01 RECEPTEN

Recepten

Mijn zoon heeft al een poosje een vriendin. Een heel leuk meisje dat van eten houdt. In het bijzonder van varkensvlees, daar is ze echt dol op. Het kan haar bovendien niet vet genoeg zijn, daarvoor is ze in het geheel niet bang. Een kind naar mijn hart, dat zult u begrijpen.

Als ze komen eten of als ik ze aan mijn tafel wens, sms ik als moderne moeder één woord, vaak aan eten gerelateerd. In wisselende volgorde is dat saté, pulled pork of spek. En gegarandeerd dat ze dan komen eten. Een win-win situatie waarbij iedereen tevreden is.

Het spek maak ik van een flink stuk OKvlees.nl biologisch buikspek, dat ik vooraf bestel. Een mailtje of telefoontje (of sms) naar Peter volstaat. Vaak is het woord spek in mijn geval al genoeg om Peter te laten weten dat ik een groter stuk nodig heb dan in de webshop wordt aangeboden. Want ook dat is OKvlees.nl ten voeten uit: uw wensen worden gehonoreerd. Bestel dus een paar dagen voorafgaand aan uw volgende ijskoude bestelling eens een lekker flink stuk varkensbuik, eigenlijk is dat een grote speklap. En maak het dan op mijn manier klaar: geroosterd in de oven, zodat u ‘handsfree’ blijft. Als, ik zeg áls, er een restje overblijft dan is dat ook heerlijk op brood. Wij eten het met een lekkere frisse (koolsalade) en een gebakken aardappeltje. Maar met lekker vers brood is het ook erg fijn.

 

(Opmerking Peter: natuurlijk staat er nu buikspek van 1 kilo in de webwinkel)


dot-line-431-01

Recept geroosterd spek


  • 1 kilo (of meer dat mag ook) buikspek aan een stuk

    Kruidenpasta:

  • 2 tl Chinees vijfkruiden poeder

  • 2 tl venkelzaad

  • 1 tl zwarte peper grof gemalen

  • 2 tl grof zeezout

  • 1 el olie (neutraal smakend)

  • 1 el ketjap

  • 1 el honing

  OKV oktober2014  
   
 

dot-line-431-01

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
  • Doe het venkelzaad in een vijzel en wrijf dit fijn. Doe de andere ingrediënten voor de kruidenpasta erbij en stamp tot een dikke pasta.
  • Kerf het vlees aan de kant van de huid in met een scherp mes. Voor ‘doe het zelvers’ is een stanley mes hierbij een handig hulpmiddel, pas op voor uw vingers. Maak een ruitjespatroon in het vel.
  • Wrijf het vlees met uw handen rondom in met de kruidenpasta. Masseer de pasta in het vlees.
  • Leg het spek in een ruime ovenschaal of bakvorm en zet het in het midden van de oven. Draai de oventemperatuur terug tot 180 graden Celsius.
  • Schakel de oven na 1 uur terug naar 120 graden Celsius en bak het spek nog 45 minuten. Door de ketjap is de ingekerfde huid donker gekleurd, maar dit deel eet u toch niet op omdat dit zwoerd te hard is om gegeten te worden.
  • Laat het spek 20 minuten rusten onder een stuk aluminium folie alvorens u het in plakjes snijdt. Het snijden gaat makkelijker als u het spek met de zwoerdkant op de snijplank legt.

 

 

Boonappetite.











 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040