WINKELMANDJE

 x 
Mandje is leeg
OKVLS-recepten-joke-recepten
OKVLS-knife-salie
joke-bnr

Recept voor Langzaam gegaarde kip met specerijen en bacon

Gebruikerswaardering:  / 1

Wie door de webwinkel van OKvlees.nl wandelt, ziet daar een breed assortiment. Ook wat betreft kip is er een ruime keuze. Wist u dat er liefst drie verschillende soorten hele kip te koop zijn? De gewone kip: biologisch of scharrel, de Mechelse hoen en het uiterst sympathieke initiatief van haantje de Coq.

Met Pasen en op de drempel van het voorjaar blijkt kip een populair stukje vlees. Een hele kip op de paastafel is feestelijk en daarnaast kip is mager, iets dat veel mensen fijn vinden.

Vlees, van dieren die de tijd hebben gehad om groot te groeien, mag en moet naar mijn idee ook de tijd krijgen tijdens de bereiding. Ik ben een voorstander van een langzame manier van bereiden, omdat de smaken zo de tijd krijgen om zich te ontwikkelen. En smaak daar draait het om. Wie mij een beetje kent weet dat ik van ‘handsfree koken’ houd. Dat wil zeggen: je doet vlees en de andere ingrediënten in een pan en laat de oven of sudderplaat de rest doen. Even werk, daarna de handen vrij. Zodat u kunt genieten van het voorjaar.

Deze maand doe ik dat met een hele kip. Ik snij de kip aan de rugzijde door waardoor je hem (haar) open kunt klappen. In culinair jargon duidt men dit aan met de term kip vlinderen. Op die manier kun je een hele kip mals, bruin en overal precies goed gaar baden. De kip, ik had een forse dame van 1.6 kilo, wreef ik in met een heerlijk kruidige marinade. Daarna bedekte ik de borst en de pootjes met plakken bacon. Hierdoor blijft het kippenvlees lekker mals tijdens het braden en zorgt de bacon voor een heerlijk smaakaccent. De kip zette ik daarna, met stukken zoete aardappelen en citroenpartjes om haar heen een aantal uur (ja u leest het goed) in de oven.

Zo nu en dan schepte ik de aardappelstukken even om, zodat ze allemaal met het braadvet werden bedekt. Het resultaat is een meer dan lekkere, uiterst malse en perfect gegaarde kip die in alle opzichten de tijd heeft gehad. En dat proef je.Een simpele salade, op smaak gebracht met een vinaigrette, volstaat als bijgerecht.

 

Opmerking Peter: we hebben een aantal gevlinderde biologische kippen op voorraad gelegd. Als u die wilt hebben, vraag er dan naar bij opmerkingen!

Lees meer...

Recept voor malse OKvlees braad- of riblapjes

Gebruikerswaardering:  / 3

Ik weet niet of u dat ook heeft; een enorme liefde voor sudderen. Voor mij heeft sudderen het allemaal: nostalgie (alhoewel ik geen petroleum-oliestelletje heb), warmte (zo’n pan op het gas of in de oven geeft warmte af), knus (mijn gezin dat telkens zegt: wat ruikt het lekker), verheugen (de hele dag weet ik wat er gaat komen). gemak (even werk en dan geen omkijken naar), veelzijdig (je kunt stoofpotjes maar ook gewoon ouderwets draadjesvlees maken, bovendien is sudderen vooral: heerlijk.

Ik gebruik voor mijn suddergerechten OKvlees.nl riblappen of magere braadlappen. Die zijn allebei erg fijn en worden zacht en mals na het stoven. Nu doen die magere runderlapjes van OKvlees.nl hun naam beslist eer aan: ze zijn mager. Als je het vlees na het ontdooien ziet, lijkt het wel biefstuk zo’n mooi stukje vlees ligt er. Ook als je het snijdt (bijvoorbeeld voor een stoofpotje) dan voel je hoe mals het is. Nu heeft mager vlees één nadeel: als je het stooft kan het, door de afwezigheid van vet, wat droog worden. Daar heb ik wat op gevonden. Ik had zin in een pan ouderwets draadjesvlees met rodekool en kruimige aardappelen. Om het vlees te behoeden tegen droog worden na het stoven heb ik het eerst een nachtje gemarineerd in wijn met kruiderij. Als je daarna het vlees braadt en in de marinade gaar laat worden, krijg je een uiterst smakelijk en vooral mals resultaat. Dat komt door de zuren in de wijn, die doen iets met de eiwitten. De scheikundigen onder u kunnen dat vast veel beter vertellen.

U leest het goed, in het suddervocht gaat ook een lepel jam. Bosbessenjam; dat zorgt voor een fijne smaak.

Nu aan de slag. Begin de dag ervoor door het vlees die morgen uit de vriezer te halen om langzaam te ontdooien. ’s Avonds zet u de braadlapjes dan in de marinade die u als volgt maakt:

Lees meer...

Kip pekelen, dat is lekker

Gebruikerswaardering:  / 3

Van oudsher is het zouten van vlees om het langer te kunnen bewaren een beproefde methode. Iedereen kent wel het droog gezouten vlees zoals bacon, ontbijtspek en rauwe ham. Nat pekelen, waarin de pekel opgelost wordt in water, is een manier die ervoor zorgt dat vlees mals en sappig wordt. Daarnaast geeft het een fijne intense smaak aan het vlees. Je hoeft na het pekelen niet zoveel meer toe te voegen.

OKvlees.nl verkoopt het uiterst sympathieke initiatief ‘Haantje de Coq’; dat zijn haantjes van legrassen die anders vergast zouden worden en nu een poos in leven gelaten worden. Ze zijn kleiner en lijken op een poussin of piepkuiken. Het zijn heerlijke tweepersoonskippetjes. Het vlees van een haantje is iets donkerder en voller van smaak, ook is het vlees wat steviger. Ik pekelde dit haantje en daar werd het uiterst mals en sappig van. Deze pekelmethode kunt u natuurlijk ook op zo’n andere kip van OKvlees.nl toe passen.

De natte pekelmethode, het doel is om een bad te creëren van zout water met daarin wat suiker (en eventueel wat kruiden) waardoor de kip als het ware het zout in zich trekt. Zout heeft de eigenschap om vocht vast te houden. De tijd waarin u de kip in het pekelbad legt hangt af van het gewicht van de kip. Te lang pekelen geeft een te zout en daarmee een oneetbaar resultaat. Het zout dringt in het vlees en laat zich niet meer afspoelen. Daarom is het handig om per 500 gram gewicht 2 uur te pekelen. Per liter water neemt u 50 gram zout en 25 gram suiker. U moet dus even de verpakking van de OKvlees.nl kip bekijken om het gewicht bekijken en een kleine rekensom maken. En dan nu aan de slag!

Lees meer...

logo-joke-boon

EKO-logoscharrel-rund-logoscharrel-varken-logoscharrel-varken-logo