01 RECEPTEN

Recepten

'Peter, het is jouw schuld!’ Die arme Peter Kolster van Okvlees.nl was zich van geen kwaad bewust. ‘Wat heb ik gedaan?’ Eigenlijk had hij niets gedaan op dat moment. Maar al eerder. Namelijk zulk lekker en goed biologisch vlees verkocht dat ik op mijn beurt daar teveel van had gegeten.

Kent u dat? Dat je voor twee dagen kookt, zodat je de andere dag het eten zo voor het grijpen hebt in de koelkast?

Met dat doel maakte ik laatst een flink stuk procureur klaar. We waren met zijn tweeën, en wat over bleef zouden we dan een dag later eten. Maar ik had het zo ontzettend lekker gemaakt dat we samen zonder gene dat hele stuk opaten. Na afloop zei mijn man, dit moét je vaker maken dit was toch wel zo schandalig lekker. Wat was het? Vraagt u zich nu vast af. Het was procureur op pangang wijze klaargemaakt.

Procureur is een stuk schouder- of hals karbonade zonder bot aan een stuk. Mooi dooraderd vlees dat sappig blijft als je het gaart. Ik kruidde het op oosterse wijze en maakte er een beetje Chinese saus bij. Het gerecht is mijn knipoog naar babi pangang. Ik moet zeggen mijn versie vind ik beduidend lekkerder dan die van de Chinees. Ik maak het in de oven, dat is ook nog eens hands free! Zodat u zich volledig op de saus kunt toeleggen.

Goed het recept is voor vier personen maar u bent gewaarschuwd, met minder personen gaat het ook.


dot-line-431-01

Procureur Pangang


  • 1 stuk procureur van OKvlees plm 500 gram, ontdooid
  • 2 tl vijfkruiden poeder
  • 1 ½ tl zout
  • 1tl gemalen zwarte peper
  • 1 el olie (olijf- of zonnebloem)

Licht pittige tomatensaus

  • 2 el olie
  • 1 rode ui gesnipperd
  • ½ friszure appel
  • ½ of 1 hele rode peper
  • 1 tl gemalen komijn
  • ½ groentebouillonblokje
  • 1 pakje tomato fritto van Heinz (geen reclame maar die is het lekkerst)
  • 1 el gembersiroop
  • 1 el maïzena om te binden
  procureur Joke Boon  
     
 

dot-line-431-01

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius
  • meng vijfkruiden poeder met het zout, de gemalen peper en de olie tot een pasta.
  • haal het vlees uit de verpakking en dep het droog met keukenpapier. Wrijf het vlees rondom in met de pasta en leg het vlees in een ovenschaal. Plaats de schaal in het midden van de oven.
  • laat het vlees 50 minuten op deze temperatuur garen. Draai dan de temperatuur terug naar 140 graden en dek het vlees af met aluminiumfolie. Bak nog 15 minuten. Haal het vlees nog afgedekt uit de oven en laat zo 15 minuten rusten.

    terwijl het vlees in de oven staat maak je de saus:
  • verhit de olie in een koekenpan. Fruit de ui hierin aan.
  • schil de appel, verwijder het klokhuis en snij de appel in kleine blokjes. Doe samen met 3 el water in een schaaltje en laat dit op vol vermogen 2 minuten garen in de magnetron. Zet even apart.
  • als de ui glazig ziet, voeg dan de fijn gehakte peper toe. Verwijder zaad en zaadlijsten en neem afhankelijk waarvan u van houdt, pittig of minder pittig, een halve of een hele peper. Laat de peper even meebakken.
  • voeg de komijn toe en bak deze ook even mee.
  • voeg nu de tomato fritto, het bouillonblokje, de gembersiroop, de appel en 125 ml water erbij. Laat 15 minuten zachtjes pruttelen. Laat een beetje afkoelen en pureer dan met de staafmixer of in de keukenmachine tot een gladde saus. Bindt eventueel bij met wat met water aangemaakte maïzena.
  • snij het vlees na het rusten in plakken. Dien op met gekookte rijst, boontjes en de saus.

    Boonappetite!

     

     

     
         

 

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040