mandje is leeg
inloggen
 
 top email

Joke's recepten

Gouden beenham uit de oven

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief


In de achterdij van het varken zit de ham, een mooi, mals en mager stukje vlees. Wij kennen ham vooral als broodbeleg of in blokjes gesneden door de macaroni en veel minder als onderdeel van de warme hoofdmaaltijd. In Engeland is het in de oven klaar maken van een (grote) ham veel bekender dan bij ons. De Engelsen eten ham als onderdeel van de warme maaltijd. En dat is een heel lekker idee. In de webshop van OKvlees.nl treft u een min of meer kant-en-klaar biologisch beenhammetje aan. Deze kun je in de verpakking, in een warm waterbadje langzaam opwarmen. Hij is al gaar en op smaak gebracht met zout. De ham kun je in plakjes op brood eten of door een slaatje doen, in dikkere plakken is het lekker bij bijvoorbeeld zuurkool stamppot. Voor het recept van deze maand maak ik een heerlijk oven gegaarde beenham, met honing, mosterd en tijm. Door de mosterd krijgt de ham een gouden gloed. Deze ‘gouden ham’ is heerlijk bij de warme maaltijd, bijvoorbeeld samen met erwtjes (zoals de Engelsen doen)of met bloemkool of broccoli en gebakken aardappeltjes. Ik denk niet dat u een restje over zult houden, maar als dat zo is: deze ham is ook heerlijk op brood, door een maaltijdsalade of gewoon zo uit het vuistje.

Lees meer

Gevulde koolrolletjes met gehakt en spek

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief


Het zal u niet zijn ontgaan: de berichten van het RIVM over vlees eten en de schade daarvan voor het milieu. We moeten als we de aarde willen behouden minder vlees gaan eten. Dieren produceren mest en dat bevat methaan; een krachtig broeikasgas. In 2015 is tijdens de klimaattop in Parijs afgesproken dat we in 2020 onze CO2 uitstoot met 25% gereduceerd hebben. Stichting Urgenda, die zich bezighoudt met duurzaamheid en innovatie, dwong via de rechter de Nederlandse staat om hier haast mee te maken. Een van de drie grote maatregelen om dit te behalen is de veestapel terug te dringen en minder vlees te gaan eten. Als we allemaal een of twee dagen per week geen vlees eten dan scheelt dat al heel erg veel. U en ik kunnen echt ons steentje bijdragen. Flexitarisch eten is onze toekomst. Lang voordat dit woord uitgevonden was werd ik flexitarisch opgevoed. Niet omdat mijn ouders hippies waren maar omdat we niet genoeg geld hadden om elke dag vlees te eten. Op zondag en woensdag aten wij vlees, en dat moest dan goed en lekker vlees zijn, afkomstig van de slager. Verder aten we eieren, peulvruchten en soms vis als bron van eiwit.

Dit is een lange inleiding voor een recept. Ik realiseer het me terdege. Niks zeggen zou – gezien mijn passie voor het onderwerp – nog vreemder zijn. Ik blijf van mening: eet minder vlees en als je vlees eet zorg dan dat het goed en lekker vlees is. Vlees waarvan alle stappen in de keten transparant zijn en waarover goede afspraken gemaakt kunnen worden. Dát vlees verkoopt Okvlees.nl en dat is ook waar Okvlees.nl voor staat en waarom ik mij er van harte aan verbindt.

Gevulde koolrolletjes met gehakt en spek, dat maken we deze maand. Heel erg lekker en leuk om te maken. De pinda’s in het gehakt zijn verrassend en zorgen voor een chruncy bite. De koolrolletjes worden in een tomatensaus gestoofd en kunt u samen met rijst of pasta eten.

Lees meer

Kleurige shoarma schotel

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief


In de tijd dat ik nog vaak uitging om te dansen tot diep in de nacht at ik het heel vaak: shoarma. Van dansen word je hongerig en dan was zo’n broodje met warm vlees en veel knoflooksaus precies wat ik nodig had om de weg terug naar huis te fietsen.

Shoarma, in dunne reepjes gesneden gekruid vlees vindt zijn oorsprong in het Midden Oosten, waar men het traditioneel van lamsvlees maakt. Het kruidenmengsel waarmee het vlees op smaak gemaakt wordt, bevat onder andere komijn, kardemon, kaneel en nootmuskaat. Traditioneel wordt het in een pitabroodje met wat sla opgediend. Een aantal jaar geleden verscheen daar een variant op: de kapsalon. Een in mijn ogen schrikbarende opstapeling van shoarmavlees, gebakken ui, patat, salade, knoflooksaus en royaal jonge kaas wordt even onder de grill gezet en opgediend. Het werd een hit. Mijn zoon, destijds een puber, wilde een kapsalon, dus ik ging met hem ‘’uit eten’’. Ik zat aan een spa rood en zag hoe hij met smaak die enorme vette calorierijke hap naar binnen werkte. Dit was beslist een zwaarder verhaal dan het broodje shoarma dat ik destijds verslond.

In januari letten veel mensen weer op de lijn, de portemonnee en hun eetgewoonten. Het mag in tegenstelling tot december allemaal wel wat minder. In dat licht straalt mijn kleurige shoarmaschotel als een echte ster: heerlijk, kleurig, mager en zó klaar met een minimum aan afwas. In de webshop van OKvlees.nl treft u zowel shoarma van lamsvlees als van varkensvlees gemaakt, allebei heerlijk gekruid. Ook kunt u van naturel kipreepjes zelf kipshoarma maken, door shoarmakruiden te kopen en de kip zelf te kruiden. Ik hoop dat u net zo zult genieten van mijn kleurige shoarmaschotel als wij dat doen. Heerlijk met een frisse salade erbij.

Lees meer

EKO-logo EU Organic Logo