mandje is leeg
inloggen
 
 top email

Joke's recepten

Lauwwarme salade van gans en krokante linzen

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Bij het woord salade zullen veel mensen aan zomerse dagen denken. Toch is een salade ook op een gure, winderige en regenachtige herfstdag heel fijn om te eten. Deze maand geef ik u het recept voor een lauwwarme salade van gekonfijte gans en krokante linzen. Een heel fijne en verrassende combinatie.

In de webshop van OKvlees.nl kunt u kiezen uit een aantal producten van gans. Het eten van gans dat kennen en doen we in Nederland bijna niet. Ganzen kennen we uit sprookjes en uit de verhalen over overlast en schade die deze dieren rond Schiphol en in natuurgebieden veroorzaken. De gans werd op deze manier een ‘plaagbeest’ genoemd. Er is veel over te doen geweest hoe deze overlast, en bij Schiphol ook het gevaar, aan te pakken. Nu mogen ze op gecontroleerde wijze bejaagd worden. Omdat wij in Nederland weinig gans eten worden de dieren veelal vernietigd. En dat is in mijn ogen pure verspilling. Als je een dier doodt, eer het dan door het op te eten. Dat gaan we in dit recept doen.

In de webshop van OKvlees.nl treft u verschillende ‘gansproducten’ De ganzen zijn geschoten door jagers in de Nederlandse polders. Dit alles wordt streng gecontroleerd en het vlees wordt betrokken van jagers die Hollands Wild kent. Hier kunt u er meer over lezen. 

Deze maand een recept van een heerlijke lauwwarme salade van gekonfijte ganzenbout. Konfijten is het langzaam garen van de bouten op lage temperatuur in olie of vet. De ganzenbout wordt hierdoor heerlijk mals en fijn van smaak. Linzen die je eerst kookt en daarna bakt worden lekker krokant en gaan voor een lekker smaakaccentje door de salade die u zo op tafel tovert. Ik gaf er gesmoorde groene kool bij, maar geroosterde pompoen, zoete aardappelpuree of gekookte worteltjes ernaast zijn ook een fijne combinatie.

Lees meer

Schnitzel 2.0

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Toen mijn – inmiddels volwassen – kinderen nog klein waren aten wij geregeld schnitzels. Zelf gepaneerde schnitzels om precies te zijn. Dat had een heleboel redenen. Een daarvan was dat mijn kinderen dat heel erg lekker vonden, een tweede was een meer persoonlijke. Soms, zo aan het eind van de dag, was ik het opvoeden in combinatie met werken en de rest van het moderne leven een beetje zat. Mijn kinderen waren vaak aan het eind van de dag ook niet op hun best dus u begrijpt: irritatie alom. Schnitzels maken is in dat geval heel erg heilzaam en bijna meditatief heb ik gemerkt. Neem een lapje varkensschnitzel, of kipfilet (de OKvlees.nl webshop heeft ruime keus) leg dat tussen een flink stuk plastic folie. Neem vervolgens een middelzware steelpan en sla. Deel die schnitzel een paar ferme klappen uit en voel wat het met u doet: volkomen beheerst zit u even later aan tafel. Dat is ontladen in optima forma.

Nu mijn kinderen groot zijn biedt het leven weer andere uitdagingen. Daarom is het tijd voor een nieuwe versie van de schnitzel, een 2.0 versie. Schnitzel in reepjes, in een romige saus met druiven, hetgeen mogelijk vreemd klinkt maar heerlijk smaakt. Druiven zijn tegenwoordig het hele jaar verkrijgbaar, dus u hoeft niet te wachten tot het oogstseizoen dat zo eind augustus begint. Het gerecht is heerlijk met rijst, pasta of zoals ik doe met gekookte boekweit, te koop bij de natuurvoedingswinkel. Geef er een salade bij die fris zuur is aangemaakt als tegenwicht voor het romige karakter van de saus. Daarom pak uw schortje en ga aan de slag. Boonappetit!

Lees meer

Boboti

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Ik heb op deze plaats al eerder mijn passie voor gehakt met u gedeeld. Het –in mijn ogen – meest veelzijdige vlees dat er is én voor elk wat wils. Wie het mager wil kiest rund of kip, wie van romig en wat vetter houdt kiest varkens- of lamsgehakt, en wie niet kan kiezen neemt half om half gehakt. In de webshop van OKvlees vindt u een ruim assortiment; scharrel, biologisch en bij de rundervariant ook grasgevoerd.

Als u gekozen hebt kunt u er vervolgens alle kanten en winstreken mee op. Zoals Bobotie, een heerlijk gerecht uit de Zuid Afrikaanse keuken dat in de oven wordt gebakken en bestaat uit gehakt met kruiden en een laagje van melk met ei. Dit gerecht wordt, vergelijkbaar met onze erwtensoep, als traditioneel Zuid Afrikaans beschouwd. Het heeft echter Nederlandse wortels en is met de VOC-schepen die de Kaap aandeden in Zuid Afrika terechtgekomen. Uit oude geschriften blijkt dat de Nederlanders in die tijd al wisten hoe je een kerrievleesschotel moest bereiden. Het is een gerecht waarvan je, als je al genoeg hebt gegeten, steeds nog een beetje van opschept. Omdat het zo geweldig lekker is. Met gekookte sperziebonen ernaast een mooi, kleurrijk en geweldig gerecht voor een zomeravond buiten of een winteravond binnen. Ik geef toe, de ingrediëntenlijst is langer dan u van mij gewend bent. Toch staat er niks tussen dat u niet vaker zult gebruiken, het meeste heeft u mogelijk al in huis. Tip: zet alles van tevoren klaar, dan staat het gerecht voor u het weet in de oven.

Lees meer

EKO-logo EU Organic Logo