mandje is leeg
inloggen
 
 top email

Joke's recepten

Scandinavisch gehaktbrood

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

U heeft het vast gelezen en gehoord: de alarmerende staat waarin ons milieu verkeert. We bevinden ons in een gevarenzone en er zal iets moeten gebeuren willen we het tij nog enigszins keren en de wereld behouden voor de generaties die na ons komen. Een van de dwingende adviezen om de CO2-uitstoot te verlagen, een van de grote boosdoeners, is om de vleesconsumptie sterk te minderen. Het feit dat u bij OKvlees.nl bestelt geeft al aan dat u niet voor de kiloknallers gaat en een meer bewuste consument bent. Dat stemt positief. Moeten we nu allemaal stoppen met vlees eten? Ik denk en vind dat dit een persoonlijke keuze is die je niemand mag en moet opdringen/dwingen. Tegelijk met de roep om minder vlees te eten komen er dwingende adviezen om meer groenten en fruit te eten. Slechts zes procent van alle Nederlanders komt aan de aanbevolen norm van 250 gram groenten per dag.

Als we aan de ene kant met vlees moeten minderen en aan de andere kant meer groenten moeten eten is er een logische oplossing: voeg groenten aan vlees toe waardoor je minder vlees nodig hebt. Aan de hand van het hiernavolgende recept wordt het u helemaal duidelijk: ik voeg rode biet toe aan gehakt en dat tezamen vormt een heel erg lekker, zeer verrassend gehaktbrood dat u in de oven bereidt. Mocht u van plan zijn de bbq aan te steken, dan vormt u gewoon burgers van het mengsel, dat kan heel goed, eerst gehaktballen rollen en die plat drukken. In Scandinavië is het overigens heel gebruikelijk om bieten aan gehakt toe te voegen, misschien niet om voornoemde reden ontstaan maar wel omdat dit heel erg lekker is. 

In de webwinkel van Okvlees.nl treft u verschillende soorten gehakt aan, ik koos voor dit recept varkensgehakt, dat is erg lekker en sappig. U zou ook lamsgehakt, kipgehakt of half om half gehakt kunnen gebruiken. Rundergehakt is misschien een minder goede keus omdat er geen vet in dit recept wordt gebruikt en het eindresultaat dan mogelijk te droog wordt.

Het Scandinavische gehaktbrood is erg lekker met (oven)gebakken aardappelen en een frisse salade ernaast. 

Boonappetit!

Lees meer

Afdrukken

Schnitzel in Marsala roomsaus

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Koken met drank is in sommige landen heel gebruikelijk, denk aan Zwitserse kaasfondue, Franse coq au vin, boeuf bourguignon of Italiaanse risotto. Alcohol werkt als smaakversterker en haalt de zogenaamde vijfde en hartige smaak, umami omhoog. Je zou dus kunnen zeggen dat een glaasje alcohol in het eten dat nog lekkerder maakt.

Marsala is een Italiaanse versterkte wijn die gemaakt wordt in Marsala dat in het westelijk deel van Sicilië ligt. Er worden zowel blauwe als witte druiven voor gebruikt. Behalve gedronken wordt er in de Italiaanse keuken ook met deze wijn gekookt, zowel in desserts als tiramisu als in hartige gerechten. Deze wijn koopt u in Nederland bij de slijter. Mocht u hem niet kunnen vinden dan is medium dry sherry een goed alternatief. Ik maak er een heerlijke saus mee waarin u champignons en schnitzelreepjes vindt. Dat combineert heel goed met puree of brood om de saus mee op te dippen. Afhankelijk van wat u erbij serveert en of u een soepje vooraf eet is dit gerecht voor vier of twee tot drie personen geschikt. Wij aten het met zijn tweeën.

De schnitzel kunt u ook vervangen door kipfilet of -dij. Ik nam echter schnitzelreepjes van Piggy’s Palace, daar hebben varkens een leuk leven en dat proef je terug in de smaak en het malse karakter van het vlees.

Boonappetit!

Lees meer

Afdrukken

Gevulde paprika's met Stoere Paneer (vegetarisch)

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Behalve het uiterst sympathiek geprijsde en ruime assortiment van OKvlees.nl is er nog een heel mooi aspect aan het nog steeds groeiende assortiment in de webshop. Wat ik zo leuk vind is de aandacht voor kleinschalige en bijzondere, eerlijke producten. Zo ben ik enorme fan van het varkensvlees van Piggy’s Palace, de forel van viskwekerij het Smallert, wilde gans van Hollands Wild, de vegetarische producten van de Vegetarische slager, de pie’s van de Pie shop en het ijs van de Stoerderij. De Stoerderij is een buffelmelkerij die waterbuffels houdt in Son en Breugel.

Sinds een paar maanden verkoopt de webshop van Okvlees.nl ook paneer van de Stoerderij. Paneer is een ‘kaas’ die zijn oorsprong vindt in het grotendeels vegetarische India. In plaats van dierlijk stremsel wordt  citroensap of azijn gebruikt om de melk te laten stremmen. Hierdoor is het geschikt voor vegetariërs. Misschien kent u paneer wel van het eten bij een Indiaas restaurant. Daar wordt het verwerkt in (mijn favoriete gerechten) Mattar paneer of Saag paneer. Paneer kunt je lang niet overal kopen, de natuurwinkel heeft het soms. Ik was dan ook echt verheugd toen ik zag dat OKvlees.nl paneer van buffelmelk in de webshop ging verkopen. Want het is een bijzonder en verrassend product voor wie eens geen vlees op tafel wil zetten. Dat is het leuke van OKvlees.nl geen vlees eten is ook OK.

Ik kwam in een Indiaas kookboek een recept tegen van gevulde paprika’s met paneer. Dat recept heb ik een beetje aangepast. Het is erg lekker en heel makkelijk om te maken. U eet er rijst bij en een frisse salade van komkommer.

Boonappetit!

Lees meer

Afdrukken

Meer artikelen...

EKO-logo EU Organic Logo