mandje is leeg
inloggen
 
 top email

Lekkere karbonaadjes

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Met het eten van varkensvlees lijkt er iets bijzonders aan de hand. Ik ken mensen die het niet eten en ik ken mensen die er dól op zijn. Persoonlijk behoor ik tot de laatste groep en vind ik varkensvlees erg lekker en veelzijdig. Er is zoveel keus: van een speklapje, knapperig uitgebakken spekjes, kruidige shoarma, sappig varkensgehakt, pulled pork, spare ribs, een schnitzel tot aan een heerlijk karbonaadje aan toe.

OKvlees.nl heeft veel keus aan varkensvlees; biologisch, scharrel, en vlees van varkens afkomstig van bijzondere boerderijen: zoals Piggy’s Palace alwaar de varkens een eigen glijbaan hebben tot aan het bijzondere initiatief van VAIR varkens. Het is maar net wat u wilt.

Ik ben fan van de karbonades van Piggy’s Palace en van de boerenkotelet. Dat zijn flinke karbonades, met veel vlees en een klein randje vet. Dat zorgt voor smaak en maakt dat de karbonade sappig blijft. Met deze karbonades heb ik deze maand een bijzonder en erg lekker recept gemaakt.

Zoals u van mij gewend bent is dat weinig werk voor u en veel smaak op uw bord.

Zouten is een manier die van oudsher gebruikt wordt om vlees langer te bewaren. Het pekelen zorgt dat het vlees veel smaak krijgt en bovendien sappig blijft. Voor mijn lekkere karbonaadjes recept moet u een mengsel maken van zout, suiker en kruiden. Daar wrijft u de karbonades mee in en laat dat gedurende twaalf uur intrekken. (In feite maakt u een soort casselerrib.) Dan spoelt u de karbonades af, dept ze droog en bak u ze kort. Het resultaat is een heerlijk, perfect gekruid en mals stukje vlees. U kunt het in de pan bakken maar ook op de bbq is dit een topper.


dot-line-431-01

Voor 4 personen


  • 4 karbonades (rib of haas, of boerenkotelet)

  • 40 gram fijn zout

  • 30 gram gele basterdsuiker

  • 4 laurierblaadjes

  • 1 tl zwarte peperkorrels

  • 1 (biologische) citroen

  • 10 jeneverbessen

  • Een plastic koelkastdoos

Om te bakken:

  • olie of roomboter, of allebei
  • Versgemalen peper
  OKV april2015 kopie  
   
 

dot-line-431-01

Zo maakt u het:

  • Breek de laurierblaadjes in grove stukken, doe ze in een vijzel samen met de peperkorrels en jeneverbessen. Stamp tot een grof mengsel, waarbij het erom gaat dat de korrels en bessen gekneusd worden om zo hun smaak af te kunnen geven.
  • Meng het zout met de suiker en het laurier-peperkorrel-jeneverbesmengsel. Was de citroen en rasp het gele deel eraf. Doe dit bij het zout mengsel. Meng het door elkaar en wrijf de karbonades er mee in. Doe de karbonades in een koelkastdoos, als u nog wat het zoutmengsel over heeft strooi dit er dan overheen. Zet in de koelkast en laat gedurende 12 uur intrekken.
  • Haal als de 12 uur zijn verstreken de karbonades uit de doos en spoel ze goed af onder koud stromend water. Dep ze droog met keukenpapier.
  • Verhit olie of boter of een mengsel van beide in een koekenpan. Bestrooi de karbonades met wat versgemalen peper, gebruik GEEN zout, de karbonades zijn al gezouten. Schroei de karbonades dicht en bak ze aan iedere kant 3-4 minuten.
  • Dien op met wat u lekker vindt.

 

Boonappetite.











Afdrukken

EKO-logo EU Organic Logo