inloggen
 
Mandje is leeg
 top email

Joke's recepten

Grieks varkensvlees

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Ik heb het op deze plaats al eens vaker gezegd: ik ben dol op (h)eerlijk varkensvlees. Van speklap tot varkenshaas en alles wat ertussen zit. Heerlijk. Gelukkig biedt de webshop van OKvlees.nl een zeer ruim assortiment varkensvlees zowel in scharrel als biologische kwaliteit en van het mij zo geliefde Piggy’s Palace. Deze varkens hebben een bijzonder goed leven en dat vind ik een fijne gedachte. Elders op de site kunt u meer lezen over dit geweldige initiatief. Ik heb de –voor mij belangrijkste – kern er even uitgehaald zodat u hier kort kunt lezen wat er zo bijzonder is: ‘Erik Stegink is een van de varkenshouders die het echt anders wil. Geen variaties op een thema, maar echt anders omgaan met varkens. En daarvoor heeft hij met zijn familie zijn nek ver uitgestoken. De familie Stegink is eigenaar van Piggy’s Palace. Een concept met buiten vleesvarkens die veel ruimte krijgen, heel veel. Ze kunnen lekker in een wei met gras lopen en daarvan eten. Ze hebben een heel mooie modderpoel. In Piggy’s Palace hebben de varkens veel meer ruimte dan bijvoorbeeld biologische varkens. Biologische vleesvarkens hebben per varken minimaal 1m2 uitloop. De buitenvarkens van Piggy's Palace hebben meer dan 100m2 per varken!

Deze maand ga ik aan de slag met fricandeau, dat is een mals stuk vlees gesneden uit de bovenbil van het varken. Hetzelfde deel als waar schnitzels en hamlappen van gesneden worden. Ik maakte al eens eerder een recept van dit heerlijk, smaakvolle en malse vlees. (zie recept voor vitello forella).

Tijdens een vakantie in Griekenland volgde ik kookles. Daar leerde ik hoe men op eenvoudige wijze (varkens)vlees een heerlijke smaak meegeeft. Door het te marineren in olijfolie, citroensap, knoflook en rozemarijn. Dat geeft het vlees iets magisch waardoor je – eenmaal bereid – er wel van kunt blijven eten. Ik snij het vlees in grote dobbelstenen voor het marineren. Als het vlees gebakken is, combineert het erg goed met pitabrood, gebakken aardappels en tzatziki: dat is geraspte en uitgelekte komkommer met yoghurt, knoflook en een drupje olie en azijn. Probeer het maar eens; érg lekker.

Omdat het marineren even wat tijd vraagt is het slim de avond ervoor of op de dag zelf ‘s morgens vroeg even de mouwen op te stropen.

Lees meer

Toverballen

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Het recept van deze maand heb ik toverballen genoemd, naar het snoepje dat mij als kind zo fascineerde. Zo’n toverbal was uit verschillende laagjes opgebouwd en binnenin zat een verrassende kern. In mijn tovergehaktballen is de buitenste laag knapperig pancetta, dan volgen twee sappige gehaktsoorten: kip- en varkensgehakt en binnenin zit een klein gekookt kwarteleitje.

 In de webshop van Ovlees.nl vindt u diverse gehaktsoorten zoals: lams-, rundergehakt van natuurboeren, kalfs-, herten-, rund-, varkens-, het alom bekende half om half-, en kipgehakt. Voor elke dag in de week is wel een soort gehakt te vinden. Gehakt is enorm veelzijdig en kun je voor heel veel gerechten gebruiken. Bij toeval ontdekte ik de combinatie van varkens- en kippengehakt. Dat is verrassend lekker, een soort half om half nieuwe stijl: sappig, mager en vooral smakelijk. Pancetta is mager buikspek in dunne plakjes dat lijkt op ontbijtspek maar een net even andere – Italiaanse – bereidingswijze kent, waardoor het lekker vol van smaak wordt.

Kwarteleitjes kun je bij de poelier, de grote supermarkt en de Turkse of Marokkaanse supermarkt kopen. Ze zijn iets duurder dan gewone eieren. Het recept is voor acht ballen. Daar kunt u alle kanten mee uit. U kunt ze tijdens de feestdagen als borrelhapje of onderdeel van een buffet serveren. U kunt er bij een meer gangen diner een à anderhalf per persoon serveren, of gewoon op een zondagse avond twee per persoon. Ik zei het al het zijn toverballen.

Tijd om aan de slag te gaan.

Lees meer

Italiaanse schnitzel rolletjes met blauwe kaas, salie en polenta

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Misschien kent u hem wel, de Italiaanse klassieker Saltimbocca. Een dun uitgeklopte (kalfs)schnitzel gebakken met een plak parmaham en een salieblaadje. Salie is een sterk smakend kruid dat vooral veel in de Italiaanse keuken wordt gebruikt. Er worden aan salie ook geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven, zo zou salie rustgevend zijn en in melk getrokken een prima slaapdrankje zijn. Van mijn recept voor schnitzel rolletjes met salie valt u beslist niet in slaap!

In de webshop van OKvlees.nl treft u zowel scharrel- als biologische varkensschnitzels of die van de echte buitenvarkens van Piggy’s Palace, waarvan ik erg fan ben. Behalve dat zijn er ook kalfsschnitzels, het is maar nét wat u wilt. Een schnitzel wordt uit de ham van het varken gesneden, van het kalf uit de bovenbil. Omdat een schnitzel een dun lapje vlees is, is het snel gaar. Schnitzels kun je op allerlei manieren maken, zo gaf ik u al eens een recept voor een Wiener Schnitzel op mijn wijze, met een krokant notenkorstje. In dit recept vullen we de schnitzel met zongedroogde tomaat, salie en blauwe schimmelkaas. Dat kan zowel het Italiaanse Gorgonzola, het Franse Roquefort of het Deense Danish Bleu zijn; het is maar net wat u lekker vindt. Daarna paneren we hem met polenta, dat is fijngemalen maismeel waarvan men in Italië polenta maakt. Polenta is een troostvol gerecht dat zich –oneerbiedig- het best als hartige pap laat omschrijven. Het geeft de schnitzelrolletjes een heel lekker krokant korstje. U vindt het bij elke grote supermarkt. Gewoon paneermeel mag echter ook.

Bindt uw schortje voor en ga aan de slag!

Lees meer

EKO-logo EU Organic Logo