WINKELMANDJE

 x 
Mandje is leeg
OKVLS-recepten-joke-recepten
OKVLS-knife-salie
joke-bnr

Recept voor malse OKvlees braad- of riblapjes

Gebruikerswaardering:  / 3

Ik weet niet of u dat ook heeft; een enorme liefde voor sudderen. Voor mij heeft sudderen het allemaal: nostalgie (alhoewel ik geen petroleum-oliestelletje heb), warmte (zo’n pan op het gas of in de oven geeft warmte af), knus (mijn gezin dat telkens zegt: wat ruikt het lekker), verheugen (de hele dag weet ik wat er gaat komen). gemak (even werk en dan geen omkijken naar), veelzijdig (je kunt stoofpotjes maar ook gewoon ouderwets draadjesvlees maken, bovendien is sudderen vooral: heerlijk.

Ik gebruik voor mijn suddergerechten OKvlees.nl riblappen of magere braadlappen. Die zijn allebei erg fijn en worden zacht en mals na het stoven. Nu doen die magere runderlapjes van OKvlees.nl hun naam beslist eer aan: ze zijn mager. Als je het vlees na het ontdooien ziet, lijkt het wel biefstuk zo’n mooi stukje vlees ligt er. Ook als je het snijdt (bijvoorbeeld voor een stoofpotje) dan voel je hoe mals het is. Nu heeft mager vlees één nadeel: als je het stooft kan het, door de afwezigheid van vet, wat droog worden. Daar heb ik wat op gevonden. Ik had zin in een pan ouderwets draadjesvlees met rodekool en kruimige aardappelen. Om het vlees te behoeden tegen droog worden na het stoven heb ik het eerst een nachtje gemarineerd in wijn met kruiderij. Als je daarna het vlees braadt en in de marinade gaar laat worden, krijg je een uiterst smakelijk en vooral mals resultaat. Dat komt door de zuren in de wijn, die doen iets met de eiwitten. De scheikundigen onder u kunnen dat vast veel beter vertellen.

U leest het goed, in het suddervocht gaat ook een lepel jam. Bosbessenjam; dat zorgt voor een fijne smaak.

Nu aan de slag. Begin de dag ervoor door het vlees die morgen uit de vriezer te halen om langzaam te ontdooien. ’s Avonds zet u de braadlapjes dan in de marinade die u als volgt maakt:

Lees meer...

Kip pekelen, dat is lekker

Gebruikerswaardering:  / 3

Van oudsher is het zouten van vlees om het langer te kunnen bewaren een beproefde methode. Iedereen kent wel het droog gezouten vlees zoals bacon, ontbijtspek en rauwe ham. Nat pekelen, waarin de pekel opgelost wordt in water, is een manier die ervoor zorgt dat vlees mals en sappig wordt. Daarnaast geeft het een fijne intense smaak aan het vlees. Je hoeft na het pekelen niet zoveel meer toe te voegen.

OKvlees.nl verkoopt het uiterst sympathieke initiatief ‘Haantje de Coq’; dat zijn haantjes van legrassen die anders vergast zouden worden en nu een poos in leven gelaten worden. Ze zijn kleiner en lijken op een poussin of piepkuiken. Het zijn heerlijke tweepersoonskippetjes. Het vlees van een haantje is iets donkerder en voller van smaak, ook is het vlees wat steviger. Ik pekelde dit haantje en daar werd het uiterst mals en sappig van. Deze pekelmethode kunt u natuurlijk ook op zo’n andere kip van OKvlees.nl toe passen.

De natte pekelmethode, het doel is om een bad te creëren van zout water met daarin wat suiker (en eventueel wat kruiden) waardoor de kip als het ware het zout in zich trekt. Zout heeft de eigenschap om vocht vast te houden. De tijd waarin u de kip in het pekelbad legt hangt af van het gewicht van de kip. Te lang pekelen geeft een te zout en daarmee een oneetbaar resultaat. Het zout dringt in het vlees en laat zich niet meer afspoelen. Daarom is het handig om per 500 gram gewicht 2 uur te pekelen. Per liter water neemt u 50 gram zout en 25 gram suiker. U moet dus even de verpakking van de OKvlees.nl kip bekijken om het gewicht bekijken en een kleine rekensom maken. En dan nu aan de slag!

Lees meer...

Pulled Pork : het meest stressvrije stuk vlees

Gebruikerswaardering:  / 3

Ja u leest het goed: stressvrij vlees. Dat moet ik u natuurlijk even uitleggen. Het vlees van OKvlees.nl is van dieren die een zo dierwaardig mogelijk bestaan hebben gehad: lekker voer, frisse lucht en voldoende ruimte. Die niet over al te grote afstanden vervoerd worden als ze aan de laatste rit beginnen. Daarna mogen ze eerst tot rust komen. Wat dan volgt is minder leuk, maar wel een noodzakelijke stap om op uiteindelijk op uw bord te komen.

Maar er is nog een andere verklaring van het woord stressvrij in dit geval, en daar doel ik op: het grote gemak waarmee u een groot stuk vlees (dus voor meerdere eters) op tafel tovert: namelijk volledig handsfree. Dat wil zeggen u masseert een heerlijk kruidenmengsel in het vlees, laat dat een poosje intrekken en schuift het dan in de oven, waar u het gedurende 4-5 uur in laat staan. In die tussentijd doet u allerlei leuke of zinvolle dingen. (Geheime tip: ik doe tijdens het bakproces een aantal keer de ovendeur open en weer dicht. Zo verspreidt zich een heelrijke geur in huis die mijn gezinsleden het idee geeft dat ik er echt veel werk van maak.)

Pulled pork is langzaam bereidde varkensnek aan een stuk, zonder bot. Als het vlees uren in de oven heeft staan garen breekt hét moment aan: het pulled gedeelte (oftwel het uit elkaar trekken van het gare vlees tot draadjes). Daarvoor kunt u uw man vragen, het is namelijk een variant op vader snijdt het vlees. Of u doet het lekker zelf. Bind een schort voor, stroop de mouwen op, pak twee grote vorken en trek het vlees uit elkaar tot er een berg uit elkaar getrokken overheerlijk sappig draadjesvlees is ontstaan.

Ik meng het vlees met het braadvocht en serveer er (oven)gebakken aardappelen, brood, koolsalade en tzatziki (yoghurt met komkommer) naast. Appelmoes is er ook erg lekker bij. Kortom een feestmaal voor als u gasten krijgt. Mocht er wat overblijven: koud is het vlees ook heerlijk door een salade, op brood of tot kroketjes verwerkt.

Lees meer...

logo-joke-boon

EKO-logoscharrel-rund-logoscharrel-varken-logoscharrel-varken-logo