01 RECEPTEN

Recepten

Een paar jaar geleden mocht ik een keer meekijken en meekoken in de keuken van het restaurantje waar wij zo graag ’s avonds gingen eten. Hier leerde ik stifado maken, een heerlijk stoofgerecht dat bovendien erg licht is. Dat maakt het in combinatie met brood en een salade tot een heerlijk zomers gerecht.

Er gaat kalfsvlees in de stifado, sinds een poosje verkoopt OKvleesnl biologisch kalfsvlees van EKOfields. Het vlees is afkomstig van stiertjes. Je staat er als je een glas melk drinkt of een boterham met kaas eet niet bij stil, maar voor melkproductie moet een koe kalven. De helft van de kalfjes is stier. Stieren kunnen maar een jaar buiten in de wei, daarna is het testosteron te hoog en worden ze vervelend, vallen de koeien en elkaar lastig. Dan gaan ze op stal. De stieren van kalverboer Bart Boon worden biologisch gehouden, hebben een leuk jaar alvorens ze geslacht worden.


dot-line-431-01


Stifado voor vier personen

  • 750 gram kalfspoulet (3 verpakkingen)
  • 650 gram sjalotjes
  • 500 ml rode fruitige wijn (ik gebruik Zuid Afrikaanse)
  • 2 el olijfolie
  • 2tl gemalen komijn
  • 1 tl peperkorrels
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl zout
  • 1 rundvlees of groente bouillonblokje
  • 1 tl suiker
  • 2 flinke kneepjes ketchup (Heinz)
stifado
 
dot-line-431-01

Bereiding:

Zet het ontdooide vlees op met water, zodat het vlees bijna onder staat en breng aan de kook. Laat een uur koken en zet het gas dan uit.
Pel de sjalotjes en kook deze in een andere pan met de rode wijn en een scheut olijfolie 30 minuten.
Voeg het uitgelekte vlees (bewaar het kookvocht) bij de uien en voeg komijn, peperkorrels, laurier, zout, het bouillonblokje, de suiker en de ketchup toe. Breng tegen het kookpunt aan en voeg eventueel wat van het kookvocht toe. Laat een half uurtje (of langer) zachtjes pruttelen. Dien op in diepe borden met flinke stukken Turks brood erbij en een frisse salade.

 

Boonappetite.

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040