WINKELMANDJE

 x 
Mandje is leeg
OKVLS-recepten-joke-recepten
OKVLS-knife-salie
joke-bnr

Toverballen

Gebruikerswaardering:  / 1

Het recept van deze maand heb ik toverballen genoemd, naar het snoepje dat mij als kind zo fascineerde. Zo’n toverbal was uit verschillende laagjes opgebouwd en binnenin zat een verrassende kern. In mijn tovergehaktballen is de buitenste laag knapperig pancetta, dan volgen twee sappige gehaktsoorten: kip- en varkensgehakt en binnenin zit een klein gekookt kwarteleitje.

 In de webshop van Ovlees.nl vindt u diverse gehaktsoorten zoals: lams-, rundergehakt van natuurboeren, kalfs-, herten-, rund-, varkens-, het alom bekende half om half-, en kipgehakt. Voor elke dag in de week is wel een soort gehakt te vinden. Gehakt is enorm veelzijdig en kun je voor heel veel gerechten gebruiken. Bij toeval ontdekte ik de combinatie van varkens- en kippengehakt. Dat is verrassend lekker, een soort half om half nieuwe stijl: sappig, mager en vooral smakelijk. Pancetta is mager buikspek in dunne plakjes dat lijkt op ontbijtspek maar een net even andere – Italiaanse – bereidingswijze kent, waardoor het lekker vol van smaak wordt.

Kwarteleitjes kun je bij de poelier, de grote supermarkt en de Turkse of Marokkaanse supermarkt kopen. Ze zijn iets duurder dan gewone eieren. Het recept is voor acht ballen. Daar kunt u alle kanten mee uit. U kunt ze tijdens de feestdagen als borrelhapje of onderdeel van een buffet serveren. U kunt er bij een meer gangen diner een à anderhalf per persoon serveren, of gewoon op een zondagse avond twee per persoon. Ik zei het al het zijn toverballen.

Tijd om aan de slag te gaan.

Lees meer...

Italiaanse schnitzel rolletjes met blauwe kaas, salie en polenta

Gebruikerswaardering:  / 1

Misschien kent u hem wel, de Italiaanse klassieker Saltimbocca. Een dun uitgeklopte (kalfs)schnitzel gebakken met een plak parmaham en een salieblaadje. Salie is een sterk smakend kruid dat vooral veel in de Italiaanse keuken wordt gebruikt. Er worden aan salie ook geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven, zo zou salie rustgevend zijn en in melk getrokken een prima slaapdrankje zijn. Van mijn recept voor schnitzel rolletjes met salie valt u beslist niet in slaap!

In de webshop van OKvlees.nl treft u zowel scharrel- als biologische varkensschnitzels of die van de echte buitenvarkens van Piggy’s Palace, waarvan ik erg fan ben. Behalve dat zijn er ook kalfsschnitzels, het is maar nét wat u wilt. Een schnitzel wordt uit de ham van het varken gesneden, van het kalf uit de bovenbil. Omdat een schnitzel een dun lapje vlees is, is het snel gaar. Schnitzels kun je op allerlei manieren maken, zo gaf ik u al eens een recept voor een Wiener Schnitzel op mijn wijze, met een krokant notenkorstje. In dit recept vullen we de schnitzel met zongedroogde tomaat, salie en blauwe schimmelkaas. Dat kan zowel het Italiaanse Gorgonzola, het Franse Roquefort of het Deense Danish Bleu zijn; het is maar net wat u lekker vindt. Daarna paneren we hem met polenta, dat is fijngemalen maismeel waarvan men in Italië polenta maakt. Polenta is een troostvol gerecht dat zich –oneerbiedig- het best als hartige pap laat omschrijven. Het geeft de schnitzelrolletjes een heel lekker krokant korstje. U vindt het bij elke grote supermarkt. Gewoon paneermeel mag echter ook.

Bindt uw schortje voor en ga aan de slag!

Lees meer...

Kip met knoflook

Gebruikerswaardering:  / 2

Kent u de verschillen tussen een plofkip en een OKvlees.nl kip? Dat zijn er vele. Waar een plofkip ‘geen’ leven heeft voor hij in de pan belandt, heeft een kip die u in het assortiment van de OKvlees.nl webshop aantreft wel geleefd en nog kipwaardig ook. Naast biologische- en scharrelkip heeft OKvlees.nl ook haantjes in het aanbod: het wat kleinere Haantje de Coq en de grotere Mechelse hoen. Deze haantjes zijn in mijn ogen het lichtende voorbeeld van hoe het kan en zou moeten: de haantjes die anders als eendagskuikens een nare dood sterven, laten scharrelen tot ze volwassen zijn. Kijk dat is niet alleen heel erg OK maar ook nog eens lekker, want als je een goed gevoel over je eten hebt dan proef je dat terug op je bord.

Een ander verschil tussen een plofkip en een OKvlees.nl kip is de prijs. Wie logisch nadenkt begrijpt dat een kip die een beter leven heeft gehad een andere prijs heeft: langer leven en meer ruimte kosten meer geld. Daarom is mijn credo dat als ik kip eet ik hem zo lekker mogelijk klaarmaak en we er echt van genieten. Toen ik een poosje terug het boek Gouden kip, 120 recepten voor elke dag en elk moment van Diana Henry kreeg, zag ik een heleboel lekkere kiprecepten. Ik koos als eerste het recept voor in melk gestoofde kip met laurier en nootmuskaat. En we smulden. Omdat er 10(!) tenen knoflook in dit recept gaan noemde ik het al snel knoflookkip. Sindsdien heb ik, ondanks mijn voornemen om meerdere recepten uit dit boek te gaan maken, alleen en heel vaak deze knoflookkip gemaakt. Omdat hij zo lekker is en omdat slechts een whatsapp berichtje aan mijn uitwonende zoon: ‘We eten knoflookkip’ voldoende is om hem naar huis te lokken. Dat is twee vliegen in een klap.

*Dit recept kunt u uitstekend maken met een Mechelse haan, dat is een echte ‘stoofhaan’ dus bij uitstek geschikt voor dit recept. Neemt u een Haantje de Coq, die kleiner is dan de kippen en Mechelse hoen, verkort u dan de stooftijd met 15-20 minuten. Bij deze kip eten wij rijst (lekker met de intens smakende saus) en een frisse salade en dat is een heerlijk combinatie. De kip gaat na het aanbraden in de oven, dus het is ook nog eens een lekker makkelijk ‘hands free’ recept.

Lees meer...

logo-joke-boon

EKO-logo EU Organic Logo