mandje is leeg
inloggen
 
 top email

De helemaal OK portobello burger

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

Sinds een poosje verkoopt OKvlees heerlijk kipgehakt. Dat is gehakt gemaakt van de dijtjes van de kip. Zoals u gewend bent van OKvlees is dat niet zomaar een kip, maar een biologische kip. En die kippen hebben lekker buiten gescharreld en getokt en daardoor flinke dijen gekregen. En die dijtjes daar zit het sappigste vlees op. En van dat vlees wordt het OK kipgehakt gemaakt. Heerlijk van smaak en uiterst veelzijdig.

Ik vulde portobello’s met dit kipgehakt. Dat zijn in feite reuzenpaddenstoelen. Toen mijn kinderen nog klein waren maakte ik ze wijs dat het kabouterhuisjes waren, waar de kabouters inmiddels uit verhuisd waren. Inmiddels kom ik niet meer met zulke onzin weg om ze te laten eten. Nu krijg ik ze met lekkere gerechten aan tafel zoals deze met kipgehakt gevulde portobello burgers. Lekker op een broodje, dan krijg je een te dik-voor-je-mond-burger van, of doe zoals ik: met aardappel in dikke friet gesneden en in de oven gebakken heerlijk met een salade.


dot-line-431-01

Portobello burger


  • 4 flinke portobello’s van gelijke grootte (groentekraam op de markt, grote supermarkt)

  • Olijfolie

  • 2 sjalotjes, fijngesnipperd

  • 1 teen knoflook, fijngehakt

  • 1 stengel bleekselderij, fijngehakt

  • 300 gram kipgehakt (dat is 1 OKvlees verpakking) ontdooid

  • 2 tl zout

  • Versgemalen peper

  • 1 tl gedroogde oregano

  • 1 tl paprika poeder

  • 2 el ajvar mild (Turkse paprika saus verkrijgbaar bij Turkse winkel en grotere supermarkt)

  • 75 gram zachte geitenkaas (bijvoorbeeld Bettine Blanc)

  • 6 el geroosterd sesamzaad

  OKV mei2014  
   
 

dot-line-431-01

Zo maak je het:

  • leg een vel bakpapier op een bakplaat.

  • verwarm de oven voor op 200 graden Celsius

  • wrijf indien nodig de portobello’s met een stukje keukenpapier schoon. Spoel ze niet af, want dan zuigen ze water op en dat gaat ten koste van de smaak. Draai het steeltje er met een draaiende beweging uit en leg dit apart.

  • doe wat olijfolie in een kommetje en neem een bakkwastje. Strooi 4 el geroosterd sesamzaad in een diep bord. Kwast de onderkant van iedere portobello in met olie en druk vervolgens deze onderkant in het sesamzaad. Zet op het bakblik.

  • verhit een scheut olijfolie in een ruime koekenpan en fruit de sjalotjes, de bleekselderij en de knoflook zachtjes aan. Laat een paar minuutjes zacht bakken.

  • hak de steeltjes die je uit de portobello’s hebt gedraaid fijn en voeg deze aan het ui mengsel toe, bak al omscheppend mee.

  • voeg nu het kipgehakt toe en bak dit terwijl je het met een pollepel in stukjes breekt omscheppend mee. Het gehakt moet zachtjes rul bakken.

  • voeg zout, oregano, versgemalen peper, het paprikapoeder en de ajvar toe, meng goed door het gehakt mengsel.

  • verbrokkel de geitenkaas boven het gehaktmengsel en schep erdoor. De kaas zal smelten en het geheel een romig aanzien geven.

  • verdeel het gehaktmengsel in vier gelijke porties en vul iedere portobello met een deel.

  • strooi de rest van het sesamzaad over de portobello’s. Zet in het midden van de warme oven en bak in 15-20 minuten bruin en gaar. Server meteen.

    Boonappetite!













Afdrukken

EKO-logo EU Organic Logo