01 RECEPTEN

Recepten

Ja u leest het goed: stressvrij vlees. Dat moet ik u natuurlijk even uitleggen. Het vlees van OKvlees.nl is van dieren die een zo dierwaardig mogelijk bestaan hebben gehad: lekker voer, frisse lucht en voldoende ruimte. Die niet over al te grote afstanden vervoerd worden als ze aan de laatste rit beginnen. Daarna mogen ze eerst tot rust komen. Wat dan volgt is minder leuk, maar wel een noodzakelijke stap om op uiteindelijk op uw bord te komen.

Maar er is nog een andere verklaring van het woord stressvrij in dit geval, en daar doel ik op: het grote gemak waarmee u een groot stuk vlees (dus voor meerdere eters) op tafel tovert: namelijk volledig handsfree. Dat wil zeggen u masseert een heerlijk kruidenmengsel in het vlees, laat dat een poosje intrekken en schuift het dan in de oven, waar u het gedurende 4-5 uur in laat staan. In die tussentijd doet u allerlei leuke of zinvolle dingen. (Geheime tip: ik doe tijdens het bakproces een aantal keer de ovendeur open en weer dicht. Zo verspreidt zich een heelrijke geur in huis die mijn gezinsleden het idee geeft dat ik er echt veel werk van maak.)

Pulled pork is langzaam bereidde varkensnek aan een stuk, zonder bot. Als het vlees uren in de oven heeft staan garen breekt hét moment aan: het pulled gedeelte (oftwel het uit elkaar trekken van het gare vlees tot draadjes). Daarvoor kunt u uw man vragen, het is namelijk een variant op vader snijdt het vlees. Of u doet het lekker zelf. Bind een schort voor, stroop de mouwen op, pak twee grote vorken en trek het vlees uit elkaar tot er een berg uit elkaar getrokken overheerlijk sappig draadjesvlees is ontstaan.

Ik meng het vlees met het braadvocht en serveer er (oven)gebakken aardappelen, brood, koolsalade en tzatziki (yoghurt met komkommer) naast. Appelmoes is er ook erg lekker bij. Kortom een feestmaal voor als u gasten krijgt. Mocht er wat overblijven: koud is het vlees ook heerlijk door een salade, op brood of tot kroketjes verwerkt.


dot-line-431-01

Recept Pulled Pork


  • 1.6 kilo procureur (een weekje vooraf te bestellen bij OKvlees.nl)**

  •  2 el bruine suiker

  • 2 tl gedroogde tijm

  • 1 ½ el zoet paprikapoeder

  • 2 tl cayennepeper

  • 3 tl zout

  • 4 el neutraal smakende olie

  • Flinke ovenschaal of braadslede

  • 2 grote vorken

  OKV november2014  
   
 

dot-line-431-01

Zo maak je het:

  • Maak van de suiker, tijm, paprikapoeder, cayennepeper, zout en olie een pasta. Verdeel die rondom over het vlees en masseer het erin. Laat een paar uur of langer intrekken. Ik doe dit de avond van tevoren en laat het een nachtje afgedekt met aluminium folie in de koelkast staan.
  • Verwarm de oven voor op 140 graden Celsius. Zet de schaal met het aluminiumfolie in het midden van de oven. Laat dit vier uur langzaam braden waarbij u helemaal niets doet (m.u.v mijn tip om de deur te open voor een geurig voorproefje).
  • Verwijder na vier uur het aluminiumfolie en laat het vlees nog een uur braden op dezelfde temperatuur. In dit uur wordt het vlees bruin en worden de randjes krokant.
  • Haal dan het vlees uit de oven. Dek af met aluminiumfolie en laat een half uurtje rusten. Hierna kunt u er met behulp van de vorken pulled pork van maken.

**mocht u een kleiner stuk vlees maken, dat is namelijk ook gewoon te bestellen bij OKvlees.nl, maak dan toch dezelfde hoeveelheid kruidenpasta. Bewaar de rest in een klein potje in de koelkast en gebruik het op speklapjes, kip of vis. Dat is ook lekker.

Boonappetite.











 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040