01 RECEPTEN

Recepten

December, de maand van feest, licht en ….stress. Want wat moeten we vreselijk veel deze maand en dat ook nog allemaal goed gemutst, onvermoeid, strak in het vel en vlekkeloos. De druk op gezelligheid is groot. Ik word altijd een beetje gestrest van december, van al die dagen dat het leuk moet zijn. Dan blokkeer ik, net of dat wat anders zo vanzelf gaat nu opeens helemaal niet meer lukt. Mijn anders zo zonnige humeur is in december met regelmaat spoorloos verdwenen, mijn feestjurk is opeens te krap of zit onder de kattenharen en een panty zonder ladder is onvindbaar. Maar er is hoop en redding is nabij, met mijn decembermenu en de volgende tip: bestel op tijd door een paar muisklikken uw vriezer vol met al dat heerlijks van OKvlees.nl.  En maak vervolgens gezellig lekker retro (dat is een hip woord voor ouderwets) mollige, romige kippenragout met zelfgemaakte roomboter pasteitjes, natuurlijk ook beschreven in een vegetarische variant.

En laten we ons vooral niet gek laten maken door wat moet en hoort. Ik wens u licht, liefde en veel smakelijke, stressloze dagen toe!

Boonappetite!

Het menu bestaat uit:

Zelfgemaakte roomboter pasteitjes met een mollige kippenragout en tuinkers

Zelfgemaakte pasteitjes met een mollige, romige ragout goed gevuld met kip is in mijn gezin een van de toppers. Of het nu een druilerige dag of een feestdag is, dit maakt elke dag top. Kippendijen zijn een heerlijk sappig alternatief voor de vaak wat drogere kipfilet. Maak eerst bouillon van de kip die je daarna samen met het vlees tot een heerlijk romige ragout verwerkt. Vul zelfgemaakte ragoutbakjes ermee en vlij er wat bonen naast. De komkommer serveer je op een bordje erbij. Heerlijk. Met kerst, oudjaar en al die dagen daartussen, daarvoor en daarna. De ragout kun je heel goed van tevoren maken, warm hem langzaam op met een scheutje melk of water.

Ook de vegetarische variant is verrukkelijk, kipstukjes van de Vegetarische Slager verwerkt in een romige ragout.

dot-line-431-01

Ragoutbakjes zelf maken

DIT RECEPT IS VOOR 4 PERSONEN            
  • 8 velletjes roomboter bladerdeeg (diepvries)
  • 1 ei geklopt
  • 4 tl Sesamzaad
  • 4 tl maanzaad
Roomboterpasteitjes-lrg
dot-line-431-01
BEREIDING

Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat de velletjes bladerdeeg ontdooien, maar kerf in vier velletjes als deze nog half bevroren zijn een randje rondom een centimeter van de kant. Dit wordt later het dekseltje dat je uit kunt snijden. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Leg 1 velletje erop. Bestrijk dit met een kwastje helemaal met geklopt ei. Leg tweede ingekerfde velletje erop, druk dit  licht aan bestrijk de bovenkant met ei en bestrooi met sesamzaad en maanzaad bak in 20 -25 gaar en goudbruin. Laat afkoelen. Ook deze kun je makkelijk van tevoren bereiden. Bewaar ze in een luchtdicht afgesloten doos. Warm ze dan voor het serveren een minuut of vijf op in een voorverwarmde oven (150 graden).

 

Romige kipragout met wortel en tuinkers.

 
dot-line-431-01

VOOR 4 PERSONEN
  • 400 gram ontbeende kippendijen                 
  • 50 gram Roomboter
  • 4 el bloem
  • ¼ tl kurkuma
  • 200 ml Volle melk
  • Peper en zout
  • 2 worteltjes in blokjes gekookt
  • 4 champignons in dunne plakjes
    (een minuut voorgekookt)
  • 2 bakjes Tuinkers
Romige-kippenragout-lrg

dot-line-431-01


BEREIDING

Zet kippendijen met water (plm 250 ml)  zout en peper op en breng aan de kook. Laat een half uurtje zacht trekken en de kip gaar worden. Haal de kip uit de bouillon en laat afkoelen. Haal het vel eraf en snij het vlees klein, zet even apart. Smelt roomboter in een pan zonder dat deze kleurt. Voeg alle bloem en de kurkuma in een keer toe. Roer en laat even garen. Voeg dan in een keer volle melk toe en roer met de garde totdat er een dikke saus ontstaat. (raak niet in paniek als het klontert, het komt goed). Voeg nu scheutje voor scheutje de kippenbouillon toe terwijl je goed roert; er moet een dikke saus ontstaan. Voeg de gare wortelbokjes, de champignonplakjes en het  kippenvlees toe. Maak op smaak met peper en zout. Knip er anderhalf bakje tuinkers over en schep dit erdoor.  Vul de opengesneden ragoutbakjes met de ragout en zet het dekseltje er schuin op en garneer met de rest van de tuinkers.

Serveer op een groot bord met wat van de bonen er naast gevlijd.


Romige vegetarische ragout met kipstukjes van de Vegetarische Slager met wortel en tuinkers

dot-line-431-01

VOOR 2 PERSONEN 
  • 1 pakje kipstukjes van de Vegetarische Slager,
    kleiner gesneden
  • 2 el bloem
  • 25 gram roomboter
  • mespunt kurkuma
  • ½ groente bouillonblokje opgelost in
    250 ml kokend water
  • 1 wortel in blokjes gekookt
  • 2 champignons in plakjes een minuut gekookt
  • 100 ml volle melk
  • Peper en zout
  • 1 bakje tuinkers
Vegetarische-ragout-lrg
dot-line-431-01

BEREIDING
Smelt roomboter in een pan zonder dat deze kleurt. Voeg alle bloem en de kurkuma in een keer toe. Roer en laat even garen. Voeg dan in een keer volle melk toe en roer met de garde totdat er een dikke saus ontstaat. Voeg nu scheutje voor scheutje de groentebouillon toe terwijl je goed roert; er moet een dikke saus ontstaan. Voeg de gare wortelbokjes, de champignonplakjes en de vegetarische kipstukjes toe. Maak op smaak met peper en zout. Knip er royaal tuinkers over en schep dit erdoor.  Vul de ragoutbakjes met de ragout en zet het dekseltje er schuin op en garneer met de rest van de tuinkers.
 


Gemengde bonen met crazy peas

 
dot-line-431-01

VOOR 4 PERSONEN ALS BIJGERECHT
  • 250 gram snijbonen
  • 250 gram sperziebonen                                  
  • 200 gram peultjes
  • olijfolie
  • zout
  • 1 bakje crazy peas
Gemengde-groene-bonen-lrg

dot-line-431-01


BEREIDING

Haal de bonen en peultjes af. Snij de snijbonen in grove ruiten. Kook de snijbonen en sperziebonen in water met zout in plm 10 minuten beetgaar. Voeg de laatste drie minuten de peultjes toe. Giet af en schik op een mooie schaal. Schenk er een scheut goede olijfolie over en garneer met de crazy peas. 

Voor de verkooppunten van Crazy peas: zie hier


Komkommersalade met shiso purper

Deze komkommer is heerlijk, fris, zoetzuur met een oosters accent door de gembersiroop. De shisopurper is een paars getinte tuinkers soort met een lichte komijn smaak. Dat maakt het tot een streling voor het oog en een smaak- en structuurvolle toevoeging.

 
dot-line-431-01

BENODIGDHEDEN

Voor 4 personen als bijgerecht

  • 2 komkommers
  • 1 rode ui
  • 5 el witte wijnazijn
  • 3 el gembersiroop
  • zout en peper
  • 1 bakje shisopurper verkrijgbaar bij grote
    supermarkten en de groentespeciaalzaak       

Komkommersalade-met-shiso-purple-LRG
dot-line-431-01

BEREIDING

Snipper de ui fijn. Meng in een grote kom de azijn met de gembersiroop wat peper en zout. Schep de ui hier alvast door heen terwijl je de komkommer maakt.

Was de komkommers en snij ze doormidden. Haal met een mes of een theelepeltje de zaadlijsten en de zaadjes eruit. Snij ieder helft in plakjes waardoor er als vanzelf boogjes ontstaan van een ½ cm dikte. Schep ze door het azijn ui mengsel en laat even staan. Knip vlak voor het opdienen het bakje shisopurper erboven fijn en schep eenmaal luchtig om.



 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040