WINKELMANDJE

 x 
Mandje is leeg
OKVLS-recepten-joke-recepten
OKVLS-knife-salie
joke-bnr

Kip met knoflook

Gebruikerswaardering:  / 1

Kent u de verschillen tussen een plofkip en een OKvlees.nl kip? Dat zijn er vele. Waar een plofkip ‘geen’ leven heeft voor hij in de pan belandt, heeft een kip die u in het assortiment van de OKvlees.nl webshop aantreft wel geleefd en nog kipwaardig ook. Naast biologische- en scharrelkip heeft OKvlees.nl ook haantjes in het aanbod: het wat kleinere Haantje de Coq en de grotere Mechelse hoen. Deze haantjes zijn in mijn ogen het lichtende voorbeeld van hoe het kan en zou moeten: de haantjes die anders als eendagskuikens een nare dood sterven, laten scharrelen tot ze volwassen zijn. Kijk dat is niet alleen heel erg OK maar ook nog eens lekker, want als je een goed gevoel over je eten hebt dan proef je dat terug op je bord.

Een ander verschil tussen een plofkip en een OKvlees.nl kip is de prijs. Wie logisch nadenkt begrijpt dat een kip die een beter leven heeft gehad een andere prijs heeft: langer leven en meer ruimte kosten meer geld. Daarom is mijn credo dat als ik kip eet ik hem zo lekker mogelijk klaarmaak en we er echt van genieten. Toen ik een poosje terug het boek Gouden kip, 120 recepten voor elke dag en elk moment van Diana Henry kreeg, zag ik een heleboel lekkere kiprecepten. Ik koos als eerste het recept voor in melk gestoofde kip met laurier en nootmuskaat. En we smulden. Omdat er 10(!) tenen knoflook in dit recept gaan noemde ik het al snel knoflookkip. Sindsdien heb ik, ondanks mijn voornemen om meerdere recepten uit dit boek te gaan maken, alleen en heel vaak deze knoflookkip gemaakt. Omdat hij zo lekker is en omdat slechts een whatsapp berichtje aan mijn uitwonende zoon: ‘We eten knoflookkip’ voldoende is om hem naar huis te lokken. Dat is twee vliegen in een klap.

*Dit recept kunt u uitstekend maken met een Mechelse haan, dat is een echte ‘stoofhaan’ dus bij uitstek geschikt voor dit recept. Neemt u een Haantje de Coq, die kleiner is dan de kippen en Mechelse hoen, verkort u dan de stooftijd met 15-20 minuten. Bij deze kip eten wij rijst (lekker met de intens smakende saus) en een frisse salade en dat is een heerlijk combinatie. De kip gaat na het aanbraden in de oven, dus het is ook nog eens een lekker makkelijk ‘hands free’ recept.

Lees meer...

Super kipburger met wortel en tahinsaus

Gebruikerswaardering:  / 1

We waren met het eten onverwacht met zijn tweeën. Ik had al bedacht om kipburgers te maken, van biologisch OKvlees.nl kippengehakt. Dat wordt gemaakt van sappige kippendijtjes: heerlijk. Van mijn plan week ik niet af, wel van het idee om het voor vier personen te maken. Ik maakte daarom twee supergrote burgers die ik in extra grote pitabroodjes deed en serveerde met een grote salade ernaast. Dat maakte het tot een reuzenmaal. Dat bleef niet zonder gevolgen; mijn man zei tijdens het eten viermaal (niet gelogen) hoe ontzettend lekker hij het vond. Ik genoot van zijn genieten en van mijn eten, want hij had gelijk het was een van de lékkerste burgers die ik ooit at. Ik had fijn geraspte wortel en kokos aan het gehakt toegevoegd en dat gaf het een lekkere bite. Ook maakte ik er een sausje naast dat ik ook erg lekker vond, van tahin (sesampasta) en yoghurt. Mijn man vond dat sausje niet nodig. Daarom moet u ook maar even kijken of u het nodig vindt. Natuurlijk kunt u ook vier kleinere burgers maken, dan eet u geen reuzenmaal maar wel lekker en helemaal OK.

Lees meer...

Vitello Forello

Gebruikerswaardering:  / 1

Deze maand maken we een variatie op het klassieke Italiaanse gerecht Vitello Tonnato; koud vlees met tonijnmayonaise. In plaats van tonijn gebruik ik gerookte forel en dat vind ik nog veel lekkerder dan de tonijnvariant. Traditioneel maakt men dit met kalfsfricandeau, ik wijk daar vanaf door varkensfricandeau te gebruiken. Dit gerecht wordt op kamertemperatuur of gekoeld geserveerd en is daardoor erg geschikt voor de warmere zomermaanden. U kunt het heel goed als hoofdgerecht serveren met wat brood en een frisse salade.

Bovendien, en dat wist u misschien al, kunt u voor forel ook terecht bij OKvlees.nl. Die is afkomstig uit de vijvers van forellenkwekerij het ’t Smallert, een betrouwbaar adres met 110 jaar ervaring, voor vis van goede komaf. Bij mijn Okvlees.nl bestelling, bestel ik ook altijd forel en gerookte filets, lekker én erg handig om in huis te hebben.

De saus die we maken voor over de fricandeau is ook erg lekker op zichzelf, als beleg voor op een toastje, een boterham of onderdeel van een buffet, de fricandeau braden we speciaal voor dit gerecht maar het kan natuurlijk ook heel goed van een restje. En gebraden rosbief of rollade dat kan uiteraard ook. Kortom: u kunt alle heerlijke kanten op met dit recept.

Lees meer...

logo-joke-boon

EKO-logo EU Organic Logo