01 RECEPTEN

Recepten

Januari is voor veel mensen de maand om de broekriem een gaatje strakker te zetten. Dat kan komen omdat de voorgaande decembermaand te lekker was. Of omdat u een beetje op de centjes wilt gaan letten. Wat uw reden ook mag zijn: het malse sappige, heerlijke biologische of scharrel rundergehakt van OKvlees.nl is altijd een goede keus. Het gehakt is mager, ook voor uw portemonnee. Bovendien is het gemak om dat heerlijke OKvlees.nl diepgevroren thuisbezorgd te krijgen tijdens guur winterweer natuurlijk heerlijk.

Ik bedacht met het rundergehakt van OKvlees.nl deze heerlijke, sappige en vol smakende gehaktballetjes waaraan wat blauwe schimmelkaas wordt toegevoegd. Dat geeft een fijne, pittige en heerlijke smaak. Hierdoor kunt u de rest van de gerechten eenvoudig houden. Serveer de balletjes bijvoorbeeld op een bedje van gewassen spinazieblaadjes die u licht met wat olie en azijn aanmaakt. Strooi er nog wat verbrokkelde blauwe kaas over, vlei er wat balletjes op en eet met brood of toast. Of maak er een spinaziestamppot bij. Hiervoor kookt u aardappelen in stukken gaar en maakt u met wat melk en olie of een klontje boter, peper, zout en nootmuskaat een fijne smeuïge puree. Schep hier een paar handen vol gewassen en in de slacentrifuge gedroogde, spinazieblaadjes door, samen met wat verkruimelde (blauwe) kaas en schep dit op de borden. Verdeel hierop de gehaktballetjes. Of maak een eenvoudige pasta met (verse) tomatensaus en serveer de gehaktballetjes hierbij.

De gehaktballetjes worden aangemaakt met havermout. Gewoon de goedkope versie uit de supermarkt. Dat klinkt misschien wat vreemd, maar is beslist aan te raden. Het zorgt voor een smeuïg resultaat waarbij het gehakt mooi stevig blijft. Wie niet van blauwschimmelkaas houdt, vervangt deze door een zelfde hoeveelheid feta of zachte geitenkaas de zogeheten chèvre.

U ziet samen met OKvlees wordt januari in alle opzichten helemaal OK.


dot-line-431-01


Voor vier personen plm 20 balletjes


  • 500 gram biologisch- of scharrelrundergehakt (dat zijn twee OKvlees verpakkingen)
  • 100 gram havermout (de goedkope versie is OK)
  • ½ tl zout
  • Versgemalen peper
  • 4 el sweet chilisaus
  • 1½ el ketjap asin (dat is zoute ketjap)
  • 100 gram Danish bleu fijn verkruimeld
  • 1 el boter
  • Olijfolie
  OKVLS-januari Joke  
   
 

dot-line-431-01

Zo maak je het:

  • Doe het ontdooide gehakt in een ruime kom. Voeg de havermout, het zout, flink versgemalen peper, de sweet chilisaus, de ketjap en de verkruimelde Danish bleu toe en meng dit met de hand door het gehakt.
  • Rol van het mengsel balletjes zo groot als een pingpong bal.
  • U kunt ze eventueel een uurtje in de koelkast op laten stijven, maar u kunt ze ook meteen braden.
  • Verhit een flinke scheut olijfolie met de boter in een braadpan. Braad de balletjes rondom bruin aan. Laat ze zachtjes met de deksel schuin op de pan gaar worden in 15-20 minuten. Keer zo nu en dan even om.


Boonappetite.

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040