01 RECEPTEN

Recepten

recepten button kopieVan oudsher is het zouten van vlees om het langer te kunnen bewaren een beproefde methode. Iedereen kent wel het droog gezouten vlees zoals bacon, ontbijtspek en rauwe ham. Nat pekelen, waarin de pekel opgelost wordt in water, is een manier die ervoor zorgt dat vlees mals en sappig wordt. Daarnaast geeft het een fijne intense smaak aan het vlees. Je hoeft na het pekelen niet zoveel meer toe te voegen.

OKvlees.nl verkoopt het uiterst sympathieke initiatief ‘Haantje de Coq’; dat zijn haantjes van legrassen die anders vergast zouden worden en nu een poos in leven gelaten worden. Ze zijn kleiner en lijken op een poussin of piepkuiken. Het zijn heerlijke tweepersoonskippetjes. Het vlees van een haantje is iets donkerder en voller van smaak, ook is het vlees wat steviger. Ik pekelde dit haantje en daar werd het uiterst mals en sappig van. Deze pekelmethode kunt u natuurlijk ook op zo’n andere kip van OKvlees.nl toe passen.

De natte pekelmethode, het doel is om een bad te creëren van zout water met daarin wat suiker (en eventueel wat kruiden) waardoor de kip als het ware het zout in zich trekt. Zout heeft de eigenschap om vocht vast te houden. De tijd waarin u de kip in het pekelbad legt hangt af van het gewicht van de kip. Te lang pekelen geeft een te zout en daarmee een oneetbaar resultaat. Het zout dringt in het vlees en laat zich niet meer afspoelen. Daarom is het handig om per 500 gram gewicht 2 uur te pekelen. Per liter water neemt u 50 gram zout en 25 gram suiker. U moet dus even de verpakking van de OKvlees.nl kip bekijken om het gewicht bekijken en een kleine rekensom maken. En dan nu aan de slag!


dot-line-431-01

Recept gepekelde haan of kip, voor 2 personen


Voor het pekelen

  • 1 Haantje de Coq van plm 750 gram (dat is het gemiddelde gewicht) ontdooid.
  • 3 liter water
  • 150 gram zout
  • 75 gram suiker
  • 2 laurier blaadjes
  • 1 ui, gepeld in vieren gesneden

Voor het braden

  • 1 ½ tl paprikapoeder
  • 1 citroen
  • Olijf olie
  • Versgemalen peper
  • (eventueel kort in de schil voorgekookte aardappelen, in stukken)
  OKV januari2015  
   
 

dot-line-431-01

Zo maak je het:

  • Voor het pekelbad neemt u een grote pan of plastic bak. U heeft voor een kip van dit formaat drie liter water nodig. (de kip moet helemaal onder water) Neem een halve liter van het water af en breng dit aan de kook met het zout en de suiker. Als het zout en de suiker is opgelost, voeg dit mengsel dan bij de rest van het water. Doe de ui en de laurier erbij en leg de ontdooide kip erin.

  • Zet de pan afgedekt in de koelkast en laat per 500 gram 2 uur pekelen, dat is in dit geval drie uur.

  • Als de pekeltijd verstreken is, haal de kip uit het bad. Laat uitlekken en dep droog. Leg de kip in een schaal en laat onafgedekt in de koelakst een tot twee uur drogen. Dat zorgt voor een knapperige korst later bij het braden. U kunt de kip nu klaarmaken zoals u dat het liefst doet. Gebruik kruiden maar beslist geen zout.

Ik maakte de kip als volgt klaar:

  • verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Maak een pasta van 2 el olie, paprikapoeder en wat versgemalen peper. Kwast de kip hiermee rondom in. Boen de citroen schoon en snijd hem in vieren. Doe een part in de buikholte van de kip, leg de andere partjes citroen eromheen. (Ik doe in de ovenschaal ook nog kort voorgekookte aardappelen met schil in stukken erbij).
  • Sprenkel er nog wat olijfolie overheen en zet de kip in het midden van de oven. Bak hem in 45-60 min bruin, gaar en krokant. Controleer op gaarheid door een vork in het dikste deel van de dij te steken. Het vocht dat eruit komt moet helder zijn als de kip gaar is.

Boonappetite.











 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040