01 RECEPTEN

Recepten

Het moet en zal er toch een keer van komen: lange zwoele zomeravonden waaraan geen eind lijkt te komen. Avonden waarop je gezellig buiten in de tuin of op het balkon kunt eten en heerlijk lang buiten kunt blijven zitten. Die dagen zijn uitermate geschikt voor het volgende menu: pittig gekruide kipvleugels en een vegetarische variant daarvan. Ik noem dit menu Lord of the Wings en dat is een knipoog naar Peter Kolster. Tijdens een van onze eerste gesprekken vroeg hij me wat ik van kipvleugels vind. Omdat hij die graag op de kaart wilde gaan zetten. Dat is  typerend voor OKvlees: niet per se het duurste stukje vlees, maar wel altijd van goede komaf: scharrel- of biologisch vlees. En ook op warme dagen is uw eigen online slager een koele leverancier!

De marinade van deze wings leent zich overigens uitstekend voor het marineren van spareribs die u daarna ook kunt bbq’en: kortom u bent zelf de Lord van uw wings. In alle gevallen wens ik u Boonappetite.


 

 

Het menu bestaat uit:


Lord of the wings

Dit zijn de allerlekkerste kipvleugels en daarom noem ik ze Lord of the Wings. Heerlijk in combinatie met gemengde aardappeltjes uit de oven, chilimayonaise en de heerlijk frisse komkommer-koolsalade.

dot-line-431-01

BENODIGDHEDEN
VOOR VIER PERSONEN ALS HOOFDGERECHT              
  • 1 kilo kipvleugels

Marinade

  • 1 eetlepel versgeraspte gemberwortel
  • 7 el Hoisinssaus (verkrijgbaar bij toko of grote supermarkt)
  • 2 theelepels chinees vijfkruiden poeder (supermarkt of toko)
  • 2 el tomatenketchup
  • 3 el sherry (medium dry)
  • ½ tl zout
  • (eventueel anisblossom voor het garneren)
LordOfTheWings-LRG
dot-line-431-01
BEREIDING

Meng alle ingrediënten voor de marinade goed door elkaar en giet deze over de kipvleugels. (ik gebruik hiervoor een lege broodzak, je kunt als je de kip en de marinade bij elkaar doet de zakingang een slag draaien en zachtjes schudden zodat de marinade over de kip wordt verdeeld.) Zorg dat alle vleugels bedekt zijn. Laat in de koelkast minstens twee – drie uur marineren.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Haal de kipvleugels uit de marinade en spreidt ze uit over de bakplaat. Bak in 40-45 bruin, gaar en krokant. Keer halverwege de baktijd de vleugels een keer om. Let op of het niet te hard gaat, dek in dit geval af met aluminiumfolie en verlaag eventueel de temperatuur naar 180 graden. Serveer op een mooie schaal met een stapel servetten ernaast, want dit eet heerlijk uit hand!

 


Filodeeg rollletjes met noten, quorn en hoisin saus

Deze filodeegrolletjes met een heerlijke vulling lenen zich prima om uit de hand te eten. Heerlijk met chilimayonaise en gemengde aardappels uit de oven en de frisse komkommer koolsalade.

dot-line-431-01

VOOR 24 ROLLETJES / 4 PERSONEN
  • 1 pak filodeeg bij voorkeur in driehoekjes (verkrijgbaar bij supermarkt, toko, Turkse supermarkt bevat 24 velletjes)
  • 1 1/2 pak quorn naturel (300 gram in totaal)
  • 75 gram gezouten cashew noten
  • 4 flinke el hoisinsaus (toko of supermarkt)
  • 100 gram boter gesmolten
  • 4 el sesamzaad
  • eventueel garneren met anis blossom
GevuldeFilodeegRolletjes-LRG
dot-line-431-01

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Maal de quorn, cashewnoten en hoisinsaus in de keukenmachine tot het de structuur heeft van grof gehakt. Bestrijk met een kwastje de randen van een velletje filodeeg met gesmolten boter en leg hierop in de breedte een lepel van de quorn vulling. Vouw de randen van het filodeeg naar binnen en rol het geheel langzaam op tot een rolletje. Strijk hierbij af en toe wat gesmolten boter over het deeg zodat het goed plakt. Ga zo door tot alle velletjes gevuld zijn. Leg ze op de bakplaat en bestrijk alle rolletjes met gesmolten boter. Strooi er sesamzaad over. Bak in het midden van de oven, krokant en goudbruin in 15-20 minuten.


{mooblock=Gemengde aardappelpartjes uit de oven

 
dot-line-431-01

VOOR VIER PERSONEN ALS BIJGERECHT
  • 500 gram biologische aardappelen
  • 500 gram zoete aardappelen
  • 2 el Olijfolie
  • ½ tl Zout
  • bakpapier
  • 1 bakje chilicress of tuinkers

GemengdeAardappelPartjes-LRG
dot-line-431-01

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Was de aardappelen (gaat handig met schoon schuursponsje) en snijd ze in even grote parten tot een soort van grote frites. Schud ze om met het zout en de olijfolie en spreid ze uit over de bakplaat. Bak in het midden van de oven bruin en krokant in 45 minuten. Bestrooi royaal met chilicress of tuinkers.


Chili mayonaise

Lekker pittige saus die heerlijk bij de aardappelpartjes en de kipvleugels smaakt.

 
dot-line-431-01

BENODIGDHEDEN

Voor 150 ml

  • 100 ml mayonaise van goede kwaliteit
  • 50 ml sweet chilisaus

ChiliMayonaise-LRG
dot-line-431-01

BEREIDING

Roer beide sauzen door elkaar en doe over in een mooi kommetje.

 


Komkommer koolsalade} 

dot-line-431-01

Pittig friszuur zoet en mooi om te zien. Pure eenvoud en heerlijk bij pittige gerechten of een broodje hamburger.

VOOR 4 PERSONEN, BIJGERECHT
    • ¼ witte kool
    • ½ komkommer
    • 4 el gembersiroop
    • 4 el witte wijnazijn
    • ½ tl kurkuma
    • 1 tl honing
    • zwarte peper en zout
    • 1 bakje purpercress                       
    KomkommerKoolSalade-LRG
     
    dot-line-431-01

    BEREIDING

    Snij de komkommer in de lengte eenmaal door zodat er halve plakjes ontstaan. Schaaf de kool en de komkommer op de schaaf of in de keukenmachine. Vermeng in een kommetje de gembersiroop, azijn, kurkuma, honing, zout en versgemalen zwarte peper. Verwarm dit in de magnetron tot flink warm en meng dit grondig door het kool komkommermengsel. Laat dit op een koele plaats een uurtje intrekken. Bestrooi met de purpercress.

     

     EU Organic Logo
    © OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040