WINKELMANDJE

 x 
Mandje is leeg
OKVLS-recepten-joke-recepten
OKVLS-knife-salie
joke-bnr

Lamsboutschijven, zachtjes gestoofd

Gebruikerswaardering:  / 2

Lang voordat OKvlees.nl een start maakte was Peter Kolster actief op Twitter. Hier poneerde hij allerlei stellingen of stelde hij vragen over vlees en dierenwelzijn. Altijd was hij daarbij bereid om vragen te beantwoorden en in discussie te gaan. Zo heb ik Peter leren kennen, omdat ik met hem in gesprek kwam over de toen heersende discussie rond het verdoofd/onverdoofd halal slachten. Ik heb daar een nogal stellige mening over en Peter bleek het op dat punt met mij eens te zijn. Ook mijn andere vragen, die altijd over dierenwelzijn gingen, beantwoordde Peter naar eer en geweten. Hierdoor kreeg ik vertrouwen in zijn visie en in OKvlees.nl. Toen de webshop eenmaal een gegeven was, ging ik met hem langs de boeren om te zien of het geen mooie praatjes waren. Ook hier mocht ik vragen wat ik wilde en kreeg ik eerlijk antwoord. Toen Okvlees.nl geiten- en weer wat later lamsvlees ging verkopen trok ik weer aan de bel. Hoe werd dat geslacht? Halal? Weer kreeg ik eerlijk antwoord, hoewel dit keer licht gepikeerd: ik wist toch hoe Peter daarover dacht? Nou dan.

Op de homepage van OKvlees.nl vindt u het kopje blogoverzichten. Eentje daarvan luidt: wanneer komt dat lamsvlees nou? Als je dat blog leest komt de sympathieke houding van OKvlees.nl als vanzelf naar voren. Geen commercieel geblaat, geen loze kreten of dikdoenerij, OKvlees.nl is gewoon helemaal oké.

In de webshop kunt u bij Bijzonder OK lamsvlees vinden. Dit lamsvlees is van een bijzonder schapenras: het Friese Melkschaap. Deze schapen worden gehouden op de Ouwendorperhoeve in Garderen waar men dierenwelzijn heel hoog in het vaandel heeft staan. Of zoals de boerin het zelf zegt als ze in het weiland tussen haar schapen loopt: ‘Ik moet er blij van worden. Dit wordt met name bepaald door het gedrag van de dieren te observeren: zijn ze op hun gemak, voelen ze zich goed in de groep, bewegen ze zich gemakkelijk en nemen ze de ruimte die ze krijgen, zien ze er stralend uit en zijn ze net zo blij om mij te zien als ik hen. Respect voor het dier, aandacht voor de kudde als geheel, maar ook door de kleinschalige manier van werken voor de individuele behoeften van het schaap.’

Dat leek me reden genoeg om met de lamsboutschijven eens een fijn gerecht te maken. Lamsboutschijven zijn plakken gesneden van de bout, met een stukje bot erin, dat geeft een fijne smaak. Ik stoofde ze langzaam gaar in een saus met kruiden, tomaat en een vleugje zoet: abrikoosjes en wat sinaasappelsap. Het gerecht is genoeg voor zes personen of om twee dagen van te eten, dat is ook fijn. Ik at er gestoomde couscous en een spinaziesalade bij, maar brood om de saus mee op te dippen of een kruimig aardappeltje is ook helemaal OK.

Pak een flinke pan, bind uw schortje voor en aan de slag.

Lees meer...

Speklapjesschotel

Gebruikerswaardering:  / 1

U heeft er vast in min of meerdere mate over gelezen: voedseltrends. Telkens wordt ons voorgehouden wat we wel of juist helemaal niet moeten eten om zo gezond mogelijk te blijven. Wat er allemaal verboden is dat wisselt nogal eens. Ook het eten van vlees komt hierbij ter sprake. Vooral varkensvlees heeft jarenlang onder vuur gelegen, je cholesterol zou er schrikbarend van stijgen om maar een van de nadelen te noemen. Nu lees ik recent in allerlei gerenommeerde dagbladen en nieuwssites dat vet ten onrecht als ongezond wordt beschouwd. Vet, zo is gebleken, is helemaal niet zo slecht als jarenlang gedacht en beweerd is. Nu moet ik u bekennen dat ik altijd gewoon heb gegeten wat ik lekker vind. Vet beschouw ik als een smaakdrager en als essentieel onderdeel van mijn voeding. Vlees moet vet bevatten; dat geeft smaak en een malse structuur. En van varkensvlees ben ik groot fan. Niets zo lekker als uitgebakken spekjes: een simpele salade, een pastasaus, een puree of stamppot, alles wordt er gewoon zo veel lekkerder van. Gelukkig is er op het gebied van varkensvlees veel te koop bij OKvlees.nl, en alles in fijne scharrel- of biologische kwaliteit. Er is naast het gewone aanbod ook nog het assortiment dat te vinden is onder het kopje Bijzonder OK. Daar vindt u Piggy’s Palace en het vlees van Vair Varkenshuis. Van allebei ben ik groot liefhebber, want het vlees is heel erg mals en smakelijk. Ik maak deze maand met speklapjes een heerlijke ovenschotel die nog een beetje naar de zomer smaakt. Aardappeltjes, ui, speklapjes en tomaatjes. Als u ze kunt vinden, op de markt of in de supermarkt, neem dan van die kleine tomaatjes die soms nog aan een trosje zitten. Vindt u die niet: snij dan gewone tomaten in kwarten. Het kan allemaal en zorgt voor een heerlijk gerecht. Stroop uw mouwen op, bindt een schortje voor en aan de slag!

Lees meer...

Wiener Schnitzel in een nieuw jasje

Gebruikerswaardering:  / 5

Een schnitzel is een dun stukje vlees van kalf, varken of kip. Daarbij is vooral de schnitzel uit Oostenrijk bekend als wienerschnitzel. Wie wel eens in Oostenrijk op zomer- of wintersportvakantie is geweest. zal daar mogelijk een schnitzel besteld hebben: een bord vullend groot, dun gepaneerd stukje vlees dat op zich al een maaltijd is. Ik kan me mijn eerste schnitzel in Oostenrijk nóg heugen: zo lekker. De wienerschnitzel is momenteel bezig aan een soort comeback. Niet dat hij echt weg geweest is, maar de laatste tijd staat hij wat meer in de schijnwerpers. Dat is in mijn ogen terecht.

Bij OKvlees.nl vindt u in de webshop verschillende soorten ongepaneerde schnitzels: de varkensschnitzel, scharrel of biologisch of van het Vair Varkenshuis, kipfilet die u zelf platter kunt slaan en kalfsschnitzel. De échte Wienerschnitzel wordt traditioneel van mager kalfsvlees van de fricandeau gemaakt. Het vlees wordt heel plat geslagen, vervolgens met meel, ei en paneermeel gepaneerd en in een laag olie of reuzel gebakken en geserveerd met een schijfje citroen. De paneerlaag die een heerlijk korstje na het bakken vormt, geeft het gerecht een heerlijke smaak. Dat is meteen ook nog een reden om bij OKvlees.nl te kopen. Bij supermarkten verhult deze paneerlaag vaak een goedkopere en mindere soort vlees. Omdat OKvlees.nl ongepaneerde schnitzels verkoopt gaan we lekker zelf aan het paneren. Ik koos varkensschnitzels van het Vair Varkenshuis maar voelt u zich vooral vrij om dat soort vlees te nemen dat u lekker vindt. In het geval van kipfilet neemt u een enkele kipfilet, legt u deze tussen twee velletjes plastic folie en ‘leeft u zich daarna even lekker uit’ door de filet plat te slaan. Ik zal dat ‘uitleven’ even uitleggen. Toen mijn kinderen klein waren was het rond etenstijd vaak druk en hectisch. En soms was ik aan het eind van de dag weleens wat geïrriteerd. Dan maakte ik bij voorkeur schnitzels. Ik nam een zware steelpan en mepte mijn dag van me af door driftig op het tussen plastic velletjes gelegen vlees te meppen, dat daardoor erg mooi plat en dun werd. Ik maakte de heerlijke schnitzels waardoor iedereen aan tafel weer helemaal tevreden werd. En ik inmiddels weer mijn kalme zelf.

Van schnitzels bestaan naast de Wienerschnitzel vele varianten. De schnitzel Wiener Art, dat is een gepaneerde varkensschnitzel, de Zigeunerschnitzel met paprika gekruid, de Jägerschnitzel overgoten met een saus van champignons, de Roomschnitzel met een witte roomsaus en de hamburger schnitzel met een spiegelei. Ik voeg daar mijn variant aan toe: de amandelschnitzel. Schnitzel gepaneerd met amandel, dat geeft een heerlijk knapperig notenlaagje. Bijkomend voordeel is dat het amandelkorstje tijdens het bakken veel minder vet opzuigt dan paneermeel. Ik gebruik varkensvlees, maar voel je vrij om een andere soort te gebruiken, als het maar een dun, mals stukje vlees is. Wie niet van noten houdt, neemt gewoon paneermeel en volgt verder het recept.

Nu aan de slag.

Lees meer...

logo-joke-boon

EKO-logoscharrel-rund-logoscharrel-varken-logoscharrel-varken-logo