WINKELMANDJE

 x 
Mandje is leeg
OKVLS-recepten-joke-recepten
OKVLS-knife-salie
joke-bnr

Ouderwetsch lekkere bruine bonensoep

Gebruikerswaardering:  / 1

In de winter, als het koud is, heb je behoefte aan stevige en voedzame kost. Nu lijkt het of de winters langzaam warmer worden. Op het moment dat ik dit schrijf wordt er in de noordelijke provincies van ons land op straat geschaatst om dat het zo enorm ijzelt. We weten aan het begin van de winter dus niet wat ons nog te wachten staat. Deze soep, een familierecept dat al heel erg lang in grote pannen gekookt wordt, is een winters voedzaam recept uit de tijd dat winters nog écht koud waren. De soep is rijk gevuld met bonen, gort en vlees. De bouillon wordt onder andere van ossenstaart getrokken. En dat past prima in het ‘nose to tail’ principe, waarbij we alles van het dier gebruiken. OKvlees.nl heeft natuurlijk alles in huis om deze soep te maken.

Mijn moeder kookt al zo lang ik me kan heugen enórme pannen soep. En daar deelt ze royaal van uit. Nog steeds als ze deze soep maakt, belt ze op om te zeggen dat er een pannetje voor me klaarstaat. Heerlijk, deze soep is een echte maaltijd en voor mij synoniem aan geborgen zijn. De hoeveelheden van dit recept zijn voor zo’n enorme pan bedoeld. Geef een pannetje weg of vries een deel in. Want een soep als deze is de volgende dag(en) nog lekkerder. Ik nam dit recept op in mijn kookboek Bonen! en Peter Kolster werd meteen enthousiast toen hij het recept las. Daarom deel ik het deze maand met u. Eet er maar lekker van!

Lees meer...

Lekker OK met de feestdagen

Gebruikerswaardering:  / 1

De decembermaand met alle feestmomenten is voor veel mensen ook een stressvolle periode. We moeten zoveel (van onszelf) deze maand. Tijdens de feestdagen willen we extra feestelijk en met meerdere gangen eten, komen er gasten en dan moet het huis ook nog in kerstsfeer gebracht worden. Het kán natuurlijk ook anders. U kunt deze kerst heel erg relaxt en volledig OK doorbrengen. Natuurlijk door iets uit het zeer ruime aanbod van OKvleesnl te kiezen of door het over een géheel andere boeg te gooien: serveer hapjes. Maak bijvoorbeeld deze schotel met verrassende hapjes die u maakt met de vleeswaren van OKvleesnl. Dan bent u niet alleen zo klaar, u zet ook eens iets anders dan gebruikelijk op tafel. Met lekker grof brood, wat boerenboter en een soepje of salade heeft u een heerlijke stressloze kerst. En daar waren de kerstdagen voor bedoeld. Ik wens u smakelijke, vredige kerstdagen waarbij u zich vooral OK zult voelen.

Het assortiment vleeswaren in de webshop van OKvleesnl wordt steeds uitgebreider. Ik koos lekkere paté, pancetta en rookvlees. En daar maak je in korte tijd iets lekkers mee. Ik geef de drie receptjes na elkaar.

Boonappetite!

Lees meer...

Lamsboutschijven, zachtjes gestoofd

Gebruikerswaardering:  / 2

Lang voordat OKvlees.nl een start maakte was Peter Kolster actief op Twitter. Hier poneerde hij allerlei stellingen of stelde hij vragen over vlees en dierenwelzijn. Altijd was hij daarbij bereid om vragen te beantwoorden en in discussie te gaan. Zo heb ik Peter leren kennen, omdat ik met hem in gesprek kwam over de toen heersende discussie rond het verdoofd/onverdoofd halal slachten. Ik heb daar een nogal stellige mening over en Peter bleek het op dat punt met mij eens te zijn. Ook mijn andere vragen, die altijd over dierenwelzijn gingen, beantwoordde Peter naar eer en geweten. Hierdoor kreeg ik vertrouwen in zijn visie en in OKvlees.nl. Toen de webshop eenmaal een gegeven was, ging ik met hem langs de boeren om te zien of het geen mooie praatjes waren. Ook hier mocht ik vragen wat ik wilde en kreeg ik eerlijk antwoord. Toen Okvlees.nl geiten- en weer wat later lamsvlees ging verkopen trok ik weer aan de bel. Hoe werd dat geslacht? Halal? Weer kreeg ik eerlijk antwoord, hoewel dit keer licht gepikeerd: ik wist toch hoe Peter daarover dacht? Nou dan.

Op de homepage van OKvlees.nl vindt u het kopje blogoverzichten. Eentje daarvan luidt: wanneer komt dat lamsvlees nou? Als je dat blog leest komt de sympathieke houding van OKvlees.nl als vanzelf naar voren. Geen commercieel geblaat, geen loze kreten of dikdoenerij, OKvlees.nl is gewoon helemaal oké.

In de webshop kunt u bij Bijzonder OK lamsvlees vinden. Dit lamsvlees is van een bijzonder schapenras: het Friese Melkschaap. Deze schapen worden gehouden op de Ouwendorperhoeve in Garderen waar men dierenwelzijn heel hoog in het vaandel heeft staan. Of zoals de boerin het zelf zegt als ze in het weiland tussen haar schapen loopt: ‘Ik moet er blij van worden. Dit wordt met name bepaald door het gedrag van de dieren te observeren: zijn ze op hun gemak, voelen ze zich goed in de groep, bewegen ze zich gemakkelijk en nemen ze de ruimte die ze krijgen, zien ze er stralend uit en zijn ze net zo blij om mij te zien als ik hen. Respect voor het dier, aandacht voor de kudde als geheel, maar ook door de kleinschalige manier van werken voor de individuele behoeften van het schaap.’

Dat leek me reden genoeg om met de lamsboutschijven eens een fijn gerecht te maken. Lamsboutschijven zijn plakken gesneden van de bout, met een stukje bot erin, dat geeft een fijne smaak. Ik stoofde ze langzaam gaar in een saus met kruiden, tomaat en een vleugje zoet: abrikoosjes en wat sinaasappelsap. Het gerecht is genoeg voor zes personen of om twee dagen van te eten, dat is ook fijn. Ik at er gestoomde couscous en een spinaziesalade bij, maar brood om de saus mee op te dippen of een kruimig aardappeltje is ook helemaal OK.

Pak een flinke pan, bind uw schortje voor en aan de slag.

Lees meer...

logo-joke-boon

EKO-logoscharrel-rund-logoscharrel-varken-logoscharrel-varken-logo