mandje is leeg
inloggen
 
 top email

Kip in kersenroomsaus

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Het klinkt misschien een beetje vreemd, kip met kersen. Maar zet je twijfels aan de kant. Want kip met kersen is heerlijk. Wat zeg ik: kiplekker. De combinatie samen met spek, wijn en een vleugje room is erg fijn. Eet het met rijst, of met brood of met een zomerstamppotje. Eigenlijk smaakt het overal bij.

Het seizoen voor kersen loopt van juni tot juli. Maar van dit recept kun je wel het hele jaar genieten, omdat er kersen uit een pot in gaan. En die verse kersen die eet je gewoon lekker zo, uit de hand na het eten.


dot-line-431-01


Kip in kersenroomsaus  voor 4 personen

  • 4 kippenbouten
  • 1 pakje gerookte spekblokjes
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 1 stengel bleekselderij, fijngehakt
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 2 el olijfolie
  • Peper, zout
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 pot kersen op lichte siroop
  • 100 ml rode port 
  • ½ groentebouillonblokje
  • 100 ml slagroom
  • Gehakte peterselie voor de garnering
OKVLS-rijst-kip
 
dot-line-431-01

Bereiding:

Neem bij voorkeur een braadpan die in de oven kan, gebruik anders een vlamverdeler.

* Laat de kersen in een zeef uitlekken en vang het sap op.
* Verhit in een grote braadpan de olijfolie. Fruit hierin de spekblokjes langzaam aan. Voeg dan de ui, knoflook, bleekselderij en gemalen komijn toe. Schep af en toe om en laat zachtjes bakken gedurende 5 minuten.
*Dep de kip droog en wrijf in met peper en wat zout. Bak de kip in de pan met het ui mengsel, rondom aan. Laat een minuut of 5 bakken.
* Neem 225 ml van het opgevangen kersensap en meng dit met de port of wijn. Verwarm dit in de magnetron zodat de kip niet zal schrikken.
* Voeg het verwarmde port-sap mengsel aan de kip toe samen met 150 gram van de uitgelekte kersen, verkruimel het bouillonblokje erover. Schep voorzichtig om.
* Verwarm de oven voor op 220 graden. Zet de pan met het deksel erop in het midden van de oven. Laat 70 minuten braden. Zonder oven: zet de pan op het gas met een vlamverdeler en zorg dat het zachtjes blijft pruttelen.
* Haal na 70 minuten de poten uit de pan en zet even opzij. Roer de aanbaksels met de slagroom los en laat een paar minuten zachtjes inkoken. Doe de poten weer in de pan, warm ze even mee en bestrooi voor het opdienen met peterselie.

Lekker met bijvoorbeeld gegrilde courgette, sla of boontjes.

 

Boonappetite.

Afdrukken

EKO-logo EU Organic Logo