mandje is leeg
inloggen
 
 top email

Joke's recepten

Vrolijke salade van rijst en gans

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Deze vrolijk gekleurde salade is een maaltijd op zich of een perfect onderdeel voor een buffet. Gans eten, dat kennen we bijna niet in Nederland. Gans kennen we uit sprookjes en uit de verhalen over overlast en schade die deze dieren rond Schiphol en in natuurgebieden veroorzaken. De gans werd op deze manier een ‘plaagbeest’ genoemd. Er is veel over te doen geweest hoe deze overlast, en bij Schiphol ook gevaar, aan te pakken. Nu mogen ze op gecontroleerde wijze bejaagd worden. Omdat wij in Nederland weinig gans eten worden de dieren veelal vernietigd. En dat is in mijn ogen pure verspilling. Als je een dier doodt, eer het dan door het op te eten. Dat gaan we in dit recept doen.

In de webshop van OKvlees.nl treft u verschillende ‘gansproducten’ van Hollands Wild aan. De ganzen zijn geschoten door jagers in de Nederlandse polders. Dit alles wordt streng gecontroleerd en het vlees wordt betrokken van jagers die Hollands Wild kent. Hier kunt u er meer over lezen.  De gerookte filet van ganzenborst is diep rood van kleur. Het is mager en erg smaakvol vlees dat u met een scherp mes in mooie plakjes of blokjes kunt snijden.

Pak u schortje en ga aan de slag!

Lees meer

Oosterse shortrib (om je vingers bij op te eten..)

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Shortrib is een deel van het rund dat weinig mensen kennen. Wel als riblappen die ervan gesneden worden, maar niet aan één stuk met het bot eraan. Het zijn als het ware spareribs van het rund. Shortrib moet langzaam gegaard worden en daarvoor is de oven natuurlijk heel erg geschikt. Eenmaal gaar valt het vlees vanzelf van het bot. En dan wacht er een wérkelijk heerlijk mals en smakelijk stukje vlees.

In de webshop van OKvlees.nl vindt u biologische shortrib van 1000 gram. Dat is vlees aan een stuk een beetje dooraderd, net zoals een riblap, met een groot bot eraan. Wij waren met zijn tweeën en ik dacht voor twee dagen te koken. U begrijpt het mogelijk al…wij aten gewoon alles op dag één op. Het vraagt wat voorbereiding en oventijd om dit recept te maken, maar het is beslist die moeite heel erg waard. Het vlees moet gemarineerd worden; het fijne van de OKvlees.nl verpakking is dat de zak zó stevig is dat je de marinade gewoon in de verpakking bij het vlees kunt gieten. Deze Vietnamese pepermarinade kunt u – heel makkelijk – al eerder maken. Hij blijft lang (een paar maanden) goed in de koelkast. U maakt meer marinade dan nodig; maar u kunt die overal voor gebruiken: over kip, vis of een paar lepels van de marinade door roergebakken groenten.

Begin de dag van tevoren door het vlees uit de vriezer te halen en te laten ontdooien. ’s Avonds giet u de marinade bij het vlees in de verpakking, zet het in de koelkast en de volgende dag maakt u het verder klaar.

Lees meer

Spaanse vleugeltjes

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Deze aprilmaand krijgt vleugeltjes. Kipvleugeltjes wel te verstaan. Met kipvleugeltjes is iets bijzonders aan de hand: het is een relatief goedkoop stukje kip, je kunt er heel veel mee en toch maken niet zoveel mensen ze zelf klaar. En dat is ontstellend jammer, want juist kipvleugels lenen zich voor de lekkerste gerechten én je kunt ze altijd op tafel zetten. Kipvleugels worden ook wel tv-sticks genoemd. Dat is omdat ze zo lekker wegkluiven als snack maar ook bij de hoofdmaaltijd, de bbq, de borrel of als onderdeel van een tapas of mezze maaltijd. OKvlees.nl heeft zowel scharrel- als biologische kipvleugeltjes in de webshop.

Ik verbaas me er soms over hoe ogenschijnlijk eenvoudige ingrediënten als ze samen komen een meer dan geweldig recept kunnen vormen, waarin het eindresultaat meer is dan de som der delen. Dat is zo met het recept dat ik u deze maand voorschotel, afkomstig uit Basque, een Spaans kookboek geschreven door José Pizarro. Het is eigenlijk een tapas of pinxto: een klein hapje voor bij een drankje. Ik kan u verzekeren, hier lust je een bord vol van (!) dus we maken er een hoofdmaaltijd van. Een frisse salade erbij en u bent een gevleugeld mens. Schortje voor en aan de slag.

Begin ruim van tevoren, de kipvleugels moeten marineren, minstens 4 uur maar langer mag ook.

Lees meer

EKO-logo EU Organic Logo