WINKELMANDJE

 x 
Mandje is leeg
OKVLS-recepten-joke-recepten
OKVLS-knife-salie
joke-bnr

Bouillon

Gebruikerswaardering:  / 3

Ik weet niet of het u ook al is opgevallen maar we zitten volgens mij, culinair gezien, een beetje in de ‘terug naar toen’ fase. Kaasfondue, pils, ruitjestafelkleden, wienerschnitzels en zelf getrokken bouillon zijn zaken die opeens weer terug van (bijna) weg geweest zijn. In New York kun je al bouillon to go kopen, bouillon in een kartonnen bekertje dat je al wandelend opdrinkt als alternatief voor koffie.

Bouillon is een in de keuken onmisbaar ingrediënt. Bouillon kun je trekken van vlees (poulet), vlees met bot - zoals schenkel met been - of alleen van botten. In de webshop van OKvlees.nl treft u van alles om zelf bouillon te maken: runderbotten, kipkarkassen, schenkel met been en poulet.

Je kunt bouillon overal voor gebruiken. Natuurlijk in de soep, maar ook in sauzen, zelf gemaakte kroketten of om pasta, rijst, aardappelen of groente in te koken. En om te drinken als opkikkertje voor wie zich een beetje flauw voelt. Aan bouillon worden veel heilzame eigenschappen toegeschreven: versterkend, opwekkend, voedzaam en tegelijk licht en geurig én smaakvol. Dat komt doordat het beenmerg een rijke bron van vetten, eiwit en vitamines is. En nu is het ook nog eens hip.

Laatst was ik bij een boekpresentatie van twee heel mooie en leuke zusjes uit Londen. Zij zijn groot fan van bouillon, getrokken van botten. Als je de botten maar lang genoeg kookt dan trek je alle voedingstoffen eruit en die zijn erg heilzaam ook voor je huid, zo was hun boodschap. Het vet dat je na het koelen van de bouillon kunt scheppen, was volgens hen lang houdbaar en bruikbaar als vet om in te bakken.

Van alle botten kun je bouillon trekken, hoewel de botten van varkens minder gebruikelijk zijn. Mogelijk komt dat doordat niet iedereen varkensvlees wil of mag eten en omdat varkensbotten geleren, dat zou de bouillon wat gelachtig en troebel kunnen maken. Kip, kalfs, lams en runderbotten worden het meest gebruikt. Ook van groenten kun je voor een vegetarische variant bouillon maken.

Het geheim van een goede bouillon? Tijd. Goede bouillon heeft de tijd gekregen om te trekken en zodoende alle voedingstoffen en smaak uit de botten te halen. Ook het toevoegen van zuur, in de vorm van azijn, wijn of zoals ik doe citroensap helpt om de botten leeg te trekken. Ik laat bouillon van runderbotten minstens 12 uur trekken en zeef hem dan. Na het afkoelen schep ik het vet er voor een deel af. Want wat vet in de bouillon geeft ook smaak. Daarna kun je er met groenten en wat gehaktballetjes bijvoorbeeld een fijne soep van maken, de heerlijke, krachtige basis heeft u dan al.

Ik geef u een recept waar u naar hartenlust mee kunt variëren: door er bijvoorbeeld gemberwortel, verse rode peper of kurkuma (geelwortel) aan toe te voegen krijgt u een meer oosterse bouillon.

Dan nu uw grootste pan gepakt en aan de slag.

Lees meer...

Lekkere karbonaadjes

Gebruikerswaardering:  / 1

Met het eten van varkensvlees lijkt er iets bijzonders aan de hand. Ik ken mensen die het niet eten en ik ken mensen die er dól op zijn. Persoonlijk behoor ik tot de laatste groep en vind ik varkensvlees erg lekker en veelzijdig. Er is zoveel keus: van een speklapje, knapperig uitgebakken spekjes, kruidige shoarma, sappig varkensgehakt, pulled pork, spare ribs, een schnitzel tot aan een heerlijk karbonaadje aan toe.

OKvlees.nl heeft veel keus aan varkensvlees; biologisch, scharrel, en vlees van varkens afkomstig van bijzondere boerderijen: zoals Piggy’s Palace alwaar de varkens een eigen glijbaan hebben tot aan het bijzondere initiatief van VAIR varkens. Het is maar net wat u wilt.

Ik ben fan van de karbonades van Piggy’s Palace en van de boerenkotelet. Dat zijn flinke karbonades, met veel vlees en een klein randje vet. Dat zorgt voor smaak en maakt dat de karbonade sappig blijft. Met deze karbonades heb ik deze maand een bijzonder en erg lekker recept gemaakt.

Zoals u van mij gewend bent is dat weinig werk voor u en veel smaak op uw bord.

Zouten is een manier die van oudsher gebruikt wordt om vlees langer te bewaren. Het pekelen zorgt dat het vlees veel smaak krijgt en bovendien sappig blijft. Voor mijn lekkere karbonaadjes recept moet u een mengsel maken van zout, suiker en kruiden. Daar wrijft u de karbonades mee in en laat dat gedurende twaalf uur intrekken. (In feite maakt u een soort casselerrib.) Dan spoelt u de karbonades af, dept ze droog en bak u ze kort. Het resultaat is een heerlijk, perfect gekruid en mals stukje vlees. U kunt het in de pan bakken maar ook op de bbq is dit een topper.

Lees meer...

Recept voor Langzaam gegaarde kip met specerijen en bacon

Gebruikerswaardering:  / 1

Wie door de webwinkel van OKvlees.nl wandelt, ziet daar een breed assortiment. Ook wat betreft kip is er een ruime keuze. Wist u dat er liefst drie verschillende soorten hele kip te koop zijn? De gewone kip: biologisch of scharrel, de Mechelse hoen en het uiterst sympathieke initiatief van haantje de Coq.

Met Pasen en op de drempel van het voorjaar blijkt kip een populair stukje vlees. Een hele kip op de paastafel is feestelijk en daarnaast kip is mager, iets dat veel mensen fijn vinden.

Vlees, van dieren die de tijd hebben gehad om groot te groeien, mag en moet naar mijn idee ook de tijd krijgen tijdens de bereiding. Ik ben een voorstander van een langzame manier van bereiden, omdat de smaken zo de tijd krijgen om zich te ontwikkelen. En smaak daar draait het om. Wie mij een beetje kent weet dat ik van ‘handsfree koken’ houd. Dat wil zeggen: je doet vlees en de andere ingrediënten in een pan en laat de oven of sudderplaat de rest doen. Even werk, daarna de handen vrij. Zodat u kunt genieten van het voorjaar.

Deze maand doe ik dat met een hele kip. Ik snij de kip aan de rugzijde door waardoor je hem (haar) open kunt klappen. In culinair jargon duidt men dit aan met de term kip vlinderen. Op die manier kun je een hele kip mals, bruin en overal precies goed gaar baden. De kip, ik had een forse dame van 1.6 kilo, wreef ik in met een heerlijk kruidige marinade. Daarna bedekte ik de borst en de pootjes met plakken bacon. Hierdoor blijft het kippenvlees lekker mals tijdens het braden en zorgt de bacon voor een heerlijk smaakaccent. De kip zette ik daarna, met stukken zoete aardappelen en citroenpartjes om haar heen een aantal uur (ja u leest het goed) in de oven.

Zo nu en dan schepte ik de aardappelstukken even om, zodat ze allemaal met het braadvet werden bedekt. Het resultaat is een meer dan lekkere, uiterst malse en perfect gegaarde kip die in alle opzichten de tijd heeft gehad. En dat proef je.Een simpele salade, op smaak gebracht met een vinaigrette, volstaat als bijgerecht.

 

Opmerking Peter: we hebben een aantal gevlinderde biologische kippen op voorraad gelegd. Als u die wilt hebben, vraag er dan naar bij opmerkingen!

Lees meer...

logo-joke-boon

EKO-logoscharrel-rund-logoscharrel-varken-logoscharrel-varken-logo