01 RECEPTEN

Recepten

Ik heb er om moeten zeuren. Echt. Om varkensgehakt in het assortiment van OKvlees.nl te krijgen. Het duurde even voordat Peter overstag ging, maar nu is er dan heerlijk sappig biologisch varkensgehakt te koop in de online webshop. Ik ben daar heel  blij mee; want varkensgehakt is echt heel lekker. Om te beginnen is het mondgevoel van dit gehakt heel anders, een beetje romig en zacht van smaak.

Sappig, waar ander gehakt nog weleens droog wil worden, is daar bij dit biologische varkensgehakt geen sprake van. Het laat zich heel goed gebruiken voor allerlei gerechten, bijvoorbeeld in de Aziatische keuken waar ze het naar hartenlust gebruiken.

Varkensvlees en dus ook -gehakt heeft misschien een niet zo populair imago. Het zou bijvoorbeeld vet zijn en daar zijn veel mensen bang voor. Ik heb het eens even voor u opgezocht: precies 1 kcal verschil zit er tussen runder- en varkensgehakt. Daarnaast bevat varkensvlees meer van de B vitaminen, waaronder het belangrijke vitamine B12, dan rundergehakt. Alle reden om eens vaker varkensvlees of -gehakt op tafel te zetten.  

Mogelijk trekt het receptje voor mijn heerlijke varkensgehaktballen u over de streep, Ze zijn verslavend lekker en bijzonder eenvoudig om te maken. Heerlijk bij een bordje nasi, bami of rijst. Maar ook bij de borrel, op een broodje of gewoon zo uit het vuistje.


dot-line-431-01


Voor 4 personen, plm 28 balletjes

  • 500 gram biologisch varkensgehakt (dat zijn twee OKvlees.nl verpakkingen)
  • 2 witte boterhammen (gedroogd op een bordje in de vensterbank)
  • 2 el vissaus (Nam Pla) te koop in de grote supermarkt en toko
  • 4 el sweet chilisaus
  • Zout
  • Grof gemalen peper
  • Boter of olie om in te bakken
gehaktballetjes-LRG-1
 
dot-line-431-01

Bereiding:

  • Doe het gehakt in een ruime kom
  • Maal in de keukenmachine het brood tot heel fijn kruim
  • Meng het gehakt met het broodkruim, de vissaus, sweet chilisaus ¾ tl zout of naar smaak en 8 slagen uit de pepermolen. Liefst grof gemalen
  • Maak er balletjes zo groot als een walnoot.

Verhit in een ruime koekenpan de boter of olie en braad de balletjes bruin en gaar. Dat duurt ongeveer 8-10 minuten maar is eenvoudig te controleren. Als de balletjes stevig aanvoelen als u er met de spatel op drukt, dan zijn ze gaar.

Boonappetite.

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040