mandje is leeg
inloggen
 
 top email

Dunne krokante speklapjes

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

De vorm van ons eten is vaak heel bepalend voor het mondgevoel en de belevenis daarvan. Persoonlijk vind ik een op normale dikte gesneden speklapje maar zozo, zijn ze echter dun gesneden dan vind ik ze plots onweerstaanbaar lekker. Een dun gesneden speklapje op mijn manier bereid wordt knapperig, licht pittig van smaak, krokant en smaakt vooral naar meer. Veel meer. Ooit had ik een flinke rest en die stond op een bordje voor de volgende dag af te koelen. Toen ik  later die avond het bordje in de koelkast wilde zetten was het bord leeg. We hadden allemaal steeds een stukje genomen tot alles op was. Gek genoeg combineert mijn recept voor krokante speklapjes lekker bij gerechten uit alle windstreken, zowel bij een heerlijke romig stamppotje van andijvie of (als ze er zijn) raapsteeltjes maar ook bij een bordje nasi goreng of bami. Of gewoon zo uit het vuistje, dat is ook helemaal OK.

Speklapjes worden gesneden van buikspek. Zoals het woord spek al aangeeft is dat niet het meest magere deel van het varken. Maar vet is een smaakdrager en mits met mate gegeten helemaal niet ongezond. De bereidingswijze van speklapjes is vetarm, je kunt ze zelfs zonder vetstof in de pan bakken. De speklapjes van OKvlees.nl zijn verkrijgbaar in twee diktes: de gewone speklap die op een dikte van een centimeter wordt afgesneden en het dunne speklapje dat liefst de helft zo dun is.


dot-line-431-01


Onweerstaanbare krokante speklapjes

De hoeveelheid vlees die ik in dit recept geef, lijkt mogelijk wat veel. De ervaring leert dat dit niet zo is.


Benodigdheden
voor vier personen:

  • 700 gram dun gesneden speklapjes (twee OKvlees.nl verpakkingen)
  • 4 afgestreken el Franse mosterd (niet de pittige soort)
  • Peper en zout
  • 2 el ketjap asin (dat is de zoute ketjap)
  • 2 tl Chinees vijf kruiden poeder (supermarkt/toko)
  • 3 el Sesamzaad
  • Roomboter
  • Bakplaat bekleed met bakpapier
speklapjes-LRG
 
dot-line-431-01

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Maak een marinade van mosterd, peper, zout, ketjap en vijfkruiden poeder. Wrijf de speklapjes hier rondom mee in. Verhit een klein klontje boter in een koekenpan en bak de speklapjes in kleine porties om en om bruin aan. Haal ze uit de pan en leg ze op de bakplaat. Als alle speklapjes zijn gebakken, bestrooi ze dan met het sesamzaad en zet ze een richel boeven het midden in de voorverwarmde oven. Bak ze bruin en krokant  af in 10-15 minuten. De exacte tijd is afhankelijk van de gebruikte oven, kijk na tien minuten en bak zo nodig langer. Leg de speklapjes op een schaal en dien op.

Afdrukken

EKO-logo EU Organic Logo