01 RECEPTEN

Recepten

Het boerenleven heeft voor veel mensen aantrekkingskracht. Voor wie in de stad woont -en dat doen de meesten van ons- is het boerenleven synoniem aan buiten zijn, hard werken, de ruimte hebben en een zekere romantiek. Boer zoekt vrouw is niet voor niets zo’n ongekend populair programma. Ik kijk niet naar boer zoekt vrouw. Wel heb ik een andere favoriete boer op mijn programma: de boerenkarbonade van OKvlees. Deze komen van een boerderij waar diervriendelijkheid bijzonder hoog in het vaandel staat: Piggy’s Palace. OKé, de naam doet misschien een beetje kitscherig aan, maar dat mag van mij. Omdat het gewoon waar is. Varkens die buiten spelen en een glijbaan hebben. Kijkt u vooral eens naar het filmpje op de site van OKvlees.nl dat is geweldig leuk om te zien. Dat leuke leven is beslist in de smaak van het vlees terug te proeven. Heerlijk! De boerenkarbonades van deze varkens dat zijn ferme jongens en zo kom ik op het volgende.

Deze boerenkarbonade heeft een romantisch kantje. Ik zal het even uitleggen. De karbonades hebben een groot formaat. Geen karbonaadje voor één persoon. Een tweepersoontje zal ik maar zeggen. Groot bot, veel sappig, bijna romig smakend vlees. En wat is er nu meer romantisch dan samen zo’n karbonaadje eten? En daarna aan het botje kluiven? Ik bedoel maar.
Ik geef het recept voor twee personen. Voor vier personen past u het heel eenvoudig aan door twee karbonades te nemen en het landelijke bonne femme garnituur te verdubbelen. Heeft u daar na de maaltijd iets van over? Maak geheel in stijl een boerenomelet! Kluts 1-2 eieren per persoon met wat peper los. Bak daar een omelet van en schep het even opgewarmde restje bonne femme op de omelet alvorens u deze dubbel klapt.

En dan nu aan de slag!


dot-line-431-01

Boerenkarbonade bonne femme voor 2 personen


  • 1 boerenkarbonade (plm 450 gram) ontdooid en op kamertemperatuur
  • Peper, zout
  • 2 tl dijon mosterd
  • 1 flinke el boter om in te bakken


Bonne femme garnituur

  • 125 gram gerookte spekblokjes (dat is een halve verpakking OKvlees.nl spekblokjes)
  • 1 el olijfolie
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 125 gram champignons in plakjes
  • 400 gram aardappelen in blokjes van 1x1 cm, in plm 5 minuten gaar gekookt, zonder zout
  • 75 gram (diepvries) doperwten, indien diepvries zonder zout 5 minuten gekookt
  • 200 gram winterwortel in kleine blokjes, zonder zout in plm 3 minuten gaar gekookt

 

  • Bakplaat bekleed met bakpapier, of een flinke ovenschaal
  OKV menu februari2014  
   
 

dot-line-431-01

Zo maak je het:

  • doe de olijfolie in een flinke koekenpan op matig vuur en voeg de spekblokjes toe. Laat deze zachtjes bakkend smelten en bruin worden. Schep af en toe om.
  • doe de gesnipperde ui erbij en laat deze al omscheppend zacht en gaar worden.
  • voeg de plakjes champignons toe en bak deze omscheppend mee.
  • als de champignons een beetje zijn geslonken doe dan de aardappelblokjes erbij en bak deze op hoog vuur even omscheppend mee. Voeg eventueel nog wat olijfolie toe. Als de aardappels wat kleur hebben zet het gas dan uit. Bestrooi met versgemalen peper. Schep de uitgelekte doperwten en wortelblokjes er luchtig doorheen.
  • spreid het bonne femme garnituur uit over de bakplaat of de ovenschaal, tot het een egale laag is.
  • verwarm de oven voor op 150 graden Celsius.
  • dep de karbonade droog met keukenpapier. Snijd het vetrandje door middel van een kleine inkeping op een paar plaatsen in. Wrijf ieder kant van de karbonade (ook het bot) in met versgemalen peper, zout en een tl dijonmosterd per kant. Verhit een el boter in een royale koekenpan, tot deze begint t bruinen. Bak de karbonade 2-3 minuten per kant aan. Tot ze mooi bruin zijn gekleurd. Schep tijdens het bakken wat van het braadvocht met een lepel over het bot.
  • leg de karbonade (zonder het braadvet) op het garnituur en plaats dit in het midden van de oven. Bak in 25-30 minuten, bruin en gaar.


Boonappetite!








 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040