biologisch varkensgehakt en bacon samen met wat frisse appel en een heerlijke kerriekruidenmix, vadouvan genaamd, een écht heerlijk gerecht gemaakt. En wat heel prettig is: ook deze zelfgemaakte vinken kunt u natuurlijk van tevoren maken, zodat u op het moment zelf uw eigen snelklaarvlees uit uw koelkast tovert.

De vinkjes gaan vergezeld van een romige, kruidige saus met kleine stukjes appel. Dat zorgt voor een fris en heerlijk smaakaccent dat ook tijdens warme dagen erg lekker smaakt. Je kunt er een simpele frisse salade naast maken en wat lekker (Turks) brood bij geven, om de saus mee op te dippen. Het is ondanks zijn eenvoud een feestelijk gerecht, dat zich erg goed leent om voor grotere gezelschappen te maken. Of doe zoals wij dat deden: eet gewoon een vier persoons portie met zijn tweeën op.


dot-line-431-01

Voor 4 stuks:


  • 250 gram (biologisch) varkensgehakt, (dat is 1 OKvlees.nl verpakking) ontdooid

  • 1 pakje OKvlees.nl bacon, ontdooid

  • 1 friszure appel, bijvoorbeeld Jonagold of Elstar

  • 2 + ½ tl Vaudovan; dat is een kerriemengsel verkrijgbaar in blikjes van Euroma bij de grotere supermarkt en het is écht de moeite waard om naar op zoek te gaan. (Neem anders een mengsel van half pittig en half gewoon kerriepoeder.)

  • Peper en zou

  • 2 ½ el havermout (gewoon de goedkope)

  • Boter of olie of zoals ik doe een mengsel van beide om in te bakken

  • 100 ml slagroom

  • 3 el versgehakte peterselie

  OKV juni2015  
   
 

dot-line-431-01

Zo maakt u het:

  • Doe het gehakt in een kom. Voeg 2 tl vadouvan kruiden, een tl zout, een paar draaien uit de pepermolen en de havermout toe.

  • Was de appel en snij hem doormidden, u hoeft hem niet te schillen. Verwijder het klokhuis en rasp een helft op de grove rasp (de andere helft van de appel zet u apart, die gaat in blokjes door de saus).

  • Doe de appel bij het gehakt en meng alles met de hand goed door elkaar. Verdeel in vier gelijke porties.

  • Leg op een snijplank vier plakjes bacon naast elkaar. Vorm van het gehaktmengsel ballen die u tot iets langwerpige worstjes vormt. Leg deze op de rand van het baconplakje en rol langzaam en stevig op zodat de bacon het gehakt voor een groot deel bedekt.
  • Ga zo door tot u vier vinken heeft.
  • Zet eventueel koel tot gebruik of ga meteen verder met de volgende stap:
  • Verhit boter of olie of een combinatie hiervan in een koekenpan. Braad de baconvinken rondom bruin en laat in 10-12 minuten zachtjes gaar bakken.
  • Snij ondertussen de andere helft van de appel zonder klokhuis en met de schil in kleine gelijkmatige blokjes.
  • Als de baconvinken klaar zijn, haal ze uit pan en doe ze op een bord. Dek af met aluminiumfolie.
  • Ga verder met de saus. Voeg de appelstukjes toe aan het braadvet, maak tegelijk de aanbaksels op de bodem los. Voeg een ½ tl vadouvan kruiden toe en schep goed door. Laat de appel 5 minuten zachtjes bakken zodat hij zacht wordt.
  • Voeg de slagroom toe en roer goed door, laat even doorwarmen. Voeg de baconvinken toe aan de saus, zet een deksel op de pan en laat 3 minuten goed doorwarmen.
  • Strooi de peterselie erover en dien op.

Behalve met brood en salade zijn o.a tuinboontjes en gebakken aardappelen hierbij ook lekker. In een verpakking bacon van OKvlees.nl zitten vijf plakken, het overgebleven plakje deed ik gesnipperd door de aardappelen; lekker.

Laat het u smaken; Boonappetite.











 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040