mandje is leeg
inloggen
 
 top email

Spaans stoofvlees

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Op een morgen in alles vroegte bladerde ik door De smaken van Spanje, het geweldige kookboek van Claudia Roden. Hierin staat en recept voor rundvlees waarvan de foto mij in alle vroegte al deed watertanden. Ik heb mijn eigen draai en interpretatie aan dit recept gegeven en ik noem het Spaans stoofvlees. Het is eigenlijk helemaal niet Spaans; er gaat flink wat port in; dus zou Portugees stoofvlees misschien een betere benaming zijn geweest. Hoe je het ook noemt; dit is zo geweldig lekker dat je vanzelf olé gaat roepen en nogmaals je bordje volschept. Je hebt er heerlijke OKvlees.nl riblapjes (scharrel of biologisch) voor nodig en wat van die lekkere rookspekblokjes die je ook bij OKvlees.nl diepgevroren online kunt bestellen.

Het is even snijden, bakken en roeren maar dan heb je alles meteen al gedaan. Ik zet mijn pan altijd in de oven en ga dan de hele dag mijn gang. Want u weet met sudderen geldt: hoe langer, hoe lekkerder. Naarmate de dag vordert maken mijn gezinsleden steeds meer opmerkingen over de heerlijke geuren die het huis vullen. En dan zo aan het eind van de dag..is het moment daar. Je tilt de pan uit de oven, zet hem op tafel, licht het deksel op en zegt: Olé. En ik garandeer u: dat wordt smullen. Wie geen oven of ovenbestendige braadpan heeft zet de pan gewoon op een laag pitje op een sudderplaatje en roert af en toe. Gaat ook prima. Je kunt het eten met Turks brood, maar ik vind puree gemaakt van een combinatie van zoete en gewone aardappel erg lekker en er mooi bij kleuren.

image.png
dot-line-431-01


Nodig voor vier personen

  • 750 gram riblapjes
  • 1 pakje gerookte spekblokjes
  • Olijfolie
  • 1 rode paprika in blokjes
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 stengel bleekselderij in dunne plakjes
  • 2 worteltjes in halve dunne plakjes
  • 1 prei in dunne halve ringetjes
  • 1 tomaat in kleine stukjes
  • 1 klein blikje tomaten puree
  • 11/2 plak ontbijtkoek
  • 1 bouillonblokje (vlees- of groente)
  • Zout en peper
  • 3 laurierblaadjes
  • 250 ml zoete rode port
  • 250 ml rode fruitige wijn
     
     
 

dot-line-431-01

Bereiding:

Snijd het vlees in flinke dobbelstenen. Laat eventueel vet vooral zitten, dit geeft smaak en kan er desgewenst later vanaf gesneden worden.
Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan en bak het vlees in porties rondom bruin aan. Zet even apart.
Neem een (ovenbestendige) braadpan en verhit een klein scheutje olie bak hierin de spekblokjes zachtjes  uit. Voeg dan de paprika, ui, bleekselderij, wortel, prei toe en bak deze al omscheppend zachtjes aan tot de prei is geslonken. Voeg de tomatenpuree, zout en wat peper toe en bak even mee. Doe de tomaat en het vlees erbij en schep goed door. Verkruimel het bouillonblokje en de ontbijtkoek erboven, doe de laurierblaadjes erbij en schenk de wijn en de port eroverheen. Het vlees moet onderstaan, voeg zo nodig wat kokend water toe.
Zet de pan nu in het midden van de oven  op 120 graden en ga je gang. Ik laat het er de hele dag instaan. Maar minder lang twee-drie uur kan natuurlijk ook, zet in dat geval de oven wat hoger 150 graden. Ook sudderen op een klein pitje kan natuurlijk heel goed; roer in dit geval regelmatig even door.

Schep in een diep bord eet met brood of puree.


Olé.

Afdrukken

EKO-logo EU Organic Logo