inloggen
 
Mandje is leeg
 top email

Joke's recepten

Gevulde koolrolletjes met gehakt en spek

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief


Het zal u niet zijn ontgaan: de berichten van het RIVM over vlees eten en de schade daarvan voor het milieu. We moeten als we de aarde willen behouden minder vlees gaan eten. Dieren produceren mest en dat bevat methaan; een krachtig broeikasgas. In 2015 is tijdens de klimaattop in Parijs afgesproken dat we in 2020 onze CO2 uitstoot met 25% gereduceerd hebben. Stichting Urgenda, die zich bezighoudt met duurzaamheid en innovatie, dwong via de rechter de Nederlandse staat om hier haast mee te maken. Een van de drie grote maatregelen om dit te behalen is de veestapel terug te dringen en minder vlees te gaan eten. Als we allemaal een of twee dagen per week geen vlees eten dan scheelt dat al heel erg veel. U en ik kunnen echt ons steentje bijdragen. Flexitarisch eten is onze toekomst. Lang voordat dit woord uitgevonden was werd ik flexitarisch opgevoed. Niet omdat mijn ouders hippies waren maar omdat we niet genoeg geld hadden om elke dag vlees te eten. Op zondag en woensdag aten wij vlees, en dat moest dan goed en lekker vlees zijn, afkomstig van de slager. Verder aten we eieren, peulvruchten en soms vis als bron van eiwit.

Dit is een lange inleiding voor een recept. Ik realiseer het me terdege. Niks zeggen zou – gezien mijn passie voor het onderwerp – nog vreemder zijn. Ik blijf van mening: eet minder vlees en als je vlees eet zorg dan dat het goed en lekker vlees is. Vlees waarvan alle stappen in de keten transparant zijn en waarover goede afspraken gemaakt kunnen worden. Dát vlees verkoopt Okvlees.nl en dat is ook waar Okvlees.nl voor staat en waarom ik mij er van harte aan verbindt.

Gevulde koolrolletjes met gehakt en spek, dat maken we deze maand. Heel erg lekker en leuk om te maken. De pinda’s in het gehakt zijn verrassend en zorgen voor een chruncy bite. De koolrolletjes worden in een tomatensaus gestoofd en kunt u samen met rijst of pasta eten.

Lees meer

Kleurige shoarma schotel

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief


In de tijd dat ik nog vaak uitging om te dansen tot diep in de nacht at ik het heel vaak: shoarma. Van dansen word je hongerig en dan was zo’n broodje met warm vlees en veel knoflooksaus precies wat ik nodig had om de weg terug naar huis te fietsen.

Shoarma, in dunne reepjes gesneden gekruid vlees vindt zijn oorsprong in het Midden Oosten, waar men het traditioneel van lamsvlees maakt. Het kruidenmengsel waarmee het vlees op smaak gemaakt wordt, bevat onder andere komijn, kardemon, kaneel en nootmuskaat. Traditioneel wordt het in een pitabroodje met wat sla opgediend. Een aantal jaar geleden verscheen daar een variant op: de kapsalon. Een in mijn ogen schrikbarende opstapeling van shoarmavlees, gebakken ui, patat, salade, knoflooksaus en royaal jonge kaas wordt even onder de grill gezet en opgediend. Het werd een hit. Mijn zoon, destijds een puber, wilde een kapsalon, dus ik ging met hem ‘’uit eten’’. Ik zat aan een spa rood en zag hoe hij met smaak die enorme vette calorierijke hap naar binnen werkte. Dit was beslist een zwaarder verhaal dan het broodje shoarma dat ik destijds verslond.

In januari letten veel mensen weer op de lijn, de portemonnee en hun eetgewoonten. Het mag in tegenstelling tot december allemaal wel wat minder. In dat licht straalt mijn kleurige shoarmaschotel als een echte ster: heerlijk, kleurig, mager en zó klaar met een minimum aan afwas. In de webshop van OKvlees.nl treft u zowel shoarma van lamsvlees als van varkensvlees gemaakt, allebei heerlijk gekruid. Ook kunt u van naturel kipreepjes zelf kipshoarma maken, door shoarmakruiden te kopen en de kip zelf te kruiden. Ik hoop dat u net zo zult genieten van mijn kleurige shoarmaschotel als wij dat doen. Heerlijk met een frisse salade erbij.

Lees meer

Grieks varkensvlees

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Ik heb het op deze plaats al eens vaker gezegd: ik ben dol op (h)eerlijk varkensvlees. Van speklap tot varkenshaas en alles wat ertussen zit. Heerlijk. Gelukkig biedt de webshop van OKvlees.nl een zeer ruim assortiment varkensvlees zowel in scharrel als biologische kwaliteit en van het mij zo geliefde Piggy’s Palace. Deze varkens hebben een bijzonder goed leven en dat vind ik een fijne gedachte. Elders op de site kunt u meer lezen over dit geweldige initiatief. Ik heb de –voor mij belangrijkste – kern er even uitgehaald zodat u hier kort kunt lezen wat er zo bijzonder is: ‘Erik Stegink is een van de varkenshouders die het echt anders wil. Geen variaties op een thema, maar echt anders omgaan met varkens. En daarvoor heeft hij met zijn familie zijn nek ver uitgestoken. De familie Stegink is eigenaar van Piggy’s Palace. Een concept met buiten vleesvarkens die veel ruimte krijgen, heel veel. Ze kunnen lekker in een wei met gras lopen en daarvan eten. Ze hebben een heel mooie modderpoel. In Piggy’s Palace hebben de varkens veel meer ruimte dan bijvoorbeeld biologische varkens. Biologische vleesvarkens hebben per varken minimaal 1m2 uitloop. De buitenvarkens van Piggy's Palace hebben meer dan 100m2 per varken!

Deze maand ga ik aan de slag met fricandeau, dat is een mals stuk vlees gesneden uit de bovenbil van het varken. Hetzelfde deel als waar schnitzels en hamlappen van gesneden worden. Ik maakte al eens eerder een recept van dit heerlijk, smaakvolle en malse vlees. (zie recept voor vitello forella).

Tijdens een vakantie in Griekenland volgde ik kookles. Daar leerde ik hoe men op eenvoudige wijze (varkens)vlees een heerlijke smaak meegeeft. Door het te marineren in olijfolie, citroensap, knoflook en rozemarijn. Dat geeft het vlees iets magisch waardoor je – eenmaal bereid – er wel van kunt blijven eten. Ik snij het vlees in grote dobbelstenen voor het marineren. Als het vlees gebakken is, combineert het erg goed met pitabrood, gebakken aardappels en tzatziki: dat is geraspte en uitgelekte komkommer met yoghurt, knoflook en een drupje olie en azijn. Probeer het maar eens; érg lekker.

Omdat het marineren even wat tijd vraagt is het slim de avond ervoor of op de dag zelf ‘s morgens vroeg even de mouwen op te stropen.

Lees meer

EKO-logo EU Organic Logo