WINKELMANDJE

 x 
Mandje is leeg
OKVLS-recepten-joke-recepten
OKVLS-knife-salie
joke-bnr

Speklapjesschotel

Gebruikerswaardering:  / 1

U heeft er vast in min of meerdere mate over gelezen: voedseltrends. Telkens wordt ons voorgehouden wat we wel of juist helemaal niet moeten eten om zo gezond mogelijk te blijven. Wat er allemaal verboden is dat wisselt nogal eens. Ook het eten van vlees komt hierbij ter sprake. Vooral varkensvlees heeft jarenlang onder vuur gelegen, je cholesterol zou er schrikbarend van stijgen om maar een van de nadelen te noemen. Nu lees ik recent in allerlei gerenommeerde dagbladen en nieuwssites dat vet ten onrecht als ongezond wordt beschouwd. Vet, zo is gebleken, is helemaal niet zo slecht als jarenlang gedacht en beweerd is. Nu moet ik u bekennen dat ik altijd gewoon heb gegeten wat ik lekker vind. Vet beschouw ik als een smaakdrager en als essentieel onderdeel van mijn voeding. Vlees moet vet bevatten; dat geeft smaak en een malse structuur. En van varkensvlees ben ik groot fan. Niets zo lekker als uitgebakken spekjes: een simpele salade, een pastasaus, een puree of stamppot, alles wordt er gewoon zo veel lekkerder van. Gelukkig is er op het gebied van varkensvlees veel te koop bij OKvlees.nl, en alles in fijne scharrel- of biologische kwaliteit. Er is naast het gewone aanbod ook nog het assortiment dat te vinden is onder het kopje Bijzonder OK. Daar vindt u Piggy’s Palace en het vlees van Vair Varkenshuis. Van allebei ben ik groot liefhebber, want het vlees is heel erg mals en smakelijk. Ik maak deze maand met speklapjes een heerlijke ovenschotel die nog een beetje naar de zomer smaakt. Aardappeltjes, ui, speklapjes en tomaatjes. Als u ze kunt vinden, op de markt of in de supermarkt, neem dan van die kleine tomaatjes die soms nog aan een trosje zitten. Vindt u die niet: snij dan gewone tomaten in kwarten. Het kan allemaal en zorgt voor een heerlijk gerecht. Stroop uw mouwen op, bindt een schortje voor en aan de slag!

Lees meer...

Wiener Schnitzel in een nieuw jasje

Gebruikerswaardering:  / 5

Een schnitzel is een dun stukje vlees van kalf, varken of kip. Daarbij is vooral de schnitzel uit Oostenrijk bekend als wienerschnitzel. Wie wel eens in Oostenrijk op zomer- of wintersportvakantie is geweest. zal daar mogelijk een schnitzel besteld hebben: een bord vullend groot, dun gepaneerd stukje vlees dat op zich al een maaltijd is. Ik kan me mijn eerste schnitzel in Oostenrijk nóg heugen: zo lekker. De wienerschnitzel is momenteel bezig aan een soort comeback. Niet dat hij echt weg geweest is, maar de laatste tijd staat hij wat meer in de schijnwerpers. Dat is in mijn ogen terecht.

Bij OKvlees.nl vindt u in de webshop verschillende soorten ongepaneerde schnitzels: de varkensschnitzel, scharrel of biologisch of van het Vair Varkenshuis, kipfilet die u zelf platter kunt slaan en kalfsschnitzel. De échte Wienerschnitzel wordt traditioneel van mager kalfsvlees van de fricandeau gemaakt. Het vlees wordt heel plat geslagen, vervolgens met meel, ei en paneermeel gepaneerd en in een laag olie of reuzel gebakken en geserveerd met een schijfje citroen. De paneerlaag die een heerlijk korstje na het bakken vormt, geeft het gerecht een heerlijke smaak. Dat is meteen ook nog een reden om bij OKvlees.nl te kopen. Bij supermarkten verhult deze paneerlaag vaak een goedkopere en mindere soort vlees. Omdat OKvlees.nl ongepaneerde schnitzels verkoopt gaan we lekker zelf aan het paneren. Ik koos varkensschnitzels van het Vair Varkenshuis maar voelt u zich vooral vrij om dat soort vlees te nemen dat u lekker vindt. In het geval van kipfilet neemt u een enkele kipfilet, legt u deze tussen twee velletjes plastic folie en ‘leeft u zich daarna even lekker uit’ door de filet plat te slaan. Ik zal dat ‘uitleven’ even uitleggen. Toen mijn kinderen klein waren was het rond etenstijd vaak druk en hectisch. En soms was ik aan het eind van de dag weleens wat geïrriteerd. Dan maakte ik bij voorkeur schnitzels. Ik nam een zware steelpan en mepte mijn dag van me af door driftig op het tussen plastic velletjes gelegen vlees te meppen, dat daardoor erg mooi plat en dun werd. Ik maakte de heerlijke schnitzels waardoor iedereen aan tafel weer helemaal tevreden werd. En ik inmiddels weer mijn kalme zelf.

Van schnitzels bestaan naast de Wienerschnitzel vele varianten. De schnitzel Wiener Art, dat is een gepaneerde varkensschnitzel, de Zigeunerschnitzel met paprika gekruid, de Jägerschnitzel overgoten met een saus van champignons, de Roomschnitzel met een witte roomsaus en de hamburger schnitzel met een spiegelei. Ik voeg daar mijn variant aan toe: de amandelschnitzel. Schnitzel gepaneerd met amandel, dat geeft een heerlijk knapperig notenlaagje. Bijkomend voordeel is dat het amandelkorstje tijdens het bakken veel minder vet opzuigt dan paneermeel. Ik gebruik varkensvlees, maar voel je vrij om een andere soort te gebruiken, als het maar een dun, mals stukje vlees is. Wie niet van noten houdt, neemt gewoon paneermeel en volgt verder het recept.

Nu aan de slag.

Lees meer...

Baconvink met appel

Gebruikerswaardering:  / 3

Een stukje vlees dat snel klaar is door een korte bereidingstijd noemen we gemakshalve: snel-klaar-vlees. Ook bij OKvlees.nl vindt u hiervan een ruim assortiment in de webshop. Zoals het vertrouwde tartaartje, lekker gekruide hamburgers, de grover gemalen beefburger, braadworsten, shoarma of een al voorgegaarde gekruide drumstick. Mijn persoonlijke favorieten zijn, naast het tartaartje, de satéstokjes en slavinken. Ik ben dol op de combinatie van varkensgehakt en zout spek, dat knapperig wordt tijdens het bakken.

Nu is er niks mis met kant en klaar gemak, maar een zelfgemaakte variant op de vertrouwde slavink zorgde toch laatst voor een geluksmomentje. Mijn eigen baconvinkjes. Ik had van biologisch varkensgehakt en bacon samen met wat frisse appel en een heerlijke kerriekruidenmix, vadouvan genaamd, een écht heerlijk gerecht gemaakt. En wat heel prettig is: ook deze zelfgemaakte vinken kunt u natuurlijk van tevoren maken, zodat u op het moment zelf uw eigen snelklaarvlees uit uw koelkast tovert.

De vinkjes gaan vergezeld van een romige, kruidige saus met kleine stukjes appel. Dat zorgt voor een fris en heerlijk smaakaccent dat ook tijdens warme dagen erg lekker smaakt. Je kunt er een simpele frisse salade naast maken en wat lekker (Turks) brood bij geven, om de saus mee op te dippen. Het is ondanks zijn eenvoud een feestelijk gerecht, dat zich erg goed leent om voor grotere gezelschappen te maken. Of doe zoals wij dat deden: eet gewoon een vier persoons portie met zijn tweeën op.

Lees meer...

logo-joke-boon

EKO-logoscharrel-rund-logoscharrel-varken-logoscharrel-varken-logo