01 RECEPTEN

Recepten

De winter is voor veel mensen niet het meest favoriete seizoen. De kou, de steeds korter wordende dagen en het gebrek aan zon breken veel mensen al snel op. Toch heeft de winter ook zijn (culinaire) voordelen. In de eerste plaats is niets zo lekker en makkelijk als om binnen te blijven en uw OKvlees.nl thuisbezorgd te krijgen.

En het winterseizoen leent zich bij uitstek voor de bereiding van slow-cooking gerechten zoals stoven. Ouderwets lang de tijd nemen en het vlees de tijd geven om heerlijk gaar te worden. OKvlees.nl heeft in het assortiment heerlijk malse biologische en scharrel braadlapjes, die worden gesneden uit de schouder van het rund. Deze prachtige malse lapjes krijgen, als ze gaar zijn, de bekende draadjesstructuur.

Van die heerlijke runderlapjes van OKvlees.nl kunt u dit hartverwarmende Arabisch stoofvlees maken. Het Arabische tintje krijgt dit vlees door de toevoeging van abrikozen en de kruiden zoals kaneel. In de Arabische keuken is het heel gewoon om fruit met vlees te combineren. En dat geeft een verrukkelijk resultaat. Deze stoofschotel is zo ontzettend lekker, dat het ook op uw kerstdis hoge ogen zal gooien. Een restje over? Dat is de volgende dag heerlijk als vulling voor aubergine. Meng daarvoor het restje met wat gebakken champignons en vul de uitgeholde aubergines hiermee. Gaar dit in een tomatensaus in de oven en u heeft een heerlijk gerecht.

U ziet…wie slim is, maakt een grote pan van dit heerlijke stoofvlees en eet daar twee (kerst)dagen van. En dat is echt helemaal OK.

Als alles in de pan zit, zet ik deze in een voorverwarmde oven van 150 graden. De oven fungeert meteen als extra warmtebron en je hebt je handen vrij. Maar ook op een ouderwets sudderplaatje maakt u als volgt Arabisch Stoofvlees:


dot-line-431-01


Nodig voor vier personen


  • 2 witte uien
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 25 gram boter
  • 2 el olijfolie
  • Plm 650 gram runderbraadlapjes (dat zijn twee OKvlees verpakkingen)
  • 1 el bloem
  • 1 1/2 tl gemalen kaneel
  • 1 ½ tl zout
  • Flinke mespunt gemalen nootmuskaat
  • Flink gemalen zwarte peper plm 20 slagen van de molen
  • 1 tl gemalen piment (verkrijgbaar in kruidenschap van de supermarkt)
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 tl gedroogde tijm
  • 1 ½ tl gedroogde munt
  • 1 bouillontablet (rund of groente)
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 250 ml rode fruitige wijn
  • 250 gram gedroogde abrikozen zonder pit, gehalveerd
  OKVLS-december menu jokekopie  
     
 

dot-line-431-01

Zo maak je het:

  • Snipper de uien en de knoflook fijn.
  • Smelt in een braadpan (die eventueel in de oven kan) de boter en de olie.
  • Bak de uien en de knoflook gedurende vijf minuten zachtjes aan.
  • Snij ondertussen het vlees in flinke dobbelstenen. Bestrooi met de bloem.
  • Voeg na vijf minuten het vlees in gedeeltes aan de uien toe en bak rondom bruin.
  • Voeg kaneel, zout, nootmuskaat, het piment en de peper toe en bak even omscheppend mee.
  • Voeg de tomatenpuree, de wijn, het bouillontablet, de abrikozen, de tijm, munt en de laurierblaadjes toe en schep om. Voeg zoveel kokend water toe dat het vlees onder staat.
  • Zet de pan in de oven of op een sudderplaatje en laat minstens twee maar liever langer sudderen. Kijk tussentijds of er nog voldoende vocht is, voeg anders wat kokend water toe.


Lekker met gekookte rijst en sperziebonen of een salade.



Boonappetite.

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040