01 RECEPTEN

Recepten

Wie door de webwinkel van OKvlees.nl wandelt, ziet daar een breed assortiment. Ook wat betreft kip is er een ruime keuze. Wist u dat er liefst drie verschillende soorten hele kip te koop zijn? De gewone kip: biologisch of scharrel, de Mechelse hoen en het uiterst sympathieke initiatief van haantje de Coq.

Met Pasen en op de drempel van het voorjaar blijkt kip een populair stukje vlees. Een hele kip op de paastafel is feestelijk en daarnaast kip is mager, iets dat veel mensen fijn vinden.

Vlees, van dieren die de tijd hebben gehad om groot te groeien, mag en moet naar mijn idee ook de tijd krijgen tijdens de bereiding. Ik ben een voorstander van een langzame manier van bereiden, omdat de smaken zo de tijd krijgen om zich te ontwikkelen. En smaak daar draait het om. Wie mij een beetje kent weet dat ik van ‘handsfree koken’ houd. Dat wil zeggen: je doet vlees en de andere ingrediënten in een pan en laat de oven of sudderplaat de rest doen. Even werk, daarna de handen vrij. Zodat u kunt genieten van het voorjaar.

Deze maand doe ik dat met een hele kip. Ik snij de kip aan de rugzijde door waardoor je hem (haar) open kunt klappen. In culinair jargon duidt men dit aan met de term kip vlinderen. Op die manier kun je een hele kip mals, bruin en overal precies goed gaar baden. De kip, ik had een forse dame van 1.6 kilo, wreef ik in met een heerlijk kruidige marinade. Daarna bedekte ik de borst en de pootjes met plakken bacon. Hierdoor blijft het kippenvlees lekker mals tijdens het braden en zorgt de bacon voor een heerlijk smaakaccent. De kip zette ik daarna, met stukken zoete aardappelen en citroenpartjes om haar heen een aantal uur (ja u leest het goed) in de oven.

Zo nu en dan schepte ik de aardappelstukken even om, zodat ze allemaal met het braadvet werden bedekt. Het resultaat is een meer dan lekkere, uiterst malse en perfect gegaarde kip die in alle opzichten de tijd heeft gehad. En dat proef je.Een simpele salade, op smaak gebracht met een vinaigrette, volstaat als bijgerecht.

 

Opmerking Peter: we hebben een aantal gevlinderde biologische kippen op voorraad gelegd. Als u die wilt hebben, vraag er dan naar bij opmerkingen!


dot-line-431-01

Zo maakt u kip met specerijen en bacon


Voor 4 personen

  • 1 OKvlees.nl kip van plm 1.5 kilo biologisch- of scharrel
  • 1 pakje OKvlees.nl bacon a 100 gram
  • 4 zoete aardappelen, geschild en in grote stukken
  • 1 citroen in partjes
  • Peper en zout

Marinade:

  • 1 el honing
  • 3 el citroensap
  • 2 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook fijngesnipperd
  • 4 el bouillon (van een blokje)
  • 2 tl gemalen komijn
  • ½ tl kaneel
  • 2 tl gerookt paprikapoeder (pimentón) of anders zoet paprikapoeder
  • 1 tl zout
  • ½ tl cayennepeper
  • ½ tl kurkuma
  • Peper uit de molen
  • 1 tl sambal badjak
  OKV maart2015  
   
 

dot-line-431-01

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
  • Roer alle ingrediënten voor de marinade door elkaar.
  • Snij de kip aan de rugzijde langs de ruggengraat door (of doe zoals ik: gebruik de keukenschaar.)
  • Dep de kip aan de binnen- en buitenzijde droog met keukenpapier. Bestrooi de buik holte met wat peper en zout.
  • Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier en leg de kip hierop. Lepel de marinade eroverheen en wrijf deze in de kip. Leg op de borst, de dijen en de vleugels bacon. Vlei de bacon een beetje tussen de pootjes zodat deze goed blijft zitten.
  • Schik de zoete aardappelen en de citroenpartjes om de kip.
  • Zet de kip in het midden van de oven. Braad hem in 2 uur bruin en overheerlijk gaar. Mocht u onverhoeds later gaan eten, deze kip kan beslist nog wat langer in de oven verlaag dan de temperatuur naar 140 graden. Schep elk half uur de aardappelen om zodat ze bruin braden in het vrijkomende vet en vleessap.
  • Verdeel de kip in vieren. Leg op elk bord een stuk kip, een plakje krokante bacon en schik er wat aardappelstukken omheen.

Boonappetite

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040