mandje is leeg
inloggen
 
 top email

Braadworst en linzen een gouden combinatie

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Sommige ingrediënten combineren zo goed met elkaar dat je ze vaak samen ziet. Ik noem doperwtjes met wortelen, kaas met mosterd, bruine bonen met spek of linzen en braadworst.

Ik denk dat ik wel weet waarom linzen en braadworst zo goed bij elkaar passen. Zowel linzen als braadworsten zijn multi inzetbaar. Neem nu braadworst, deze kun je bij OKvlees.nl in diverse uitvoeringen vinden: varken, rund, scharrel of biologisch; het is maar net wat je wilt. Natuurlijk kun je ze braden of grillen. Dat is lekker en smaakt altijd goed. Maar wist u dat je van het grof gemalen en al gekruide worstvlees snel heerlijke gehaktballetjes kunt draaien bijvoorbeeld voor in de soep? Of dat u het worstvlees rul kunt bakken voor in een pastasaus? Ik bedoel maar met braadworst kun je alle kanten op.

Linzen worden wel het vlees der armen genoemd. Omdat ze voedzaam en goedkoop zijn en op veel manieren te bereiden zijn. In het nieuwe OKvlees.nl recept heb ik een heerlijke stoofschotel van linzen met gerookte spekblokjes gemaakt. Ik heb dit gekruid met koekkruiden. Dat klinkt u waarschijnlijk gek in de oren. Mijn man zocht tevergeefs naar de halve fles rode wijn die nog openstond maar die had ik ook in deze stoofschotel gedaan. Ik maakte heerlijke (varkens)braadworsten klaar, sneed ze na het braden doormidden en legde deze boven op de stoofschotel. Dat leverde een werkelijk heerlijk gerecht op. Wie iets van de stoofschotel over heeft (onwaarschijnlijk maar toch) warmt dat de volgende dag op en bakt er zo’n lekker dungesneden OKvlees.nl speklapje bovenop dan smult u alweer.

Niet alle linzen blijven heel tijdens het koken; zo vallen gele en oranje linzen uit elkaar, dat is prettig als je soep maakt want de linzen zorgen zo meteen voor binding. In dit stoofpotje moet je linzen gebruiken die heel blijven zoals bruine, groene of zoals ik deed Franse linzen.


dot-line-431-01

Nodig voor vier personen

  • 4 braadworsten (varkens of rund)

  • Olijfolie

  • 200 gram ongekookte Franse linzen of een andere soort die heel blijft (indien u linzen uit blik of pot gebruikt: neem dan 500 gram gare linzen)

  • 100 gram gerookte spekblokjes

  • 300 gram (winter)wortelen in dunnen plakjes

  • 2 uien gesnipperd

  • 1 teen knoflook in dunne plakjes

  • 450 gram prei in halve dunne ringen

  • 150 gram zoete aardappel (bij voorkeur de oranje soort) indien u dit niet kunt krijgen neem dan gewone aardappel.

  • 1 klein blikje tomatenpuree

  • 2 laurierbladeren

  • 3 tl koek- en speculaaskruiden

  • 250 ml rode wijn, ik nam Rioja

  • ½ groentebouillon tablet

  • Zout en peper

  OKV september2014 kopie  
   
 

dot-line-431-01

Zo maak je het:

  • Was en kook de linzen – zonder zout – gaar dit duurt ongeveer 25 minuten, zet ze apart en laat ze staan in hun kookvocht. Het kookvocht wordt nog gebruikt.

  • Neem een hapjes- of braadpan en verhit daarin een scheutje olijfolie. Bak de spekblokjes hierin zachtjes uit.

  • Voeg na een minuut of drie de gesnipperde ui en knoflook toe en bak deze af en toe omscheppend gedurende vijf minuten mee, tot de ui glazig ziet. Voeg de wortelplakjes, de aardappelblokjes en de prei toe en bak ook deze al omscheppend een minuut of vijf mee totdat de prei gaat slinken.

  • Als de prei geslonken is voeg dan de koekkruiden en het blikje tomaten puree toe en bak dit even omscheppend mee. Blus dan af met de wijn. Doe de laurierblaadjes erbij, verkruimel het groentebouillonblokje en laat dit zachtjes stoven gedurende twintig minuten.

  • Als de wortel en (zoete) aardappel zacht en bijna gaar zijn voeg dan de uitgelekte linzen toe en eventueel nog iets van het kookvocht. Roer goed door. Indien u linzen uit blik of pot gebruikt, voeg dan eventueel wat water toe.

  • Laat nog vijftien minuten doorstoven en voeg tussentijds eventueel nog wat van het kookvocht toe. Maak op smaak met peper en zout. In deze tijd maakt u de braadworst klaar. 

Braadworst bakken.

  • Wrijf de braadworst rondom in met olijfolie. Prik aan beide kante een paar gaatjes in de worst met een cocktailprikker of vork. Dit voorkomt dat de sappen zich onder het velletje ophopen waardoor het velletje kan barsten.
  • Verhit een klein scheutje olijfolie in een koekenpan en braad de worsten op middelhoog vuur rondom aan. Zet het vuur lager en laat ze in acht tot tien minuten met een deksel schuin op de pan zachtjes gaar worden. Keer ze tussentijds een keer om.

  • Snij de worsten doormidden en leg ze boven op de linzen stoofschotel en dien op.

    Boonappetite.











Afdrukken

EKO-logo EU Organic Logo