Weinig bezorgdagen

Normaal bezorgen we van dinsdag tot vrijdag. De komende tijd kunnen we door Koningsdag en Hemelsvaartdag/Bevrijdingsdag maar 1 dag per week leveren: vrijdag 29 april en dinsdag 3 mei. PostNL accepteert geen pakketen en bezorgt niet op de feestdagen.

Vanaf 9 mei is alles gelukkig weer als vanouds. 

WINKELMANDJE

 x 
Mandje is leeg
OKVLS-recepten-joke-recepten
OKVLS-knife-salie
joke-bnr

Braadworst met een heerlijke curry-saus

Gebruikerswaardering:  / 2

Deze maand wil ik het ogenschijnlijk eenvoudige braadworstje eens in het zonnetje zetten. Want braadworstjes, daar is iets bijzonders mee. Bij OKvlees.nl vindt u in de webshop diverse soorten: runderbraadworst; zowel in biologische als gras gevoerde kwaliteit, varkensbraadworst in scharrel of biologische kwaliteit, bbq worst die al heerlijk gekruid is, Chevon braadworst van geitenvlees, lamsworst met Griekse kruiding of de pikante merquez, de royale (300 grams) verse worst van Piggy’s Palace, runderbraadworst van de natuurboeren of tot slot vegetarische bratwurst van de Vegetarische Slager. Ik zou zeggen: voor elke dag van de week kunt u wel een worstje in de webshop vinden.

Braadworstjes zijn ideaal voor op de bbq. Maar stel dat u drie hoog woont, of dat het regent? Dan is bbq-en mogelijk geen optie. Dat is het fijne van braadworst: ook in de pan gebakken of in de grillpan bereid is het heerlijk. Bovendien is een braadworstje zowel ’s winters bij guur weer erg lekker alsook op een zonovergoten warme dag. Bij de warme maaltijd, op een broodje met mosterd, in een salade of wanneer u de worstjes uit het velletje haalt en de vulling als lekker gekruid en net iets grover gedraaid gehakt voor in een pastasaus gebruikt. Kortom de braadworst is een bescheiden, maar zeer getalenteerd, vleesproduct.

Onlangs at ik ergens braadworst met zelfgemaakte currysaus. Dat vond ik zo lekker dat ik het recept meekreeg. Dit recept paste ik geheel naar mijn aard natuurlijk weer een beetje aan en nu deel ik het met u. De saus is ook lekker bij kip, karbonade, of een vegetarisch alternatief. Kortom de ideale saus voor bij de bbq en koekenpan.

Lees meer...

Ham met honing mosterdsaus

Gebruikerswaardering:  / 1

Wat was ik blij toen ik een poosje geleden beenhammetjes in de webshop van OKvlees.nl aantrof. Ik ben namelijk dól op ham. Lekkere ham vind ik nu echt een schoolvoorbeeld van een allemansvriend. Zowel koud als warm is ham lekker, op een boterham of broodje, in een salade of slaatje, in een soep of als begeleider van een warme maaltijd of koude schotel. Met of zonder een begeleidende saus, alles kan. Als het eenmaal weer mooi weer is dan is ham ook een fijn onderdeel van een picknick. Kortom wij gaan deze maand aan de slag met beenham. De beenham van OKvlees.nl is van biologische kwaliteit en al voorgegaard, slechts dertig minuten opwarmen in water van 90 graden is voldoende. Dus deze ham klaarmaken kan iedereen die water koken kan. De saus die ik bij deze ham heb bedacht is heerlijk romig en ondanks dat niet vet. Ik vind het een fijn gerecht voor Pasen, als variatie op het meer traditionele lam met muntsaus. Mocht u een restje over hebben: een pistoletje met even opgewarmde ham en saus is erg lekker, of snij de ham in blokjes en maak er een ouderwets macaronischoteltje van.

Maar nu: bind u schortje voor en ga aan de slag.

Lees meer...

Cassoulet

Gebruikerswaardering:  / 2

In de winter hebben we vooral behoefte aan eten dat behaaglijk, voedzaam, verwarmend én verzadigend is. Een gerecht dat je in de oven bereid heeft als voordeel dat de oven ook nog eens als een soort kacheltje fungeert. Cassoulet is een heerlijk, stevig en voedzaam stoofgerecht van bonen en varkensvlees en daarvoor heeft OKvlees.nl alles in huis. Of u nu scharrel- of liever biologisch varkensvlees eet, of vlees van bijzondere afkomst zoals Piggy’s palace of het Vair varkenshuis, aan u de keus. 

Ieder land kent wel een of meerdere versies van een bonenstoofpot. In Spanje de Cocido Madrileno met kikkererwten, in Italië de Cassoeuala, in Griekenland de Gigantes Plaki sto Forno, in de Verenigde Staten Boston Baked Beans en in Brazillië de Feijoada. Het kenmerk van bijna al deze schotels is dat ze door de combinatie van bonen en (varkens)vlees bijzonder voedzaam zijn en een langdurige bereiding in de oven kennen. Van oudsher diende dit het gemak en de behoefte: de schotel werd gaar terwijl men zich aan de zondagsrust hield, of aan het werk was. De vaak zware lichamelijke arbeid vereiste voedzaam eten. Cassoulet is een klassieke Zuid Franse bonenstoofschotel, waarvan de plaatsen Castelnaudary, Carcassonne en Toulouse strijden om wie de uitvinder is. Er zijn dan ook meerdere versies van dit winterse gerecht in omloop, met of zonder tomaat, met of zonder lamsvlees. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze witte bonen, kruiden waaronder laurier en tijm, (veel) varkensvlees en spek en soms gekonfijte eendenbout bevatten. De stoofpot wordt bereid in een cassole, een aardewerken schaal waarin de cassoulet van oudsher ook wordt bereid. De traditionele bereiding van cassoulet vraagt tijd, veel tijd, de schotel dient 6-7 uur in de oven te staan. Aan de bovenkant vormt zich en korstje dat volgen de traditie 7-8 keer (ook daar verschillen de meningen over) doorgebroken moet worden met een spatel en door de schotel geschept moet worden. Men eet er traditioneel alleen wat brood bij.

Ik maak een snellere en lichtere versie van deze klassieker, die heerlijk intens van smaak is. Mijn versie bevat kievitsbonen, wat de Nederlandse variant is van de Italiaanse Borlotti en de Zuid Amerikaanse Pinto boon. De kievitsboon heeft zijn naam te danken aan zijn kleur en tekening die doet denken aan een kievitsei. De spikkels verdwijnen na het koken en de smaak is zacht en verfijnder dan die van de gewone bruine boon. Kievitsbonen, zo is uit onderzoek gebleken, zouden het cholesterol helpen verlagen. En dat is natuurlijk mooi meegenomen in een schotel waar behoorlijk veel varkensvlees in voorkomt. (Het recept voor deze cassoulet is afkomstig uit mijn kookboek Bonen! uitgeverij Carrera en nu overal te koop.)

Lees meer...

logo-joke-boon

EKO-logo EU Organic Logo