WINKELMANDJE

 x 
Mandje is leeg
OKVLS-recepten-joke-recepten
OKVLS-knife-salie
joke-bnr

Super kipburger met wortel en tahinsaus

Gebruikerswaardering:  / 1

We waren met het eten onverwacht met zijn tweeën. Ik had al bedacht om kipburgers te maken, van biologisch OKvlees.nl kippengehakt. Dat wordt gemaakt van sappige kippendijtjes: heerlijk. Van mijn plan week ik niet af, wel van het idee om het voor vier personen te maken. Ik maakte daarom twee supergrote burgers die ik in extra grote pitabroodjes deed en serveerde met een grote salade ernaast. Dat maakte het tot een reuzenmaal. Dat bleef niet zonder gevolgen; mijn man zei tijdens het eten viermaal (niet gelogen) hoe ontzettend lekker hij het vond. Ik genoot van zijn genieten en van mijn eten, want hij had gelijk het was een van de lékkerste burgers die ik ooit at. Ik had fijn geraspte wortel en kokos aan het gehakt toegevoegd en dat gaf het een lekkere bite. Ook maakte ik er een sausje naast dat ik ook erg lekker vond, van tahin (sesampasta) en yoghurt. Mijn man vond dat sausje niet nodig. Daarom moet u ook maar even kijken of u het nodig vindt. Natuurlijk kunt u ook vier kleinere burgers maken, dan eet u geen reuzenmaal maar wel lekker en helemaal OK.

Lees meer...

Vitello Forello

Gebruikerswaardering:  / 1

Deze maand maken we een variatie op het klassieke Italiaanse gerecht Vitello Tonnato; koud vlees met tonijnmayonaise. In plaats van tonijn gebruik ik gerookte forel en dat vind ik nog veel lekkerder dan de tonijnvariant. Traditioneel maakt men dit met kalfsfricandeau, ik wijk daar vanaf door varkensfricandeau te gebruiken. Dit gerecht wordt op kamertemperatuur of gekoeld geserveerd en is daardoor erg geschikt voor de warmere zomermaanden. U kunt het heel goed als hoofdgerecht serveren met wat brood en een frisse salade.

Bovendien, en dat wist u misschien al, kunt u voor forel ook terecht bij OKvlees.nl. Die is afkomstig uit de vijvers van forellenkwekerij het ’t Smallert, een betrouwbaar adres met 110 jaar ervaring, voor vis van goede komaf. Bij mijn Okvlees.nl bestelling, bestel ik ook altijd forel en gerookte filets, lekker én erg handig om in huis te hebben.

De saus die we maken voor over de fricandeau is ook erg lekker op zichzelf, als beleg voor op een toastje, een boterham of onderdeel van een buffet, de fricandeau braden we speciaal voor dit gerecht maar het kan natuurlijk ook heel goed van een restje. En gebraden rosbief of rollade dat kan uiteraard ook. Kortom: u kunt alle heerlijke kanten op met dit recept.

Lees meer...

Biefstukreepjes Stroganoff

Gebruikerswaardering:  / 2

Misschien is het u ook opgevallen: de term grasgevoerd vlees die je steeds vaker tegenkomt. Ook in de webshop van OKvlees.nl kunt u naast scharrel- en biologisch vlees sinds een poosje grasgevoerd vlees kopen. Grasgevoerd vlees is afkomstig van koeien die niet bijgevoerd worden met krachtvoer. Het vlees is ontstaan vanuit gras en daarvan wordt beweerd dat het gezonder is dan graangevoerd vlees. Ook in kookboeken die een bewuste leef- en voedingsstijl propageren kom ik het steeds vaker tegen. Ik was wel benieuwd naar dit vlees en heb er deze maand een recept mee gemaakt. Ik vond het vlees erg mals, en passend bij het assortiment van OKvlees.nl, hoge kwaliteit en voor ieder wat wils.

Deze maand een klassiek recept. Een ‘gouwe ouwe’. Soms ben je ergens en dan eet je iets dat je al jaren niet meer hebt gegeten. Klassiekers noemen we dat. Dat overkwam mij onlangs in Kopenhagen. Wij waren daar een paar dagen en genoten van de stad en al het lekkers dat hier te eten valt. Voor de kijkers van series onder u: wij gingen eten in het restaurant van een van de schrijvers van Borgen, dat is een serie over het Deens parlement. Brdr Price heet dat restaurant om exact te zijn. Heel mooie omgeving, luxe. En daar stond het op de kaart: Beef Stroganoff. Wij bestelden het en aten óngelooflijk lekker. Deze Stroganoff onderscheidde zich door de toevoeging van knapperige spekjes.

U begrijpt het: thuis ging ik ermee aan de slag en maakte mijn eigen versie van Stroganoff, met biefreepjes van grasgevoerd rundvlees en coppa, gekruid mager spek van de nek van het varken. Ook verving ik de crème fraiche door een slanker alternatief, yoghurt met maïzena. Dat proeft u niet en geeft hetzelfde resultaat. De saus laat zich heel goed van tevoren bereiden en die maken we eerst (kan zelfs de avond ervoor). Vlak voor dat u gaat eten bakt u de coppa uit en vervolgens de biefstukreepjes, voor u het weet kunt u aan tafel. Groots effect weinig moeite.

Lees meer...

logo-joke-boon

EKO-logo EU Organic Logo